Review

Review: Het bedrog van Quisco | Daan Hermans

Bladzijde 26, zin 1: “Ah, dat.”

Het bedrog van Quisco | Daan Hermans

De reviews die vorig jaar op veel boekenblogs verschenen over Het bedrog van Quisco maakten dat ik het op mijn noglezenlijst zette. Het verhaal over een afgelegen plaatsje, waar de bewoners ervoor kiezen om geen contact te hebben met de buitenwereld intrigeerde me. Toch deed het me minder dan ik had gehoopt, jammer, al is het zeker niet slecht.

Waar gaat Het bedrog van Quisco over?

De niet zo succesvolle journalist Evander Clovis gaat bij zijn tante Selma logeren. Selma woont in Quisco, een mysterieus plaatsje waar sinds kort een vrouw vermist wordt. De bewoners van Quisco leiden een leven in afzondering, zonder contact met de buitenwereld. Ze zitten niet te wachten op indringers en dus ook zeker niet op Evander. Maar Evander hoopt dat hij zijn journalistieke carrière nieuw leven kan inblazen met een verhaal over Quisco, waarin hij liefst ook nog het mysterie van de verdwenen huisarts oplost. En dan is er nog Josie, het enige kind in het dorp, waarom wordt zij continu bewaakt?

Wat vind ik ervan?

Ik vond het een aardig boek. Niet meer, niet minder. Ik probeer mijn vinger erop te leggen waarom, maar dat vind ik lastig. Zoals zo vaak bij een boek dat me niet echt raakt. Het is zeker niet slecht hoor, je kunt het rustig lezen, smaken verschillen bovendien.

Het verhaal zit goed in elkaar, er is het mysterie van de vrouw, maar ook dat van Quisco, het verhaal barst van de moraal en het raakt allerlei ingewikkelde vraagstukken. Maar het was het gewoon niet voor mij.

Dit komt waarschijnlijk vooral omdat ik geen klik had met Evander, ik vond hem nogal een naïeve, egoïstische zeur en kon me moeilijk met hem identificeren. En ik vind het wel echt belangrijk dat ik me goed kan inleven in de hoofdpersoon, zodat ik met hem of haar meeleef en meevoel en dat was hier helaas niet het geval. Maar dat kan natuurlijk ook heel goed aan mij liggen.

Maar wat me eigenlijk ronduit teleurstelde was de terugblik op de bevalling door de ogen van de baby. Ik begrijp waarom Hermans ervoor kiest, maar ik houd er niet van, ik vind het ergens zo gemakkelijk. Het verhaal van Quisco vind ik wel heel origineel trouwens. Het concept Quisco ook. Maar omdat ik spoilers wil voorkomen, kan ik daar eigenlijk niets over zeggen. Sorry!

Heb jij dat ook? Dat het veel makkelijker is om uit te leggen waarom je enthousiast bent over een boek dat je echt raakte, dan om uit te leggen waarom je niet zo enthousiast bent over een boek dat je niet zoveel deed?

Tot slot:

Boek 74/104 #boekperweek #hrc
Boek 29/75 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag, want het lukt me nooit om deze enorme pil vanavond nog uit te lezen): De regels van het ciderhuis | John Irving #flowboekenchallenge

Het bedrog van Quisco | Daan Hermans
Het bedrog van Quisco 
Daan Hermans
Ambo|Anthos 2015 
♥♥♥

Previous Post Next Post

6 Reacties

 • Reply Lalagè (@Lalage_) 7 september 2016 at 07:59

  Dat heb je toch prima uitgelegd… niet te moeilijk denken hoor! Gewoon gaan zitten en schrijven, dan rolt er altijd wel wat uit.

  • Reply Marloes 11 september 2016 at 15:36

   🙂 Dat is ook zo.

 • Reply Lizesboeken 8 september 2016 at 16:20

  Je hebt het goed uitgelegd hoor. Ik begrijp wat je bedoelt.

  • Reply Marloes 11 september 2016 at 15:35

   🙂

 • Reply Sue 10 september 2016 at 20:46

  Dat heb ik ook. Als ik een boek echt slecht vind kan ik het wel goed uitleggen waarom. Maar als ik een boek niet perse goed of slecht vind, wordt het een stuk lastiger (meer ongrijpbaar).
  Ik vond je bespreking in ieder geval erg duidelijk!

  • Reply Marloes 11 september 2016 at 15:35

   Thanks en blij dat ik niet de enige ben 🙂

  Ik wil wel reageren