Over lezen

Tag Leesproblemen

Tag LeesproblemenBij Tessa las ik onlangs deze tag, zij vond hem weer bij Dieuwke, ik vond het superleuk om haar antwoorden te lezen en was ook best benieuwd naar die van mezelf ;). Dit wordt dus de allereerste tag-blog op Bladzijde26.nl

1. Je hebt 20.000 boeken op je TBR. Hoe beslis je welk boek je gaat lezen?

Twintigduizend is wel heel veel. Zijn ze genummerd? Dan kies ik voor boek 26 of 1026 of 12626. 😉 Mijn eigen noglezenlijst staat op alfabet. In de bieb kies ik een letter waar ik begin en ik pluk vanaf daar uit de kasten wat er staat en waar ik zin in heb. Thuis bekijk ik dan welk boek ik eerst ga lezen, dat hangt namelijk helemaal van mijn stemming af.

2. Je bent halverwege een boek en je vind het echt niks. Stop je of ga je door?

Ik lees door, als ik stop doe ik dat al eerder, als ik al op de helft ben, zet ik door. Meestal blijkt dat toch terecht.

3. Het einde van het jaar komt er aan en je loopt enorm achter met je Goodreads reading challenge. Probeer je je achterstand in te halen?

Absoluut. Puur voor mezelf, het geeft toch een kick zo’n uitdaging te halen. Ik merk dat ik nu voor mijn eigen challenges al wil inhalen wat ik achterloop. Gewoon omdat het fijn is zo’n lijstje te kunnen afvinken. Dat betekent dus dat ik me voorneem alleen boeken van mijn #flowboekenchallenge-lijst te lenen bij de bieb en verder te lezen wat er nog in de kast staat. Beide lijsten worden namelijk langer in plaats van korter!

4. De covers van een serie die je geweldig vindt, matchen niet. Hoe ga je hiermee om?

Oei, dat is wel jammer inderdaad. Maar ik zet ze toch bij elkaar in de kast. Series zijn overig de uitzondering op onze op kleur gesorteerde boekenkast, die staan gewoon gezellig bij elkaar. Maar het zijn er ook maar vier. Harry Potter, de Thule-trilogie van Thea Beckman, De brief voor de koning en Geheimen van het wilde woud van Tonke Dragt en De century-trilogie van Ken Follett.

5. Iedereen is compleet dol op een boek en jij vindt het echt niks. Wat doe je?

Niets. Ik zeg gewoon eerlijk wat ik ervan vond. Smaken verschillen toch?

6. Je leest publiekelijk een boek en je moet bijna huilen. Hoe ga je ermee om?

Gewoon doorlezen en af en toe discreet mijn tranen wegvegen met de punt van mijn sjaal. Als ik zo in een boek zit dat ik bijna moet huilen, ga ik echt het echt niet wegleggen, dat vind ik zonde! Dus dan maar tranen in de trein, jammer dan.

Bladzijde 26

7. Een vervolg van een boek dat je fantastisch vindt, komt uit. Maar je bent veel vergeten van het vorige boek. Herlees je het of ga je gewoon verder in de hoop dat het wel weer terugkomt?

Ik herlees, zeker weten. Tenzij het een serie is van bijna een meter boek zoals De reiziger, dat kost me teveel tijd. Daar heb ik dus bij deel acht vooral heel erg gehoopt dat ik nog wist hoe het zat. Grotendeels was dat ook zo, gelukkig. Maar liever lees ik de eerdere delen opnieuw voor ik aan het nieuwe deel begin, dan zit ik er weer helemaal in en leest het nieuwe boek extra fijn.

8. Je wilt niet dat iemand je boeken leent. Hoe leg je dat aan mensen uit wanneer ze vragen of ze een boek mogen lenen?

Ik vind het juist leuk als mensen boeken van me willen lenen, ik hoef dus nooit uit te leggen dat ik dat liever niet heb. Ik houd wel bij wie iets van me geleend heeft, dan weet ik waar ik het boek moet zoeken als ik het mis.

9. Je hebt de afgelopen maand vijf boeken opgepakt en weer weggelegd. Hoe kom je over je leesdip?

Meestal doe ik er niets aan, het gaat vanzelf over. Het is me ook al heel lang niet gebeurd. Als ik per se zou moeten lezen omdat mijn voorraadje reviews (dat heel beperkt is) op is, dan pak ik iets waarvan ik zeker weet dat ik het leuk ga vinden. Dan komt de zin gauw genoeg terug, ik kan gewoon niet zonder boeken. 🙂

10. Er zijn zó veel boeken die uitkomen die je heel erg graag wilt lezen. Hoeveel koop je er?

Lang leve de bibliotheek! Maar ik koop toch ook nog best vaak, want mijn #allesuitdekast-lijst is dit jaar al met bijna 25 boeken gegroeid. Toch zouden dat er nog veel meer kunnen zijn, want ik heb al zeker met het driedubbele in mijn handen gestaan in de boekwinkel. Sinds ik me voorgenomen heb om alleen boeken te kopen die ik al gelezen heb en die me echt raakten, koop ik veel minder.

Ik blijf het trouwens ongelooflijk vinden hoeveel boeken er uitkomen… zou de markt dan nooit verzadigd raken?

11. Hoelang blijven boeken die je net gekocht hebt in je boekenkast staan?

Voordat ik ze lees bedoel je? Meestal niet heel lang, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Boeken die ik gekocht heb omdat ze in de aanbieding waren (3 voor € xx), of van Elly’s Choice, blijven veel langer staan (ik tel mijn e-reader in dit geval ook als boekenkast). Net als de boeken van J, maar die heb ik dan natuurlijk niet zelf gekocht.

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren