Review

Schitterende ruïnes | Jess Walter | Review

Bladzijde 26, zin 1: “Claire is nog niet wakker of ze hunkert naar informatie; op de tast zoekt ze haar BlackBerry op het overvolle nachtkastje, neemt een digitaal shot.”

Schitterende ruïnes | Jess Walter

Vorige week zat ik kennelijk met mijn hoofd in de zon – vergeten op ‘publiceren te klikken’, dus dan mag hij vandaag. 🙂

Een beetje later gedacht, want ik kwam weer eens bergen tijd tekort, maar hier is hij dan toch, mijn review van Schitterende ruïnes van Jess Walter. Ik kocht het alweer een tijdje geleden nadat ik mijn trein miste en tot overmaat van ramp mijn e-reader vergeten bleek. De foto van het idyllische plaatsje wist me te verleiden, het leek me een heerlijk ’s zomers boek!

Waar gaat Schitterende ruïnes over?

Er zijn eigenlijk twee verhaallijnen. In 1962 woont Pasquale in een onooglijk dorpje vlakbij het beroemde Cinque Terre in Italië. Hij is ervan overtuigd dat hij van Porto Vergogna net zo’n succesvolle toeristentrekpleister kan maken, als er maar eens een Amerikaanse toerist in zijn hotel kwam logeren. Op een dag komt zijn droom uit, het is zelfs beter dan zomaar een toerist, een beeldschone actrice arriveert in een klein bootje, en nee, ze is niet verkeerd, ze wil echt een kamer in zijn hotel.

En dan is er het tweede verhaal, dat van Claire. Dit speelt nog niet zo lang geleden in Los Angeles. Claire is de ‘chief development assistant’ van een ooit succesvolle filmproducer. Zij twijfelt over haar vriendje en haar baan en sluit een dealtje met de voorzienigheid. Als er tijdens de ‘Wild Friday Pitch’ van die dag weer geen goed filmidee bij zit, stopt ze met haar baan. Maar uiteraard doet de voorzienigheid niet wat ze verwacht en komt er iets bijzonders op haar pad.

Wat vind ik ervan?

Ik heb het met heel veel plezier gelezen. Het is niet zo’n ’s zomers boek als ik had verwacht op grond van de cover en eigenlijk is die ook een tikje misleidend omdat het in niets lijkt op het dorpje waar het verhaal speelt. Maar het verhaal is absoluut verrassend, onderhoudend en goed geschreven.

De hoofdpersonen zie je zo voor je. Vooral de verlopen producer Michael Deane, met zijn door te veel cosmetische behandelingen verpestte gezicht en zijn wel oud geworden lijf. Ook de moeder en tante van Pasquale zag ik zo voor me, twee van die oude vrouwtjes uit de Bertolli-reclame, maar dan minder vriendelijk. En wat heerlijk bedacht, dat Pasquale met zijn blote handen en hard werken een strand wil aanleggen én een tennisbaan in de rotsen wil uithakken, omdat hij denkt dat dan de toeristen wel zullen komen. 🙂

Er staan ook heel mooie dingen in, zoals:

“Zijn vriend was even in de war door die begroeting; Pasquale en hij waren al bevriend vanaf hun twaalfde, maar ze waren geen schreeuwers, eerder… hoofdknikkers, lipkrullers, wenkbrauwfronsers.”

” ‘Verhalen zijn mensen. Ik ben een verhaal, jij bent een verhaal… je vader is een verhaal. Onze verhalen schieten alle kanten op, en soms, als we geluk hebben, schuiven onze verhalen in elkaar, en dan zijn we een tijdje minder alleen.’ ”

” ‘Om echt goed te kunnen schrijven heb je vier dingen nodig, Pasquale: hartstocht, teleurstelling en de zee.’ ‘Dat zijn er maar drie.’ Alvis sloeg zijn wijn achterover. ‘Teleurstelling telt dubbel.'”

Eigenlijk heel gek, maar het laatste hoofdstuk vond ik het allermooist. Alle personages kwamen voorbij, met heel vloeiende overgangen van de één naar de ander, in een bijna Virginia Woolf-achtige stijl. Een heel fijne afsluiting van een heerlijk boek.

Ben jij wel eens in Cinque Terre geweest?

Tot slot:

Boek 70/104 #boekperweek #hrc
Boek 26/75 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): De vergelding | Jan Brokken #allesuitdekast

Schitterende ruïnes | Jess Walter
Schitterende ruïnes (Beautiful ruins) 
Jess Walter (Vertaling: Nicolette Hoekmeijer)
Uitgeverij Marmer 2014
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

5 Reacties

 • Reply Saartje 28 augustus 2016 at 09:21

  Inderdaad mooie quotes die je daar aanhaalt. Vooral die ‘Teleurstelling telt dubbel.’ Volgens mij zou dit boek het ook goed als film doen.

  • Reply Marloes 28 augustus 2016 at 13:36

   Wie weet, het zou me niets verbazen inderdaad!

 • Reply Lizesboeken 29 augustus 2016 at 10:06

  Ik heb altijd mijn twijfels gehad bij dit boek al weet ik niet waarom. Door jouw recensie wil ik het boek toch gaan lezen.

  • Reply Marloes 29 augustus 2016 at 16:32

   Oei spannend! Wel heel leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

  • Reply Lalagè (@Lalage_) 31 augustus 2016 at 08:48

   Ik twijfelde ook! Maar nu komt hij toch op de lijst.

  Ik wil wel reageren