Review

Review: Is dit een mens | Primo Levi

Bladzijde 26, zin 1: “Hij spreekt slecht Italiaans met een sterk buitenlands accent.”

Is dit een mens | Primo Levi

Op mijn #flowboekenchallenge-lijst staan twee boeken van deze schrijver, het werd dus tijd dat ik er eentje las. Ik koos voor Is dit een mens, een heftig boek over het leven in Auschwitz.

Maar wat stond er eigenlijk in Flow Magazine over dit boek?

Mei 2013 | Martha Baalbergen | Toen: mede-eigenaar Boekhandel Van der Meer in Noordwijk

“Ik heb zo veel over de Tweede Wereldoorlog gelezen dat ik soms denk: nu weet ik het wel. Maar dat is niet zo. Er blijven boeken verschijnen die een nieuw licht op de geschiedenis werpen, bijvoorbeeld dat fantastische nieuwe boek van Jan Brokken, De vergelding. Toch heb ik gekozen voor een klassieker, omdat het zo’n schrijnend, waarachtig overlevingsverhaal is. Levi was een Italiaanse jood die in het verzet zat, gepakt werd en in Auschwitz terechtkwam. Hij overleefde het kamp, maar deed er twee jaar over om weer thuis te komen. Een boek over menselijkheid en onmenselijkheid. Wat doen we elkaar aan en hoe overleven we?”

Dit boek is precies waarom ook ik boeken over de Tweede Wereldoorlog blijf lezen. Ik wil nooit vergeten dat we elkaar dit aan kunnen doen. Maar ook niet dat er altijd menselijkheid zal zijn.

Waar gaat het over?

Primo Levi is een Italiaanse chemicus. Hij is Joods en komt in 1944 in Auschwitz terecht en overleeft. Hij maakt de meest afschuwelijke en onvoorstelbare dingen mee en worstelt iedere dag verder. Tot de bevrijding eindelijk daar is, maar nog geen einde aan de narigheid komt. In dit boek vertelt hij zijn verhaal, niet al te chronologisch of gestructureerd, gewoon zoals hij eraan terugdenkt.

Wat vind ik ervan?

Indrukwekkend. Alweer.

Ondanks dat ik al zoveel las over het leven in de kampen, lees ik er iedere keer opnieuw vol afschuw en met plaatsvervangende schaamte over. Dit boek is bovendien erg goed geschreven, dus dat maakt het nog onvoorstelbaarder. Het komt nog harder binnen. En omdat het iemands persoonlijke ervaring gaat, laat ik het hierbij. Het is een aanrader. Punt.

Wat is het indrukwekkendste boek dat jij hebt gelezen over de Tweede Wereldoorlog?

Tot slot:

Boek 72/104 #boekperweek #hrc
Boek 31/118 #flowboekenchallenge

Volgende review (as donderdag): Het huis op de heuvel | Eve Chase #alleboekenuitdekast

Is dit een mens | Primo Levi
Is dit een mens (Se questo è un uomo)
Primo Levi (Vertaling: Frida De Matteis-Vogels)
Meulenhoff, 2010 (1947)
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Lizesboeken 31 augustus 2016 at 16:43

    Ik lees niet zo veel en zo graag over de 2de wereldoorlog maar dit boek wil ik wel lezen. Het stond een jaar of twee geleden op de te lezen lijst voor de leesclub maar ben dan halfweg het jaar niet meer gegaan en heb het boek nog altijd niet gelezen.

  • Reply Lalagè (@Lalage_) 31 augustus 2016 at 19:09

    Ik lees het liefst nooit over de Tweede Wereldoorlog… komt door een overenthousiaste meester op de basisschool die er helemaal gek op was. Maar misschien moet ik daar toch eens overheen stappen.

  • Ik wil wel reageren