Review

Review: Het huis met de schaduw | Aminatta Forna

Bladzijde 26, zin 1: “Ik had haar weleens gezien, want zo nu en dan zwierf ze ’s nachts bij de huizen rond, op zoek naar etensresten voor haar halfvolwassen jongen; die nacht werd ze aangetrokken door de lucht van het hert dat ik een paar uur daarvoor op het erf had ontweid.”

Het huis met de schaduw | Aminatta FornaNaar aanleiding van een blogpost van Sue van Boekenz heb ik dit boek op mijn noglezenlijst en het leek me perfect voor de vakantie. De cover ziet er zo prachtig mediterraan, zomers uit, dat trok me heel erg. Maar eerlijk gezegd was ik alweer vergeten waar het boek over ging toen ik eraan begon, en dat maakte de verrassing waarschijnlijk nog groter.

Waar gaat Het huis met de schaduw over?

Het boek speelt in Kroatië (al duurde het even voor ik dat in de gaten had, in het begin was ik ervan overtuigd dat het in Italië speelde, hoezo vooroordeel?). Een Engels gezin heeft een al lang leegstaand huis gekocht en wil dit opknappen. Ze krijgen daarbij hulp van een buurman. Hij is ook de verteller van het verhaal. Tergend langzaam kom je erachter waarom het huis zoveel voor hem betekent en waarom de dorpsbewoners zo fel op de Engelsen reageren.

Wat vind ik ervan?

Ik vond het een mooi boek, inderdaad perfect om tijdens de vakantie te lezen. Al is het zeker geen luchtig liefdesromannetje, integendeel. Eigenlijk is het zelfs best heftig. Het nog vrij recente oorlogsverleden van Kroatië speelt, min of meer indirect, een stevige rol. De onderhuidse spanningen zijn voelbaar.

Wel vond ik de Engelse dame erg naïef, dat stoorde me soms, maar nooit zodanig dat ik overwogen heb om niet door te lezen. Daarvoor was ik sowieso te benieuwd naar hoe het verhaal afliep en wat het verhaal was achter die prachtige mozaïek op de muur. Waarom was die verborgen?

Het perspectief van de klusjesman vind ik goed gekozen, origineel en het geeft ook een extra dimensie aan het verhaal. Het maakt het geloofwaardiger dan wanneer bijvoorbeeld de dochter op zoek was gegaan naar het verhaal achter de mozaïek. Bovendien vond ik het ook boeiend om te lezen hoe hij worstelt met het huis en met wat hij weet en voelt.

Kortom, een aanrader!

Wat dacht jij toen je deze cover voor het eerst zag?

Tot slot:

Boek 64/104 #boekperweek #hrc

Volgende review (as dinsdag): Oorlog en vrede | Leo Tolstoj #flowboekenchallenge

Het huis met de schaduw | Aminatta Forna


Het huis met de schaduw (The hired man)

Aminatta Forna (Vertaling: Marijke Versluys en Aleid van Eekelen-Benders)
Nieuw Amsterdam 2013
♥♥

 

Previous Post Next Post

5 Reacties

 • Reply Sue 2 augustus 2016 at 22:17

  Wat leuk dat je naar mij verwijst, dank! Fijn dat je er van genoten hebt 😉

 • Reply Lize 3 augustus 2016 at 13:20

  Ik vind de cover in ieder geval prachtig! En de samenvatting en jouw recensie spreken mij ook aan. Dit boek komt bij op mijn te lezen lijst staan.

  • Reply Marloes 3 augustus 2016 at 13:44

   Mooi hè? Leuk dat je hem op je lijst zet.

 • Reply Inge 3 augustus 2016 at 22:00

  Dit boek staat bij ons in de kast en heb ik al een tijdje geleden gelezen. Volgens mij van jullie gekregen voor mijn verjaardag 🙂

  • Reply Marloes 5 augustus 2016 at 07:25

   Is dat zo? Dat weet ik niet meer ☺️ hoop dat je het ook een mooi boek vond!

  Ik wil wel reageren