Review

Review: De vergelding | Jan Brokken

Bladzijde 26, zin 1: “In de vlasfabriek verdienden ze 18 gulden in de week, in de fabriek van Koolhoven 58 gulden.”

De vergelding | Jan Brokken

De afgelopen dagen kwam ik absoluut tijd te kort en dat terwijl ik vakantie had en heerlijk bij mijn moeder logeerde. Van lezen kwam echter weinig terecht omdat er er teveel andere leuke dingen op het program stonden. Tussen de bedrijven door las ik echter dit oorlogsverhaal.

Waar gaat De vergelding over?

De ondertitel zegt het helemaal: een dorp in tijden van oorlog. In het geboortedorp van de schrijver zijn tijdens de oorlog zeven mannen vermoord als vergelding voor de dood van een Duitse soldaat. Brokken heeft minutieus uitgezocht en beschreven hoe het zover is gekomen en wat voor invloed de vergeldingsactie heeft gehad op het leven in het dorp.

Wat vind ik ervan?

Brokken is een nauwgezet man, hij beschrijft heel precies wat hij wel en niet weet en heeft duidelijk geprobeerd de gebeurtenis, de aanloop én de gevolgen, van alle kanten te belichten. Toch leest het boek vrij gemakkelijk. Het is geen droge of ingewikkelde kost, al had het van mij hier en daar best iets vlotter gemogen.

Ik vond het ronduit fascinerend om zo precies over het leven tijdens de oorlog te lezen. Al die onderlinge spanningen, tussen gereformeerd, hervormd en katholiek, tussen pro- en anti-Duits, tussen arm en rijk en ga zo maar door. Het was knap ingewikkeld en de oorlog maakte het er niet eenvoudiger op. In de keuzes van sommige mensen kon ik me steeds beter invoelen. Het was natuurlijk allemaal niet zo zwart/wit en misschien had ik het er zelf nog wel veel slechter afgebracht. Knap van Brokken vind ik dan ook dat hij het verhaal brengt zonder een oordeel te vellen over de inwoners van Rhoon.

Wat me iedere keer weer opnieuw fascineert in boeken over oorlog is wat we onze medemens aan kunnen doen. Hoe ver we gaan om ons eigen hachje te redden. Dat jaagt me angst aan. Dat je niet kunt weten hoe je reageert en wat je zal doen. En dat je ook uit goede wil heel verkeerde dingen kunt doen. En dat mensen in staat zijn om met groot gemakt over het leven van anderen te beslissen. Dit verhaal over Rhoon illustreert dat. Het maakt me bang.

Herken jij mijn angst?

Tot slot:

Boek 71/104 #boekperweek #hrc
Boek 27/75 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): Dat weet ik nog niet… zoals gezegd ik kom tijd te kort.

De vergelding | Jan Brokken
De vergelding – een dorp in tijden van oorlog 
Jan Brokken
Uitgeverij Atlas Contact 2013
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren