Review

Review: Vader | Karl Ove Knausgård

Bladzijde 26, zin 1: “Het enige wat niet ouder wordt in het gezicht, zijn de ogen.” 

Vader | Karl Ove Knausgård

Dit is het eerste deel van een serie van zes. Ik weet nog niet of ik ze alle zes ga lezen, maar deel twee en drie staan op de lijst voor mijn #flowboekenchallenge. Het leek me dus logisch om met deel één te beginnen. Maar ik las het niet alleen om die reden, ik was ook heel erg nieuwsgierig! Ik heb al veel positiefs gehoord en in een boek dat ik onlangs las, As in taskwam het ook voorbij.

“Het begint tergend langzaam en na een bladzij of twintig kan ik mijn ogen niet meer openhouden.”

en:

“Lezen in Knausgård werkt intussen verslavend.”

Uit As in tas | Jelle Brandt Corstius

Waar gaat het over?

Dit is een autobiografische roman over het leven van Karl Ove Knausgård zelf. Het boek gaat dus over zijn vader, maar wel door de ogen van Karl Ove. Hoe hij zijn vader heeft meegemaakt op basis van zijn eigen herinneringen. Maar het is ook het verhaal van zijn jeugd, want dan heeft hij immers het meest te maken met zijn vader. Het gaat dus ook over een opgroeiende jongen.

Wat vind ik ervan?

Mooi! Dat tergend trage begin heeft mij in het geheel niet gestoord, integendeel. Ik houd juist van die detailvolle stijl van Knausgård. En het verhaal boeide me, terwijl er eigenlijk niet eens zo heel veel gebeurt. Het boek viel me dus aan alle kanten mee, want de uitlatingen van Brandt Corstius, die eigenlijk niet eens negatief zijn, hadden me wel een beetje bang gemaakt.

Knausgård moet echt een olifantengeheugen hebben, zo gedetailleerd is het boek. Zowel qua gebeurtenissen als wat betreft dialogen. Ongetwijfeld heeft zijn fantasie hem daarbij toch een handje geholpen, maar toch. Heel bijzonder.

Vooral het laatste deel van dit boek vond ik heel heftig, maar ook heel erg mooi. Samen met zijn broer ruimt hij de puinhopen van het leven van hun vader op, letterlijk en figuurlijk. Hij gaf me het gevoel toch een soort van in het reine te komen met zijn vader, met wie hij geen gemakkelijke band had. Maar hij laat ook vragen onbeantwoord. En zo is het natuurlijk ook in het echte leven, je krijgt niet overal een antwoord op.

Deze hele serie vind ik een interessant gegeven. Mijn strijd noemt Knausgård hem. De andere delen heten in de Nederlandse vertaling: Liefde, Zoon, Nacht, Schrijver en Vrouw. Ze gaan allemaal over hemzelf, zijn familie en zijn relaties. En dus tot in de kleinste details. Ik weet niet of ik daar blij mee zou zijn als ik hem zou kennen. Het is immers lang niet allemaal vleiend wat hij schrijft. Integendeel.

Intussen verheug ik me op het volgende deel! Hopelijk kom ik er snel aan toe. (Heb ik helemaal zelf in de hand natuurlijk, maar het lijstje met te-lezen-boeken wordt maar niet korter).

Ben jij van plan iets uit deze serie te lezen? En kies je dan ook voor deel één?

Tot slot:

Boek 61/104 #boekperweek #hrc

Volgende review (as donderdag): Adres onbekend | Kathrine Kressmann Taylor #flowboekenchallenge

Vader | Karl Ove Knausgård


Vader | Mijn strijd 1 (Min kamp. Første bok) 

Karl Ove Knausgård (Vertaling Marianne Molenaar)
De Geus 2015 (2012)
♥♥♥♥

 

Previous Post Next Post

6 Reacties

 • Reply Anna Maria Boland 28 juli 2016 at 10:09

  Ik moet zeggen dat ik een beetje bang ben voor deze boeken. Ik heb heel veel goede opinies hierover gehoord, maar ook heel veel negatieve. En ik vraag me de hele tijd af wat voor persoon schrijf in zo veel detail over zijn leven en dan niet aan het einde daarvan.
  Ik denk dat ik het toch wel ga proberen, maar haast heb ik hier niet mee.

  • Reply Marloes 31 juli 2016 at 13:43

   Ik had wel een beetje hetzelfde als jij. Gelukkig vond ik het mooi! En ook gelukkig, het is niet verplicht om ze te lezen 🙂 Als je het niets vind, lees je ze toch gewoon niet?

 • Reply Lize 28 juli 2016 at 18:48

  Ik ben al een tijdje van plan om Vader, deel 1 dus, te lezen maar tot nu toe is het er nog niet van gekomen omdat ik toch wel wat bang ben om aan deze boeken te beginnen.

  • Reply Marloes 31 juli 2016 at 13:45

   Eigenlijk hartstikke zonde dat mensen bang zijn om aan deze boeken te beginnen, alsof het een verplichting is dat als je deel één leest, je ze allemaal moet lezen. Gewoon proberen en als je het niets vind, stop je er gewoon weer mee. Niets moet 🙂

 • Reply Erik Scheffers 10 mei 2017 at 05:22

  Hoi Marloes, ik heb alle 6 de delen van “Mijn strijd” gelezen. Voor een hele korte bespreking zie mijn blog: http://erikleest.blogspot.nl/2016/04/karl-ove-knausgard-mijn-strijd.html Groetjes, Erik

 • Reply Vader – Karl Ove Knausgård | Lalagè leest 27 mei 2017 at 08:24

  […] waarom theetante, Joke (boekhappen), Anna, Erik en Marloes (bladzijde26) wel helemaal meegesleept werden door dit […]

 • Ik wil wel reageren