Review

Een hologram voor de koning | Dave Eggers | Review

Bladzijde 26, zin 1: “Een kijkster, een carrièrevrouw met een lange leren jas, zag hem voor het raam staan toen ze de oprit af liep.”

Een hologram voor de koning | Dave Eggers

Sinds juni 2013 staat dit boek al op mijn e-reader. Het was toen zo’n aanbieding bij Bol.com, 3 voor € ?? of zoiets, maar zoals ik vaker zie met dat soort impulsaankopen, je hebt er niet echt zin en begint er dus ook steeds niet in. Nu zag ik dat het boek is verfilmd en dat maakte me nieuwsgierig.

Waar gaat Een hologram voor de koning over?

De Amerikaanse zakenman Alan Clay is alles kwijtgeraakt, zijn vrouw, zijn geld, zijn dochter en zijn succes. In een poging er weer bovenop te komen probeert hij in Saoedi-Arabië een it-project te verkopen aan de koning. Natuurlijk gaat dat niet zoals gepland.

Wat vind ik ervan?

Dit is zeker niet het beste boek dat ik van Eggers las (dat is De cirkel), en ik vraag me eigenlijk vooral af waarom hij het geschreven heeft. Wat wil hij ermee? Wat is de wat? en De cirkel hebben allebei heel duidelijk een verhaal te vertellen (over respectievelijk een vluchteling en het gevaar van Google etc), maar in Het hologram ontbrak voor mij die noodzaak. Het was best een boeiend en amusant verhaal, dat wel, maar ik miste een beetje de drive die ik wel voelde bij zijn andere boeken.

Het verhaal leunt sterk op de cultuurverschillen tussen de zakenman uit de VS en het zakenklimaat in het land waar het zich afspeelt. Je hoopt ergens toch dat het goed afloopt, maar je ziet ook al van mijlenver aankomen dat dit niet zo gaat zijn. En hoewel ik het soms te doen had met Alan, vond ik hem vooral ook ontzettend irritant. Hij laat zich van alles overkomen en neemt weinig verantwoordelijkheid. Daar houd ik niet van. Ik vond de hoofdpersoon dus niet bijster sympathiek, maar dat vind ik wel vaker bij Eggers, dus dat zou geen probleem hoeven zijn.

Dit boek voelt voor mij als een echt mannenboek, en daar bedoel ik mee dat ik denk dat dit boek meer gewaardeerd zal worden door mannen dan vrouwen. Ik kan niet goed benoemen waarom, waarschijnlijk een combi van de hoofdpersoon en het onderwerp. Het boeide me wel, maar raakte me niet.

Heb jij weleens wat van Dave Eggers gelezen? En heb je de film van Een hologram gezien?

Tot slot:

Boek 59 /104 #boekperweek #hrc
Boek 23/74 #allesuitdekast

Volgende review (as donderdag): Een beetje liefde | Amanda Prowse

Een hologram voor de koning | Dave Eggers
Een hologram voor de koning (A hologram for the king) 

Dave Eggers (Vertaling: Gerda Baardman, Lidwien Biekmann en Jan de Nijs)
Lebowski 2012
♥♥♥

Van dezelfde schrijver: De cirkel

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren