Over lezen

Mijn boekenkast | Deel 2 | een wit vak

Mijn boekenkast, een wit vak

 • De waarheid over de zaak Harry Quebert | Joël Dicker
 • Extreem luid & ongelooflijk dichtbij | Jonathan Safran Foer
 • Caesarion | Tommy Wieringa
 • Als de winter voorbij is | Thomas Verbogt
 • Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld | Haruki Murakami*
 • De man met de dansende ogen | Sophie Dahl en Annie Morris (Deze is kennelijk verhuisd sinds de eerste ‘Mijn boekenkast’, want toen stond hij in het paars/roze vak).
 • Anna, Hanna en Johanna | Marianne Frederiksson
 • De stad der blinden | José Saramago
 • Les Misérables | Victor Hugo

Omdat ik zo trots ben op onze boekenkast, zet ik af en toe een vak in the spotlights. Vandaag is het de beurt aan een van de twee witte vakken, links van het paars/roze vak uit de eerste blog in deze serie.

Een dikke, Franse, pil…

Er staan ruim 3800 bladzijden in dit vak. Waarvan het leeuwendeel (1155 stuks) voor de rekening van Les Misérables komt. Ik weet nog goed dat ik dit boek kocht, bij een boekwinkeltje in Parijs, Les cahiers de Colette. Eerlijk gezegd heb ik deze editie (in het Frans) nooit helemaal uitgelezen heb, ik ben er drie keer in begonnen en steeds tot ongeveer eenderde gekomen voor ik er de brui aan geef. Het gaat me niet snel genoeg en het kost me teveel energie, maar het verhaal en ook het taalgebruik is prachtig.

…en de andere boeken

De waarheid vond ik een tof boek, goed geschreven en verrassend, een echte pageturner. Caesarion blijft bij mij niet hangen, ik kan maar niet onthouden waar dit boek overgaat, dat zegt waarschijnlijk genoeg, jammer. Hard-boiled wonderland was mijn eerste kennismaking met Murakami, jaren geleden alweer. Heerlijk bizar verhaal, gelukkig heeft deze man nog veel meer geschreven. Anna, Hanna en Johanna heb ik al heel lang in de kast staan, ik weet nog wel dat ik er toen ik het las van genoten heb. Van dezelfde schrijfster heb ik ook Volgens Maria Magdalena. Dat is mijn favoriet.

Favoriet in dit vak: Extreem luid & ongelooflijk dichtbij

Het mooiste boek in dit vak is van Jonathan Safran Foer. Extreem luid & ongelooflijk dichtbij over Oscar van negen die zijn vader verloor bij 9/11. Ik heb er al meerdere keren van genoten. Zo’n mooi en creatief verhaal en ook zo creatief opgemaakt. Ik vind Safran Foer echt een fantastische schrijver, ook zijn Alles is verlicht staat hoog in mijn favorietenlijst.

Welk van deze boeken staat ook bij jou in de kast?

De eerste zinnen op de bladzijdes 26 in dit vak

De waarheid over de zaak Harry Quebert | Joël Dicker

“Een Amerika in Amerika, waar de bewoners hun deuren niet op slot doen; zo’n plek die je alleen in New England vindt en waar het zo kalm is dat je denkt dat je er voor alles veilig bent.”

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij | Jonathan Safran Foer

“‘Misschien zitten we wel naar hem te luisteren.'”

Caesarion | Tommy Wieringa

“Ik liep naar boven.”

Als de winter voorbij is | Thomas Verbogt (bladzijde 27)

“Het is maandag 8 januari 1962.”

Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld | Haruki Murakami*

“Ze deed het licht aan en trok de deur achter zich dicht.”

De man met de dansende ogen | Sophie Dahl en Annie Morris (bladzijde 27)

De-man-met-de-dansende-ogen_blz26

“Hij vroeg of hij haar mocht schilderen.”

Anna, Hanna en Johanna | Marianne Frederiksson

“Voorgevoelens?”

De stad der blinden | José Saramago

“De man met wie ze had afgesproken kende ze al, hij had geen bezwaren gemaakt toen ze hem had gewaarschuwd dat ze haar bril niet mocht afzetten, overigens nog voor de oogarts haar dat had geboden, hij had het zelfs leuk gevonden, dat was weer eens wat nieuws.”

Les Misérables | Victor Hugo

“Il était spirituel, et juste assez lettré pour se croire un disciple d’Épicure en n’étant peut-être qu’un produit de Pigault-Lebrun.”

Previous Post Next Post

2 Reacties

 • Reply Lizesboeken 7 juli 2016 at 13:28

  Leuk idee om je boekenkast op kleur te sorteren.
  Anna, Hanna en Johanna staat ook in mijn kast en heb ik zowel in het Nederlands, Frans als Engels gelezen. Een primeur 😉
  Een hele tijd geleden las ik “Extreem luid & ongelooflijk dichtbij” maar toe sprak het mij niet zo aan. Ik weet niet waarom want iedereen vindt dat een goed boek dus moet ik dat toch ook vinden? Ik wil het ooit wel eens opnieuw lezen en dan zien of ik er anders over denk.

  • Reply Marloes 7 juli 2016 at 18:16

   Wat grappig dat je A, H en J in drie talen las. Ik heb dat met het eerste deel van Harry Potter gedaan, ik las zelfs vier talen, Duits was er ook nog bij.

   Soms heb je dat, dan vindt iedereen een boek fantastisch en denk je zelf ‘mwah, was dat het nou?’ Gelukkig mag dat gewoon :), maar ik herken wel dat je het dan nog eens wilt lezen om te kijken of je het dan toch ineens ‘ziet’.

  Ik wil wel reageren