Review

Review: Monte Carlo | Peter Terrin

Bladzijde 26, zin 1: “Twee dagen voor de grand prix helpt Jack Preston in een van de zijstraatjes de Lotus 49 van de vrachtwagen laden.”

Monte Carlo | Peter Terrin

Dit is een boek van J, maar volgens hem zeer de moeite van het lezen waard en omdat ik alle boeken in onze kast gelezen wil hebben, sloeg ik het open en begon te lezen… een avond later had ik het uit.

Waar gaat Monte Carlo over?

Jack Preston is een getalenteerd automonteur en werkt in de Formule 1. Vlak voor de start van de Grand Prix van Monaco in 1968 is hij bij de auto aan het werk. Een jonge filmster, DeeDee, maakt haar tour langs de bolides en loopt dan vlak langs Jack. Opeens is er vuur en zonder erbij na te denken beschermt hij haar met zijn lichaam. Hij redt haar leven en haar gezicht, maar zelf raakt hij ernstig gewond. In het ziekenhuis en later thuis hoopt hij op een woord van erkenning, van dank, maar het blijft steeds langer stil.

Wat vind ik ervan?

Wat een verrassend mooi boek! Ik had zo mijn twijfels, Formule 1 en literatuur, kan dat wel samengaan? Maar dat kan, en heel goed zelfs. Terrin heeft een buitengewoon goed geslaagd verhaal geschreven. Inclusief prachtige zinnen, die soms verbazend kort zijn, zoals de openingszin die mij meteen het verhaal in wist te trekken:

“Het vuur is nog geen vuur”.

Een heel kleine greep uit heel veel moois:

“Hun hoofden piepen boven de bloemen uit aan de balkonnetjes van de hoogste appartementsgebouwen.”

“Hij bad voor zijn lieve moeder, die over vier maanden plots in de Heer zou ontslapen, pijnloos, haar hart aan stukken.”

“De stilte die hij verstoord had, leek zich niet meer te herstellen.”

Niet alleen de zinnen zijn kort, ook de hoofdstukken zijn vaak maar een, twee of drie pagina’s lang en dat geeft een razende vaart aan het verhaal, wat natuurlijk ook wel gepast is bij een boek over Formule 1. Toch is ook de langzame sfeer van het eenvoudige en behoudende thuisdorp van Jack in Engeland mooi. En die van de relatie tussen Jack en zijn Maureen, het begrip en de liefde, maar ook het onbegrip. Het wordt haast pijnlijk tastbaar.

Kortom, ik heb genoten van dit boek en raadt het iedereen aan. Die Formule 1 is slechts een toneel waarop het verhaal zich afspeelt, maar het is niet het verhaal. Dat gaat over Jack en zijn verlangen naar erkenning van DeeDee en hoe zijn leven verandert na het ongeluk.

Volg jij de Formule 1?

Tot slot:

Boek 52/104 #boekperweek #hrc Ik ben op de helft!!
Boek 20/70 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): Noem het slaap | Henry Roth #flowboekenchallenge

Monte Carlo | Peter Terrin
Monte Carlo 
Peter Terrin
De bezige bij 2014
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply Lalagè (@Lalage_) 30 juni 2016 at 20:53

  Vanwege het thema zou ik het boek nooit lezen, maar als jij zegt dat het over andere dingen gaat… dan komt hij (weer) op mijn lijstje.

  • Reply Marloes 2 juli 2016 at 14:29

   Spannend 🙂 Maar ik vond het echt een mooi boek!

 • Reply Monte Carlo – Leesverslag – Marit Stoelinga 23 mei 2023 at 20:22

  […] Review: Monte Carlo | Peter Terrin […]

 • Ik wil wel reageren