Over lezen

Heb jij leesrituelen?

Bladzijde26-vraagtIeder jaar gaan J en ik vlak voor we op vakantie gaan naar de boekhandel hier in Den Bosch (de fabuleuze Adr. Heijnen) om daar ieder een mooi boek (of twee, of drie) uit te zoeken om op vakantie te lezen. Binnenkort mogen we weer, ik heb er al zin in!

Als ik naar de bibliotheek geweest ben, leg ik mijn nieuw geleende boeken altijd eerst op een stapel op tafel. Om ze daarna een voor een beet te pakken, even door te bladeren en de achterkant te lezen voordat ik ze in de kast zet.

In het weekend ben ik vaak als eerste wakker en dan kruip ik het allerliefst meteen in mijn paarse stoel met een kop van mijn favoriete thee (Earl Grey Darjeeling), om te lezen tot J komt ontbijten. Ideaal begin van de dag.

Als ik in een nieuw papieren boek begin, lees ik eerst de tekst op de achterkant en dan blader ik naar bladzijde 26 voor de eerste zin. Daarna begin ik pas met lezen.

In een boekwinkel moet ik gewoon altijd even met mijn hand over de boeken strijken.

Bij vrienden op bezoek loop ik altijd eerst naar de boekenkast, even kijken of er nog wat nieuws bijgekomen is dat ik nog niet heb gelezen.

En jij, heb jij leesrituelen?

Previous Post Next Post

6 Reacties

 • Reply Lizesboeken 13 juni 2016 at 17:06

  Ik lees ook altijd eerst de tekst op de achterflap voordat ik begin te lezen.
  Als een boek uit is zet ik de review direct op mijn blog.

  • Reply Marloes 14 juni 2016 at 20:15

   Oh wat goed dat je dat meteen doet. Bij mij duurt dat toch altijd wel minstens een dag, zeker omdat ik mijn boeken meestal ’s avonds uitlees en dan kruip ik niet meer achter mijn laptop om te bloggen. Al zou dat soms best een goed idee zijn, want ik vind het soms best lastig om mijn gedachten te formuleren als er een paar dagen tussen zit.

 • Reply Lalagè (@Lalage_) 13 juni 2016 at 20:11

  Leuk 🙂 ik herken wel wat dingen, alleen mijn leesstoel is donkerturquoise en ik drink kruidenthee. Boeken uitzoeken voor de vakantie is ook heel belangrijk. Het is wel een beetje veranderd nu ik zo tien boeken op mijn e-reader kan zetten, maar het blijft een mooi ritueel om de beste boeken uit te kiezen.

  • Reply Marloes 14 juni 2016 at 20:17

   Dat herken ik dan ook wel weer, dat het met de e-reader tegenwoordig anders is. Maar toch, ik neem het liefst ook een mooi papieren boek mee op vakantie, dat hoort voor mij bij het vakantiegevoel. Zin in!

 • Reply zwartraafje 14 juni 2016 at 15:11

  Ja hoor, toen ik er een tijd terug een blogpost over schreef bleken het er zoveel te zijn dat ik ze beter over twee posts kon verdelen. Vooral het selecteren van vakantieleesvoer is zeer herkenbaar. De meeste mensen zijn dan hun garderobe aan het overwegen terwijl ik het meeste tijd nodig heb om een keuze te maken uit de beschikbare boeken. Verder gebruik ik altijd een boekenlegger en als ik een leespauze moet inlassen doe ik dat het liefste aan het einde van een hoofdstuk. Mijn favoriete drank tijdens het lezen is een heerlijke kop thee en ik lees het vaakst in de zetel met een fleece binnen handbereik.

  • Reply Marloes 14 juni 2016 at 20:21

   Wauw, twee blogs gevuld met rituelen! Leuk, die ga ik nog een keertje teruglezen 🙂 Die leespauze, dat doe ik ook, ik lees eigenlijk altijd tot het einde van een hoofdstuk, dus die mag eigenlijk ook nog op mijn lijstje. Een boekenlegger probeer ik wel altijd te gebruiken, maar soms maak ik ook ezelsoren (sorry boek!) als ik niets anders bij me heb. Dat gebeurt me vooral als ik ergens in het park ga zitten lezen, want dan heb ik niet altijd iets boekenleggerigs bij de hand.

   En wat zijn wij boekenwurmen toch theeleuten 😉

  Ik wil wel reageren