Over lezen

Wat doe jij als een boek tegenvalt?

Bladzijde26-vraagtIk denk dat we het allemaal wel eens meemaken, je hebt een nieuw boek opengeslagen, de eerste tien bladzijden gelezen en het valt op zijn zachtst niet mee… In plaats van gegrepen te zijn door het verhaal en je omgeving compleet te zijn vergeten, zit je rond je heen te kijken, lees je drie keer dezelfde zin en weet je eigenlijk nu al niet meer hoe de hoofdpersoon heet.

Wat doe jij dan?

 1. Je klapt het boek dicht en zet het terug in kast, een andere keer (volgend jaar misschien?) beter.
 2. Je leest de blurb-tekst op de achterkant en kijkt of je een aanknopingspunt vindt.
 3. Je zet stug door, misschien komt het nog. “Men” zal er toch niet voor niets enthousiast over zijn.
 4. Je leest alvast de laatste pagina, misschien weet die je te triggeren, en anders weet je in ieder geval hoe het afloopt.
 5. Je leest door tot bladzijde 50/100/150, als je het dan nog niets vindt, mag je het wegleggen van jezelf.
 6. Je brengt het weer terug naar de bieb. Jammer, maar kan gebeuren.
 7. Je legt het weg en gaat iets anders doen, morgen opnieuw.
 8. Anders…

Bij mij gaat het zo…

Er treedt een soort stappenplan in werking: ik lees eerst de blurb-tekst opnieuw. Als dat niet werkt, dan is het morgen opnieuw proberen. Als dat niet werkt, dan is het óf dichtklappen en bewaren voor een andere keer óf stug doorzetten tot minimaal bladzijde 50. Als het dan nog niets is, mag het terug naar de bieb of naar de kringloop of wordt het een langetermijnproject in de kast. Van die laatste staan er nog een paar. Als ik die dit jaar niet lees, gaan ze alsnog naar de kringloop, dan wordt het nooit meer wat.

Het overkomt me trouwens niet heel vaak meer, ik weet inmiddels wel vrij goed of een boek wel of niet bij me past, maar af en toe zit ik ernaast. Verzamelde werken van Maarten Biesheuvel was de laatste, die is terug naar de bieb voor een later moment. En Het labyrinth van Sigge Eklund, die heb ik stug doorgelezen omdat ik per se wilde weten hoe het afliep, maar eigenlijk vond ik het een stom boek.

Maar wat doe jij? En wat is het laatste “stomme” boek waar je aan begonnen bent?

 

Previous Post Next Post

10 Reacties

 • Reply Lalagè (@Lalage_) 28 mei 2016 at 10:51

  Meestal probeer ik het wel tot een bladzijde of 50, maar soms is het na een paar bladzijden al bekeken. Dan besluit ik dat ik mijn tijd liever aan boeken besteed die me wel boeien. Maar soms gaat het om een recensie-exemplaar of een boek voor een boekenclub en dan zet ik wel door, in elk geval tot ik genoeg heb gelezen om er een goed oordeel over te kunnen vellen.
  Het laatste boek dat me zwaar tegenviel was van Javier Marías. Hoe dat is afgelopen lees je binnenkort op mijn blog…

  • Reply Marloes 2 juni 2016 at 21:12

   Oh ik ben heel benieuwd! Morgenavond doe ik weer een rondje langs mijn favo-blogs en dan kom ik natuurlijk bij je langs, staat deze post dan al live?

 • Reply Lizesboeken 29 mei 2016 at 09:05

  Ik moet van mezelf tot bladzijde 50 lezen. Als het mij dan nog niet bevalt laat ik het een tijd aan de kant liggen en lees ik eerst een ander boek. Dan probeer ik verder te lezen en als het mij dan nog echt niet aanstaat stop ik er mee. Het leven is al zo kort en er zijn zoveel goede boeken 😉

  • Reply Marloes 2 juni 2016 at 21:10

   En dat is een waarheid als een boek 🙂

 • Reply Audrey 29 mei 2016 at 18:13

  Ik denk dat het afhangt van mijn stemming wanneer ik een boek neerleg. Soms kan het al na pagina één afgeschreven zijn. Soms zet ik door en lees ik het uit. Maar meestal als ik dat doe heb ik niet echt een goed gevoel over lezen. Ik voel dan dat het per se moet. Dat gevoel heb ik echt niet graag. 😉

  • Reply Marloes 2 juni 2016 at 21:10

   Heb je dan nadat je zo’n boek uitgelezen hebt wel een goed gevoel? Of blijft dat per se moeten overheersen? Want dat zou eigenlijk wel heel jammer zijn.

 • Reply Marcia 1 juni 2016 at 10:33

  Eigenlijk probeer ik boeken altijd uit te lezen, soms weet het einde bijvoorbeeld een hoop goed te maken. En zeker als ik een boek gekocht heb, vind ik het zonde van mijn geld om hem ongelezen te laten 😛 dus dan lees ik liever verder, om vervolgens tegen iedereen te klagen hoe slecht het boek is…

  • Reply Marloes 2 juni 2016 at 21:08

   Dat heb ik ook wel hoor, als ik voor een boek betaald heb, zal ik het lezen ook 🙂 Maar omdat ik tegenwoordig vooral boeken koop die ik al gelezen heb of waarvan ik 90% zeker weet dat ik ze leuk ga vinden, overkomt dat me maar zelden. Boeken uit de bieb of via Elly’s Choice daarentegen… (Ja, die laatste zijn ook betaald weet ik. Maar dat voelt om de een of andere reden toch anders dan een papieren exemplaar).

  • Reply Karine Tamvijg 11 juni 2016 at 17:16

   Dit is zo herkenbaar!

 • Reply Margriet 8 juni 2016 at 17:32

  Eerst even wegleggen. Later nog eens proberen. Even volhouden en als het dan nog steeds tegen valt, dan gaat het terug naar de bieb. Ik koop maar weinig boeken, dus zonde van het geld gaat bij mij niet op.
  Lezen omdat ik er aan begonnen ben en het uit MOET, heb ik gelukkig afgeleerd. Het ‘moet’ wel leuk blijven. 😉

 • Ik wil wel reageren