Non-fictie, Review

Review: Spark Joy | Marie Kondo

Bladzijde 26, zin 1: “Op papier ziet het er misschien een beetje sneu uit, maar juist door te overdrijven wordt het veel leuker.”

Spark Joy | Marie Kondo

Hoewel ik het eigenlijk een beetje onzin vond om nog een tweede boek van Marie Kondo te lezen, kon ik de verleiding niet weerstaan. Ik ben een grote fan van haar opruimmethode en ik was benieuwd of ze me met dit tweede boek ook weer wist te inspireren, en zowaar… dat is haar gelukt!

Mijn opruimavonturen met Konmari

Vorig jaar mei las ik Marie Kondo’s eerste boek: Opgeruimd!. Dat inspireerde me toen enorm, vuilniszakken vol sleepte ik het huis uit. Ik bekeek al mijn spullen met andere ogen en leerde mezelf een heel nieuwe methode van opvouwen aan. Het voelde goed en dat doet het nog steeds. Ik vind het een fijn idee om me te omringen met spullen waar ik blij van word en ik heb de spullen die ik heb weggedaan geen seconde gemist. Ook de boeken niet. Want ook daar heb ik er uiteindelijk een heel aantal van weggedaan. Nu staan er alleen nog heel mooie boeken in mijn boekenkast of boeken die ik nog wil lezen voor mijn #allesuitdekast-challenge. Al met al dacht ik dat ik al best een konmari-waardig huis had.

Konmari-stijl opruimen, mijn kledingkastMaar, dat was niet helemaal waar, er bleek nog veel meer opgeruimd te kunnen worden. Stiekem waren er toch weer wat dingen in mijn kledingkast geslopen waar ik niet blij van werd. Dat resulteerde vooral in mezelf drie keer verkleden voor ik naar mijn werk ging en dat was natuurlijk geen relaxed begin van de dag. Ik heb dus opnieuw heel mijn kast leeggehaald, alles in mijn handen gehad en toch weer het nodige weggedaan. Daarna heb ik mijn lades bekleed met mooi papier uit de Flow. Dat staat heel gezellig!

Deze keer wist Konmari me er ook van te overtuigen dat het blad van mijn kaptafel in de badkamer zo leeg mogelijk moest zijn. Dus ik legde een paar dozen in de draadlades eronder en gaf al mijn spulletjes een nieuw plekje en jawel, de lege ruimte doet mij glimlachen (en J ook, want die maakt de badkamer schoon en dat gaat nu veel sneller). En zo verdwenen er ook weer wat attributen van mijn aanrecht en heb ik nog een paar categorieën op het oog die ik opnieuw onder handen wil nemen. Nu nog een beetje tijd vinden.

Spark Joy vs Opgeruimd!

Opgeruimd! | Marie KondoIk zou altijd aanraden Opgeruimd! eerst te lezen. Spark Joy is meer een verdieping voor mensen die het konmari-opruimen echt heel leuk vinden, zoals ik. Met veel nieuwe voorbeelden en heel simpel getekende opvouwinstructies én een apart hoofdstuk ‘kleding opruimen’.

Spark Joy gaat minder in op haar eigen leven, maar dieper op hoe je ontdekt waar je blij van wordt. En dat is best handig! Daarnaast geeft ze veel meer aandacht aan decoreren. Ze heeft het steeds over lelijke dingen die je in mooie stoffen of papier kunt verpakken. Daarin gaat ze wat mij betreft soms veel te ver (lintjes om je kleerhangers ??), maar als zij daar nou blij van wordt, wie ben ik dan om er wat van te vinden. Ik hoef het tenslotte niet ook te doen.

Ze gaat ook wel ver in haar tips, soms zijn het voor mij echt open deuren en denk ik “dat is toch wel heel makkelijk geld verdienen”. Maar misschien is dat voor jou wel heel anders, voor mij stonden er in ieder geval ook genoeg nieuwe dingen in.

Wat vind ik ervan?

Leuk, maar niet lifechanging zoals Opgeruimd! Het is wel een leuk boek om bij de bieb of een vriendin te lenen, of voor een zacht prijsje op de kop te tikken bij de kringloop. Het leest lekker weg en je steekt er altijd wel iets van op. Dikke kans ook dat je helemaal opnieuw geïnspireerd raakt. Ik in ieder geval wel.

Heb jij al konmari-stijl opgeruimd?

Tot slot:

Boek 29/104 #boekperweek #hrc
Boek 13/66 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): Nooit meer te druk | Tony Crabbe

Spark Joy | Marie Kondo
Spark Joy 
Marie Kondo (Vertaling: Barbara Lampe)
Lev. 2016 
♥♥♥

 

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply Marije 5 mei 2016 at 19:40

  Dit klinkt wel alsof het mij zou kunnen inspireren 🙂 Ik ben ook altijd aan het opruimen, weggooien, poetsen en sorteren.. fijne review!

  • Reply Marloes 8 mei 2016 at 11:09

   Thanks! Zeker Opgeruimd! is een must-read als je van opruimen houdt (ook als je er niet van houdt trouwens), gewoon lezen dus 🙂

 • Reply Margriet 8 juni 2016 at 17:39

  Ik heb hem net opgehaald bij de bieb. Ben benieuwd!

 • Ik wil wel reageren