Review

De renner | Tim Krabbé | Review

Bladzijde 26, zin 1: “Af en toe geeft iemand langs de kant onze achterstand door.”

De renner | Tim Krabbé

Ik ben een wielerfan. Ja, echt. Vanaf de bank welteverstaan. Zelf doe ik niet aan fietsen. Ik heb het wel overwogen vorig jaar, maar ik zie aan mijn vriend hoe ontzettend veel tijd dat kost. Dan zou Bladzijde26 zeker in het gedrang komen en dat wil ik absoluut niet. Dus ik houd het bij hardlopen, fietsen kijken op tv en soms ook lezen over fietsen. Dit boekje is was van J, maar ik zou er sowieso een plaatsje vrij voor houden in de boekenkast, wat een leuk verhaal!

Waar gaat De renner over?

Tim Krabbé (broer van Jeroen) is schaker, schrijver (Het gouden ei) en een niet onverdienstelijk amateurwielrenner. De renner is zijn verslag van zijn 309e koers. In Frankrijk, de Ronde van Mont Aigoual. Hij beschrijft van kilometer tot kilometer hoe de koers verloopt, welke strategische dilemma’s hij tegenkomt, hoe hij zich voelt en wat er door hem heengaat. Het verhaal is daarnaast doorspekt met terugblikken naar eerdere koersen en anecdotes over de profs.

Wat vind ik ervan?

Ik vond dit echt een erg leuk boek. Het geeft echt een heel fijn inkijkje in het hoofd van een wielrenner. Waarom doet zo’n man (of vrouw) dat? Maar ook, wat denkt hij onderweg? Welke keuzes maakt hij in de koers? Iets wat ik zelf erg leuk vind aan wielrennen is het strategische aspect, het is niet per se zo dat de sterkste renner wint, het kan ook de slimste renner zijn. En dat komt in dit boek goed naar voren. Daarnaast staat het bol van leuke weetjes en verhalen over bekende en onbekende wielrenners, leuk om te lezen.

Ik weet niet goed of dit boek ook leuk is als je niet van wielrennen houd, ik denk wel dat wel leuker is dan je misschien van tevoren verwacht. Omdat het een echt verhaal is, vertelt door een begenadigd verteller.

Wat me opviel was dat het weliswaar een boek is uit 1978 is, maar dat ik geen moment het gevoel had een ‘oud’ boek te lezen. Kennelijk was hij zijn tijd vooruit.

Krabbé schrijft erg toegankelijk. Vlot en persoonlijk, geen ingewikkeld taalgebruik of moeilijke zinsconstructies.  Hij vertelt een verhaal, zijn verhaal in dit geval. Want hij heeft die koers dus echt gefietst. Petje af!

Hebben jullie iets met wielrennen?

Tot slot:

Boek 37/104 #boekperweek #hrc
Boek 14/66 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): De Glasblazer | Marina Fiorato

De renner | Tim Krabbé
De renner 
Tim Krabbé
Prometheus 2014 (1978) 
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Lizesboeken 13 mei 2016 at 07:58

    Ik hou niet echt van wielrennen (maar heb er ook geen hekel aan) en denk dus dat het boek niets voor mij is.

  • Ik wil wel reageren