Review

Review: Het betoverde land achter de kleerkast (De kronieken van Narnia – 1)

Minuut 26, zin 1: “And presently, instead of rough branches brushing passed her, she felt coats, and instead of crunching snow under her feet, she felt wooden bars, and all at once, she found herself jumping out of the wardrobe into the same empty room from which the whole adventure had started.”

Het betoverde land achter de kleerkast

De kronieken van Narnia is zo’n klassieke boekenserie waar ik al een tijdje benieuwd naar was. Blij dus dat het op mijn #flowboekenchallenge-lijst stond. Het bleek beschikbaar via Storytel (in het Engels) en ik heb het verhaal dus vooral hardlopend tot me genomen. En dat liep heel lekker!

Maar wat stond er eigenlijk in Flow Magazine over dit boek?

Januari 2010 | Frederika van Traa | Toen: uitgever bij Unieboek

“Het eerste boek van The Chronicles of Narnia, ik zou het elk jaar wel willen lezen. Dat idee van een andere wereld in de gewone wereld vind ik prachtig. Je ziet het ook in veel andere boeken. Harry Potter bijvoorbeeld: dat Diagon Alley achter een onopvallende kroeg zit. Heel magisch. Als ik kinderen in de bioscoop hoor klagen dat de personages niet lijken, dan kan ik ze wel omhelzen. Ze hebben hun eigen werkelijkheid gemaakt, zonder dat ze het door hebben. Vele mensen verleren dat. Ik hoop zelf nooit die fantasie kwijt te raken.”

Ook voor mij heeft zo’n andere wereld iets magisch, ook in de HP-boeken spreekt dat me erg aan. Alsof het echt kan…

Wat Frederike zegt over die filmpersonages die niet lijken, daar ben ik het helemaal mee eens. En dat is meteen ook wat me meestal tegenhoud om verfilmingen te bekijken. Het klopt nooit! Ik ben dus blijkbaar gezegend met een fijne dosis fantasie, iets om heel erg te koesteren.

Waar gaat het over?

Vier kinderen ontdekken in het landhuis van hun oom een kast waar iets bijzonders mee aan de hand is. De kast geeft hen toegang tot een andere wereld, Narnia. In Narnia raken ze in allerlei avonturen verzeild. Ze ontmoeten bijzondere wezens en dieren blijken te kunnen praten. Maar Narnia leidt onder de heerschappij van de kwade witte heks en de kinderen blijken in gevaar. Samen met een bever gaan ze op zoek naar de mysterieuze Aslan, die Narnia en de kinderen kan redden.

Wat vind ik ervan?

Leuk! Alweer zo’n boek waar ik als kind zeker weten ook van genoten zou hebben, maar wat toen totaal aan me voorbij is gegaan. Maar gelukkig heb ik het nu alsnog kunnen luisterlezen.

Het is een boek vol extra lagen, op Wikipedia las ik dat er zelfs parallellen worden getrokken tussen Jezus en Aslan. Dat gaat wel ver, maar ik begrijp de gedachte wel.

Ik vind de schrijfstijl altijd moeilijk te beoordelen als ik een boek luister. Het luisterde in ieder geval lekker weg. Er zat hier en daar wat herhaling in, maar dat is vaker zo in kinderboeken. Het was in ieder geval niet storend.

Het verhaal is echt heel fantasierijk, en hoe heerlijk is zo’n onderwerp inderdaad. Een geheime wereld, toegankelijk door een kleerkast, waar alles zo anders is dan in onze wereld. Magisch!

Heb jij de film gezien? Hoe is die?

Tot slot:

Boek 40/104 #boekperweek #hrc
Boek 20/114 #flowboekenchallenge

Volgende review (as dinsdag) Frankenstein | Mary Shelley #flowboekenchallenge

The lion, the witch and the wardrobe (Vertaald als: Het betoverde land achter de kleerkast)
C.S. Lewis (Voorgelezen door: Michael York)
Harper Collins UK 1950
♥♥♥

 

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Lalagè (@Lalage_) 20 mei 2016 at 22:04

    Ik heb de hele serie hier staan 🙂 De film heb ik ook gezien in de bioscoop. Volgens mij was die wel mooi, maar het is al een tijd geleden, dus ik weet het niet precies meer… De boeken zijn in elk geval goed.

  • Reply Erik Scheffers 10 mei 2017 at 05:17

    Hoi Marloes, je hebt een mooie site, complimenten! Ik heb “De kronieken van Narnia” twee keer in zijn geheel gelezen, een keer in het Engels en een keer in de Nederlandse vertaling. De Nederlandse vertaling vind ik redelijk, niet meer dan dat, ik zou de boeken in het Engels lezen als je graag Engels leest.De verfilming van het eerste deel: “The lion, the witch and the wardrobe” door de Disneystudio’s vond ik aangenaam om te kijken. Groetjes, Erik

  • Ik wil wel reageren