Over lezen

Bekentenis: Ik lees nooit de laatste bladzijde vóór hij aan de beurt is

ik beken

Spieken, vooruitkijken, gluren, je nieuwsgierigheid bevredigen, zeker weten, niet bang hoeven zijn. Ik doe het niet. Ik lees nooit de laatste bladzijde van een boek voor deze aan de beurt is. Jij wel?

Dé oplossing bij een vervelend boek

Soms, heel soms wil ik eigenlijk überhaupt niet verder lezen in een boek. Omdat ik het gewoon niet leuk, mooi of boeiend vind. Het enige dat me dan nog verder laat lezen is de wil is om te weten hoe het afloopt. Eigenlijk zou het lezen van de laatste pagina voor hij aan de beurt is dan de makkelijkste oplossing zijn. En toch doe ik het niet… het zit blijkbaar niet in mijn systeem

Wel bladzijde 26, zin 1

Sinds ik dit blog heb blader ik, als ik aan een nieuw boek begin, wel altijd even vooruit naar bladzijde 26. Ik ben altijd nieuwsgierig naar de eerste zin daar. Ik hoop altijd weer op een pareltje. Dat is overigens maar zelden het geval, soms zijn ze zelfs ronduit teleurstellend. Maar ik blijf het toch leuk vinden om mijn reviews er mee te openen. Het hoort voor mij bij het blz26-sausje. Voor jullie eigenlijk ook?

Wat als je de laatste bladzijde leest wel te vroeg leest?

Dat zou ik dus graag willen weten, heeft dat invloed op je leeservaring? Heb je meer aandacht voor het verhaal in plaats van het voortdurend willen weten hoe het afloopt. Dat kan ik natuurlijk makkelijk zelf even testen bedenk ik nu, dus dat ga ik straks meteen doen. 🙂 (Ik lees Frankenstein, dat lijkt me prima geschikt voor dit experiment).

(…) Inmiddels zijn we een paar dagen verder en ik heb Frankenstein vanmorgen uitgelezen. Dat ik de laatste pagina al gelezen had, ging een grotere rol spelen naarmate ik verder las. Want hoe paste die laatste pagina in het verhaal? Uiteindelijk bleek het heel anders te zijn dan ik in eerste instantie dacht. Maar dat ik me die vraag bleef stellen, leidde me wel af van het verhaal. Ik denk dus dat dit een ‘eensmaarnooitweer’-experiment blijft. Het voegde te weinig toe en leidde me vooral af.

Waarom?

Ik vraag me ook af waarom mensen wel de laatste bladzijde alvast lezen terwijl ze nog midden of zelfs voorin het boek zijn. Ik kan me best voorstellen dat je wilt weten hoe het afloopt omdat je dan rustiger slaapt of het boek makkelijker kan wegleggen. Maar zijn er nog meer redenen? Vertel!

Lees jij de laatste bladzijde vóór hij aan de beurt is?

Previous Post Next Post

10 Reacties

 • Reply Lalagè (@Lalage_) 16 mei 2016 at 16:35

  Ik doe dat nooit, ben daar te braaf voor 😉 soms lees ik wel saaie stukken wat vluchtiger, een soort scannen.

  De zin die je citeert van bladzijde 26 verrast me vaak, omdat het bijna altijd wel een interessante zin is (of lees ik er anders misschien overheen?) dus die moet je er echt in houden!

  • Reply Marloes 17 mei 2016 at 20:51

   Dat doe ik ook wel eens dat scannen, maar niet vaak.

   Leuk om te lezen dat je mijn bladzijde26eerstezin-nen waardeert 🙂 Ik vind ze soms teleurstellend omdat het dan net zo’n nietszeggend zinnetje in van drie woorden terwijl er dan zo veel mooiere zinnen in het boek staan. Maar dat maakt het eigenlijk ook wel weer leuk, je weet nooit wat je krijgt. Ik houd het er zeker in hoor!

 • Reply Inge 16 mei 2016 at 20:28

  Ha, ik deed dat vroeger wel eens. Ik vond het dat interessant om tijdens het lezen te onderzoeken hoe de schrijver naar dat specifieke einde toewerkt.
  De laatste tijd doe ik het niet meer. Wat ik wel doe: zodra ik het boek uit heb, herlees ik het begin (en soms het halve boek), omdat bepaalde passages in een ander daglicht zijn komen te staan.

  • Reply Marloes 17 mei 2016 at 20:54

   Oh, dat doe ik ook weleens, om te kijken of ik het had kunnen weten, of ik lees een boek nog eens omdat ik wil begrijpen waar die titel toch op slaat. (Daar had ik het net toevallig over met collega’s, Dit zijn de namen van Tommy Wieringa is zo’n boek).

   Eigenijk is het best interessant om eens te onderzoeken hoe zo’n schrijver dat doet. Maar misschien moet je dan meer dan alleen de laatste bladzijde lezen, het laatste hoofdstuk bijvoorbeeld?

 • Reply Marcia 16 mei 2016 at 20:37

  Ik kijk wel altijd naar de laatste pagina om te zien hoeveel bladzijdes het boek heeft, maar probeer dan geen letter te lezen. Ik vind het echt stom als ik dan bijvoorbeeld een naam zie staan, want dan weet ik dat dat personage het gaat overleven..
  Ik vind het trouwens super leuk dat je altijd de eerste zin van pagina 26 bij je reviews plaatst – of dat nu een bijzondere zin is of niet. Dat maakt jouw blog uniek, dus ik zou dat zeker blijven doen 😀

  • Reply Marloes 17 mei 2016 at 20:56

   Dat doe ik ook inderdaad. Even checken hoeveel bladzijdes ik nog mag (of moet). Gelukkig kan je dat meestal wel zien zonder dat je de tekst onder ogen krijgt.

   Enne, dank je wel! Ik ga er zeker mee door hoor!

 • Reply Lizesboeken 17 mei 2016 at 15:36

  Héél soms lees ik de laatste pagina van een boek maar dat is dan voordat ik er in begin te lezen en omdat ik zo traag lees ben ik vergeten wat er op de laatste pagina stond tegen dat ik daar ben.
  Ik vind het in ieder geval leuk dat je elke recensie begint met de eerste zin van pagina 26.

  • Reply Marloes 17 mei 2016 at 20:58

   Maar waarom lees je die laatste pagina dan? Of heb je daar niet echt een reden voor? Daar ben ik echt benieuwd naar!

 • Reply zwartraafje 17 mei 2016 at 16:16

  Zelf doe ik het nooit – mijn nichtje daarentegen doet het bij elk boek. Volgens haar zorgt het ervoor dat ze meer ontspannen van de opbouw en het verloop van het verhaal kan genieten doordat ze zich niet de hele tijd zit af te vragen hoe het gaat aflopen. Voor mij hoort die onwetendheid net bij de leeservaring.

  • Reply Marloes 17 mei 2016 at 21:01

   Die onwetendheid hoort er voor mij ook bij. Maar dat wat je nichtje zegt snap ik ook, daarom lees ik mooie boeken vaak een tweede keer. Dan heb ik veel meer aandacht voor opbouw, personages en mooie zinnen. Maar ik vind het verrassingselement te leuk om weg te nemen door de laatste bladzijde al te lezen. Dan maar alles twee keer lezen.

  Ik wil wel reageren