Review

Review: De monogram moorden | Sophie Hannah

Bladzijde 26, zin 1: “‘Alle drie de moorden in een andere kamer in  hetzelfde huis?’ vroeg Poirot.”

De monogram moorden | Een nieuw Hercule Poirot mysterie | Sophie Hannah

Dit boek intrigeerde mij. Een Agatha Christie die niet geschreven is door Agatha Christie, maar door een fan. Weliswaar een fan die zelf ook schrijfster is, maar toch, het is niet de meesteres zelf. Ik was benieuwd!

Waar gaat De monogram moorden over?

Hercule Poirot, de beroemde, maar inmiddels gepensioneerde, Belgische detective is met vakantie in Londen. Op donderdagavond eet hij altijd in hetzelfde eethuis, daar ontmoet hij op een avond de mysterieuze Jennie. Zij vertelt dat ze bij een moordzaak betrokken is, maar dat niemand haar kan helpen en verdwijnt voor Poirot iets kan doen. Diezelfde avond krijgt Poirot’s bij Scotland Yard werkende huisgenoot, Edward Catchpool, een moordzaak toegewezen waar hij niets van begrijpt.

In een luxe hotel zijn drie moorden gepleegd, op drie verschillende kamers. Alle drie de slachtoffers zijn in gelijke positie door de moordenaar achtergelaten en hebben bovendien een manchetknoop met een monogram in hun mond. Poirot is meteen geïntrigeerd en bovendien overtuigd dat Jennie er mee te maken heeft en in gevaar verkeert. Hij bemoeit zich volop met de zaak en krijgt daarvoor van de volledig in het duister tastende Catchpool ook alle gelegenheid toe krijgt.

Wat vind ik ervan?

Eigenlijk heb ik veel te weinig van Agatha Christie gelezen om iets zinnigs te kunnen over de vraag of dit een waardig vervolg is. En bovendien is het veel te lang geleden dat ik een Agatha Christie las, ik woonde nog thuis en dat doe ik al sinds net voor mijn achttiende verjaardag niet meer. Maar het had wel een aangename ouderwetsheid over zich. En de gekozen vorm waarbij Poirot een soort mentorrol vervult voor Catchpool vond ik ook best geloofwaardig.

Ik houd ook wel van de manier waarop Poirot wordt neergezet, als toch een beetje een pedante man met best wel irritante maniertjes, hij praat bijvoorbeeld over zichzelf in derde persoon. Er zit vrij veel herhaling in dat neerzetten, en ik vermoed ook herhaling met eerdere boeken over hem. Dat hoort voor mij ook een beetje bij die ouderwetse detectives. Bij Maigret gebeurde het ook, en natuurlijk bij Baantjer. Het heeft wel wat.

Waarom dan toch maar drie hartjes? Tsja, dat weet ik eigenlijk niet goed, die hartjes zijn natuurlijk geen exacte wetenschap en mijn gevoel zegt drie. Ik vond het wel een fijn boek om te lezen en als je van ouderwetse detectives houdt is het zeker een aanrader.

Heb jij weleens iets van Agatha Christie gelezen?

Tot slot:

Boek 28/104 #boekperweek #hrc

Volgende review (as donderdag): Het huis van de zeven zusters | Elle Eggels #allesuitdekast

De monogram moorden - Een nieuw Hercule Poirot mysterie | Sophie Hannah


De monogram moorden (The monogram murders)

Sophie Hannah (Vertaling: Anna Livestro)
The House of Books, 2014
♥♥♥

 

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Plien 13 april 2016 at 10:38

    Grappig, ik heb paar weken geleden dat boek gelezen. Ik vond het leuk om te lezen. Ook voor mij was jaren geleden dat ik een boek van Agatha Christie had gelezen.

    • Reply Marloes 13 april 2016 at 20:46

      Ook toevallig 🙂

    Ik wil wel reageren