Review

Review: Als de winter voorbij is | Thomas Verbogt

Bladzijde 27, zin 1: “Het is maandag 8 januari 1962.”

Als de winter voorbij is | Thomas Verbogt

Op verschillende fijne boekenblogs en op Twitter zag ik een tijdje geleden veel behoorlijk lyrisch uitingen over Als de winter voorbij is voorbijkomen. Hiermee was mijn nieuwsgierigheid gewekt en omdat ik altijd voor mooie zinnen te porren ben, koos ik dit boek uit als mijn boekenweekcadeau 2016.

Waar gaat Als de winter voorbij is over?

Over afscheid nemen van mensen waar je van houdt. Over hoe je soms heel zeker weet dat iemand iets voor jou betekent zonder dat je iemand kent. Over schuld en schaamte. Over hoe daarmee om te gaan of niet. Over hoe een vreemde je kan raken. Over het volgen van impulsen. Over keuzes en toeval. Over het leven dus eigenlijk.

Wat vind ik ervan?

Het is geen boek om in één keer uit te lezen, dat is me dan ook niet gelukt. J dacht zelfs dat ik het niets vond omdat het bleef liggen, maar dat is ook niet zo. Het leest alleen niet zo heel makkelijk weg, er zit zoveel in en ik moest er soms gewoon even over nadenken, het laten bezinken voor ik verder kon. Niet dat het een zwaar boek is, dat niet, maar er zitten veel denkalinea’s in, zoals bijvoorbeeld deze:

“Als je iets vertelt, blijft er toch vaak te weinig over van wat je wilt vertellen, en niet alleen omdat het zich niet vertellen laat. Het is ook iets wat je niet weet. Je weet niet wat het was. Het was er wel en je maakte het mee, maar je kunt er niets over zeggen, terwijl het wel in je gedachten blijft, terwijl het beweging geeft aan veel van wat je wilt doen.”

Alinea’s als deze maken dat ik dit boek nog eens wil lezen, om langer stil te kunnen staan bij dit soort overwegingen. Als ik een boek voor het eerst lees, wil ik eigenlijk altijd doorlezen omdat ik wil weten wat er verder gebeurt, pas bij een tweede keer lezen vind ik de rust om dingen echt te overdenken. Een boek om te herlezen dus.

De hoofdstukken zijn kort, de zinnen ook, maar mooi en helder. Het verhaal biedt context aan de overwegingen van de hoofdpersoon, het geeft je houvast. Net voldoende om niet te gaan zwemmen, niet zoveel dat het verhaal het allerbelangrijkste is. Het is echt een samenspel. Erg mooi!

Kies jij voor mooie zinnen of een mooi verhaal?

Tot slot:

Boek 33/104 #boekperweek #hrc
Boek 14/66 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): Yasmin Crowther | Een keuken in saffraan

Als de winter voorbij is | Thomas Verbogt
Als de winter voorbij is 
Thomas Verbogt
Nieuw Amsterdam Uitgevers 2015 
♥♥♥♥

 

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Lalagè (@Lalage_) 22 april 2016 at 07:15

    Ik ben ‘m nu voor de tweede keer aan het lezen, omdat we het volgende week bespreken met mijn boekenclub. Nu heb ik meer rust om de zinnen tot me te laten doordringen, omdat ik me niet steeds afvraag waar die puzzelstukjes op hun plek gaan vallen. Ik weet al dat dat wel gaat gebeuren tegen het einde. Het is een erg mooi boek met filosofische gedachten, maar nergens wazig of moeilijk.

    • Reply Marloes 24 april 2016 at 15:57

      Ik ga hem ook zeker nog eens lezen!

    Ik wil wel reageren