Review

Review: A week in Paris | Rachel Hore

Minuut 26, zin 1: “Kitty set down the Shepherd’s pie on a mat.”

Een week in Parijs | Rachel Hore

Parijs is by far mijn favoriete stad.  Ik ‘mocht’ er tijdens mijn studietijd zes maanden woonden en dat was absolument fabuleux! Boeken over ‘mijn’ stad verslind ik met graagte en deze moest ik dus ook wel lezen. Over Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar wel met een romantisch tintje.

Ik heb dit boek geluisterd via Storytel, in de originele versie, dus in het Engels.

Waar gaat Een week in Parijs over?

Fay woont met haar moeder in Engeland. Ze heeft weinig herinneringen aan haar vroege jeugd, maar tijdens een schoolreisje naar Parijs voelt deze stad wel heel vertrouwd en lijkt ze bovendien een soort flashbacks te hebben. Waarom jagen de klokken van de Notre Dame haar zoveel angst aan? Is ze er misschien toch eens geweest? DAt is onmogelijk volgens haar moeder, ze is er nooit geweest.

Maar een aantal jaar later is haar moeder ziek en logeert ze in een verzorgingshuis. Fay is uitgenodigd om als violiste mee te reizen met een orkest naar Parijs. Als haar moeder dat hoort, zegt ze dat Fay eerst thuis in een oude kist moet kijken en dat ze daarna in Parijs met Mère Marie moet praten. In de kist vindt Fay een oude rugzak, met een label van een Parijs klooster. Met die aanwijzingen gaat ze op zoek. Stukje bij beetje ontdekt ze meer over het leven van haar moeder, tijdens de oorlog in het prachtige Parijs.

Wat vind ik ervan?

Best een fijn boek dit, niet briljant, maar het leest lekker weg en is absoluut boeiend. Ik heb er met plezier naar geluisterd, behalve dan wanneer de Engelse voorlezeres probeerde om Frans te spreken, wat een afschuwelijk accent! Dat doet aan het verhaal natuurlijk niets af, maar het ging me wel steeds meer irriteren. Flauw van me, ik weet het, maar het deed zo’n zeer aan mijn oren. 🙂

Ik lees altijd graag boeken waarin verschillende verhaallijnen naast elkaar bestaan. In dit boek zijn dat het verhaal van Fay (en Adam) in 1961 (geloof ik – dat is dus lastig aan luisterboeken, je kan niet even terugbladeren om iets te checken) en dat van Kitty en Gene (Fay’s ouders) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je zou denken dat zo’n wisseling van hoofdpersoon je uit het verhaal zou halen, maar daar heb ik geen last van gehad. Ik was van beide verhalen steeds even benieuwd hoe ze verder zouden gaan en de knipmomenten voelden heel natuurlijk. Natuurlijk krijgt het verhaal van Kitty wel meer aandacht dan dat van Fay, maar dat is alleen maar logisch.

Wat me wel een beetje stoorde, was de koppeling met de onafhankelijkheidsstrijd van Algerije. Dat speelde in 1961 in Parijs en leidde tot demonstraties en zelfs een bloedbad. Ik snap best dat het interessant is om te laten zien hoe snel mensen vergeten zijn, maar ik vind het onvoldoende uitgewerkt en daardoor nogal geforceerd overkomen. Het verhaal blijft voor mij te dun. Jammer, dat is wat mij betreft een gemiste kans.

Ondanks dat ik zo graag over Parijs lees en eigenlijk ook wel graag over de Tweede Wereldoorlog, heb ik nog niet veel boeken over allebei gelezen. Natuurlijk wel Haar naam was Sarah, maar verder blijft het stil in mijn geheugen, dus aan jou de vraag:

Welk ander boek over Parijs en WOII moet ik volgens jou absolument lezen? Tips over boeken die alleen over Parijs gaan zijn natuurlijk ook welkom!

Tot slot:

Boek 27/104 #boekperweek #hrc

Volgende review (as dinsdag): De monogram moorden | Sophie Hannah

A week in Paris 
Rachel Hore (Voorgelezen door: Avita James)
W F Howes, 2014
♥♥♥

 

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Anneke 7 april 2016 at 22:23

    Het lijkt me een leuk boek.

  • Ik wil wel reageren