Review

De zevensprong | Tonke Dragt | Review

Minuut 26, zin 1: “Hij maakte een gebaar met zijn zweep.”

De zevensprong | Tonke DragtSinds ik De brief voor de koning de eerste keer luisterde ben ik fan van Tonke Dragt, dus was De zevensprong een logische keus toen ik toe was aan een nieuw luisterboek. Ik vind het sowieso fijn om dit soort verhalen als audioboek te ‘lezen’, het gaat niet per se om de mooie zinnen, maar om de spannende plot en dat is fijn luisteren.

Ik heb trouwens nooit de televisieserie gezien die in 1982 voor het eerst werd uitgezonden. Mijn vriend wel en die heeft daar goede herinneringen aan, hij heeft me er vorig jaar in het Museum voor Beeld & Geluid in Hilversum zelfs fragmenten van laten zien.

Waar gaat De zevensprong over?

Frans van der Steg is onderwijzer in de vijfde klas van een dorpsschool ergens in een bosrijke omgeving. Hij vertelt zijn klas graag verhalen met zichzelf in de hoofdrol. Op een dag verzint hij dat hij een brief verwacht van iemand die hij niet kent. Die avond wordt op geheimzinnige wijze een brief bij hem bezorgd en dat is het begin van het avontuur van de zevensprong. Bij de zevensprong gebeuren vreemde dingen. Zo zijn er maar zes wegen en is er een verlaten en vervallen café. Frans ontmoet er een ‘brozem’ die zich buitengewoon merkwaardig gedraagt en er is een groepje samenzweerders dat zich bekommert om het geheim van het Trappenhuis. Frans beleeft van alles en vertelt over zijn belevenissen aan zijn nieuwsgierige leerlingen, maar wat weten zij dat hij niet weet?

Wat vind ik ervan?

Een leuk verhaal! Niet zo fantastisch als De brief voor de koning en Geheimen van het wilde woud, maar wel spannend en origineel. Ik heb het in ieder geval met veel plezier geluisterd. Jeroen Willems was bovendien een begnadigd voorlezer die met kleine stemveranderingen duidelijk te herkennen karakters verbeeldde, of moet ik zeggen: ‘verstemde’? Heel knap!

Ik vond het erg leuk om te luisteren naar een verhaal dat op zo’n creatieve manier is geschreven en waarin taal zo’n belangrijke rol speelt. Het kinderliedje De zevensprong” bijvoorbeeld, komt er ook in voor en speelt zelfs een grote rol. En nee, ik heb het even opgezocht, het lied was er eerst, dat is al in 1894 voor het eerst in druk verschenen.

Ik weet zeker dat ik hier als jonge boekenwurm van genoten zou hebben, zo ergens rond mijn tiende, elfde verjaardag. Maar helaas toen is Tonke Dragt volledig aan mij voorbijgegaan, geen idee waarom. Of kinderen van nu het ook zullen waarderen weet ik niet, het speelt zich wel af in een ouderwetse setting en het is ook wel wat braafjes. Ik kan me voorstellen dat ze zich moeilijk kunnen identificeren met Frans en zijn leerlingen. Eigenlijk wel jammer, want het is absoluut het lezen waard!

Heb jij vroeger de televisieserie gezien?

Tot slot:

Boek 23/104 #boekperweek #hrc

Volgende review (as dinsdag): Een regenboog in de nacht | Claire King

De zevensprong 
Tonke Dragt (Voorlezer: Jeroen Willems)
Uitgeverij Leopold, 2006 (1966)
♥♥♥

Previous Post Next Post

4 Reacties

 • Reply Literasa 31 maart 2016 at 21:03

  Tonke Dragt is ook compleet aan me voorbij gegaan, blij dat ik er dankzij deze blogpost aan herinnerd word dat ik dringend iets van haar moet lezen!

 • Reply lavendel 31 maart 2016 at 21:10

  De serie is nu ook te koop op dvd. Mijn man en ik hebben er van genoten, maar onze kinderen vonden het erg truttig;)
  Voor huidige begrippen ontwikkelt het verhaal zich erg langzaam, maar dat vonden wij wel een verademing…

  • Reply Marloes 2 april 2016 at 15:18

   13 afleveringen van een halfuur zijn het geloof ik, of niet? Dat lijkt me inderdaad wel wat veel om het verhaal te vertellen. 🙂 Leuk dat jullie ervan genoten hebben!

 • Reply Lizesboeken 4 april 2016 at 09:09

  Ik ken noch het boek noch de televisieserie. Ik wil het al lang eens uitproberen om naar een boek te luisteren maar het komt er maar niet van. Lijkt mij wel een heel andere ervaring dan er één te lezen.

 • Ik wil wel reageren