Review

Review: Vele hemels boven de zevende | Griet op de Beeck

Bladzijde 26, zin 1: “‘En viel het mee?’ vraagt de chirurg achteraf.”

Vele hemels boven de zevende | Griet op de Beeck

Na het prachtige Kom hier dat ik u kus was ik heel nieuwsgierig naar deze roman, die volgens sommigen nog beter is. Meer dan vijf hartjes heb ik echter niet te vergeven, en ik zou ook echt niet kunnen kiezen. Ze zijn allebei heel erg schitterend.

Waar gaat Vele hemels boven de zevende over?

Vele hemels vertelt afwisselend de verhalen van Eva, Jos, Elsie, Casper en Lou. Eva en Elsie zijn zussen, Jos is hun vader, Casper is een vriend van Eva en wordt de minnaar van Elsie, Lou is Elsie’s twaalfjarige dochter. In korte, elkaar chronologisch opvolgende hoofdstukken vertellen ze hun verhaal dat nauw met elkaar verweven is en toch ieder voor zich.

Wat vind ik ervan?

Wat is het toch met Griet op de Beeck dat ze zulke prachtige zinnen schrijft? Niet lang of ingewikkeld, maar direct en raak. Echt, het is genieten geblazen in dit boek en dan is het verhaal ook nog mooi en zit het goed in elkaar.

Twee voorbeelden van zinnen die me raakten:

“Er zijn zo van die dagen. Die dagen zijn met veel.”

“Sommige dingen gebeuren gewoon, en bepalen bijna alles wat daarna komt.”

Vooral die eerste maakte dat ik een tijdje voor me uit heb zitten staren zonder iets te zien. Hij doet me iets, maar wat kan ik niet precies benoemen. Hij voelt ‘uit het veld geslagen’. Mooi.

Ik houd van Eva, omdat ze zo lief is en zo eenzaam. En van Lou, om hoe ze met haar twaalfjarige zelf in de knoop zit, omdat ze voelt dat er iets is met haar ouders en omdat het zo moeilijk is voor haar op school. De relatie tussen hen twee is mooi geschreven, met als hoogtepunt de brieven aan het slot.

Ik moet gewoon wel aan iedereen vertellen hoeveel ik genoten heb van deze roman. Zo’n boek is het waard om veel gelezen te worden. Sowieso, als je graag leest, lees een boek van deze schrijfster. Ze schrijft heel toegankelijk en tegelijkertijd zo ontzettend mooi. Dat verdient heel veel lezers.

Welk boek raad jij, gevraagd en ongevraagd, iedereen aan?

Tot slot:

Boek 20/104 #boekperweek #hrc
Boek 10/62 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): De taarten van Marie | Claire Sandy

Vele hemels boven de zevende | Griet op de Beeck

Vele hemels boven de zevende 
Griet op de Beeck
Prometheus 2013 
♥♥♥♥♥

 

Previous Post Next Post

8 Reacties

 • Reply Sue 17 maart 2016 at 20:43

  Ik moest de tweede alinea wel twee keer lezen om te snappen op welke manier de personages met elkaar verbonden zijn 😂
  Het zal vast makkelijker te begrijpen zijn tijdens het lezen.

 • Reply Lalagè (@Lalage_) 17 maart 2016 at 21:13

  Ik vond dit ook een prachtig boek!
  Het boek dat ik iedereen aanraad en al vaak cadeau heb gegeven is ‘Het leek stiller dan het was’ van Eva Kelder. Maar dat wist je misschien al 😉

 • Reply Marcia 18 maart 2016 at 11:58

  Vele hemels boven de zevende is inderdaad zo’n boek dat ik al aan veel mensen heb aangeraden. De schrijfstijl is zo mooi en van het verhaal word je na afloop echt wel even stil..

  • Reply Marloes 24 maart 2016 at 20:46

   Dat had ik ook… zo mooi dit.

 • Reply Lizesboeken 18 maart 2016 at 13:52

  “Vele hemels boven de zevende” vond ik echt goed! Ik kijk er naar uit om “Kom hier dat ik u kus” ook te lezen.

  • Reply Marloes 24 maart 2016 at 20:47

   Wat heerlijk dat je dat nog niet gelezen hebt, dat betekent dat je het nog voor de eerste keer kan lezen. Ik ben stiekem jaloers.

 • Reply Literasa 18 maart 2016 at 16:49

  Ik hou ook van Griet Op de Beeck! Ben nu haar recentste boek ‘Gij nu’ aan het lezen.

  • Reply Marloes 24 maart 2016 at 20:48

   Hoe is die Literasa? Het staat al op mijn wishlist!

  Ik wil wel reageren