Review

Rose | Rosita Steenbeek | Review

Bladzijde 26, zin 1: “In minder dan een halfuur loopt Rose naar het hart van de stad door lommerrijke straten, langs stijlvolle huizen met tuintjes achter smeedijzeren hekken.”

Rose | Rosita Steenbeek

Vorig jaar struikelde je op de stations over de posters waarop dit boek werd aangeprezen, dus toen het voorbij kwam in de Elly’s Choice-collectie besloot ik het te downloaden. Vooral ook omdat ik graag familiegeschiedenissen lees en eigenlijk ook wel graag, al vind ik het gek om zo op te schrijven, over de Tweede Wereldoorlog.

Waar gaat Rose over?

Rose vertelt het levensverhaal van Rosita’s grootmoeder. Ze is Joodse, opgegroeid in grote Duitse steden, Keulen, Hamburg, Bremen. Tijdens een korte vakantie wordt ze verliefd op Gerhard, een Nederlandse dominee. Het verhaal vertelt over het Duitsland waarin de nazipartij in opkomst is, maar ook van de liefde tussen Gerhard en Rose. Ze bekeert zich, ze trouwen en vestigen zich in Nederland. Eerst in een klein dorp in Noord-Holland, later in Klaaswaal, Zuid-Holland. Daar maken ze de oorlog mee en dat heeft grote impact.

Wat vind ik ervan?

Steeds opnieuw ben ik onder de indruk van verhalen uit die verschrikkelijke oorlog, dus ook dit boek raakte me weer. Twee zo sterke vrouwen in een boek, Rose, maar ook zeker haar moeder Gretchen, ik heb diep respect.

Steenbeek heeft haar familiegeschiedenis goed verwoord, het verhaal leest gemakkelijk en soms vergat ik zelfs dat het non-fictie is. Ik had alleen af en toe wat moeite alle familieleden uit elkaar te houden, maar dat is ook het nadeel van de e-reader, want ik ontdekte op de laatste bladzijde wel degelijk een stamboom. (Lieve uitgevers, kunnen jullie dat voortaan op het voorblad melden? Het is niet de eerste keer dat dit me overkomt.)

Al met al is het een boeiende geschiedenis, te relevant om onverteld te laten, te mooi om niet te lezen.

Kijken jullie tijdens het lezen wel eens op zo’n stamboom? (Als je hem op tijd ontdekt.)

Tot slot:

Boek 16/104 #boekperweek #hrc
Boek 7/57 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): Hersenschimmen | Bernlef #allesuitdekast

Rose | Rosita Steenbeek
Rose – Een familie in oorlogstijd 
Rosita Steenbeek
Ambo | Anthos 2015
♥♥♥

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Lalagè (@Lalage_) 1 maart 2016 at 22:15

    Oh handig dat je daar aan het einde achter komt… Stambomen en woordenlijsten moeten aan het begin staan of er moet een inhoudsopgave zijn waarin je dat ziet.

    • Reply Marloes 4 maart 2016 at 20:06

      Helemaal eens 🙂

    Ik wil wel reageren