Review

Hersenschimmen | Bernlef | Review

Bladzijde 26, zin 1: “Misschien is het maar tijdelijk, misschien komen ze weer terug”

Hersenschimmen | Bernlef

Dit boek zocht ik uit tijdens mijn verjaardagsbookhaul bij Scheltema. Ik vind de cover zo bijzonder! En ik had natuurlijk ook goede verhalen gehoord over de inhoud en nu ben ik heel blij dat het een plaatsje in mijn kast heeft.

Waar gaat Hersenschimmen over?

Van het ene op het andere moment werkt het geheugen van Maarten Klein niet meer zoals zou moeten. Eerst denkt hij nog dat het wel over zal gaan, maar al heel snel blijkt dat dit niet het geval is. Hij raakt dement en dat gaat ongelooflijk vlug. Maarten zelf vertelt het verhaal, je maakt het mee vanuit zijn perspectief en je kan alleen maar gissen naar het verdriet dat zijn vrouw Vera ervan moet hebben.

Wat vind ik ervan?

Wat een prachtig verhaal! Ontroerend, indringend, treurig, schurend, integer en lief. Ik werd erin gezogen en had het zo met Maarten en Vera te doen. Vooral met Vera, want het lijkt me zo onvoorstelbaar moeilijk om dit mee te moeten maken. Je geliefde zo te zien aftakelen, en dan ook nog in zo’n kort tijdsbestek. Het lijkt me niet te bevatten.

De manier waarop Bernlef dit boek heeft geschreven vind ik werkelijk heel erg mooi. Levensecht. Maar ook vol pareltjes van zinnen:

“Ik ben de enige die al de vrouwen die ze geweest is in haar kan zien. Soms raak ik haar dan aan, raak ik ze allemaal tegelijk even zachtjes aan.”

Tijdens het lezen heb ik me ook afgevraagd of het echt zo zou zijn. Het verhaal doet zo realistisch aan, de verwarring van Maarten voelt zo raak en oprecht. Zou het echt zo gaan? En hoe wist Bernlef dat dan?

Klinkt het gek als ik zeg dat ik van dit boek heb genoten? Het verhaal is immers zo intens treurig dat dit een ongepaste emotie lijkt. Toch deed ik het, vanwege het lieve en het kleine dat uit dit boek spreekt. Het is zo ontzettend mooi geschreven dat ik er wel van moest genieten.

Heb jij dat ook wel eens dat je van een boek geniet en dat je je dan ook schuldig voelt omdat het verhaal zo verdrietig is dat je er eigenlijk niet van zou mogen genieten?

Tot slot:

Boek 17/104 #boekperweek #hrc
Boek 8/59 #allesuitdekast

Volgende review: De leesclub | Elizabeth Noble #allesuitdekast

Hersenschimmen Hersenschimmen | Bernlef
Bernlef
Em. Querido Uitgeverij 2015 (1984)
♥♥♥♥♥

Previous Post Next Post

13 Reacties

 • Reply Kim 8 maart 2016 at 20:34

  Marloes, je hebt me weer helemaal aan het lezen gekregen met je mooie reviews. Kan nu ineens geen moment meer zonder boek. Deze komt ook mijn lijstje. Eerst Nostalgie van geluk en We zullen niet te pletter slaan lezen.

  • Reply Marloes 13 maart 2016 at 15:52

   🙂 en dat is heel fijn om te lezen!

 • Reply Lalagè (@Lalage_) 8 maart 2016 at 22:13

  Ik vond dit ook een heel mooi boek. Over hetzelfde onderwerp las ik het prachtige ‘Gestameld liedboek’ van Erwin Mortier, ook zeer ontroerend.

  • Reply Marloes 13 maart 2016 at 15:50

   Edwin Mortier schrijft inderdaad ook erg mooi, ik las zijn ‘Godenslaap’.

 • Reply Marcia 9 maart 2016 at 09:23

  Dit boek is inderdaad prachtig! Het verhaal voelt zo realistisch aan dat ik er tegelijkertijd ontroerd van werd, maar ook een beetje bang. Het lijkt me echt verschrikkelijk om zo langzaam je hele leven en jezelf te vergeten..

  • Reply Marloes 13 maart 2016 at 15:48

   Dit dus inderdaad…

 • Reply Lizesboeken 9 maart 2016 at 13:34

  Het lijkt mij een erg aangrijpend boek maar ik ga het toch op mijn te lezen lijst zetten. Bedankt voor je recensie!

  • Reply Marloes 13 maart 2016 at 15:48

   Graag gedaan!!

 • Reply Plien 9 maart 2016 at 19:15

  Het was en is een prachtig boek! Ik heb jaren geleden gelezen en nog blijft het gevoel dat ik bij dit boek had hangen.

  • Reply Marloes 13 maart 2016 at 15:47

   Ik weet nu al zeker dat dit bij mij ook zo zal zijn, soms heb je van die boeken hè? Ben blij dat ik het gelezen heb én dat het hier een plekje heeft in de kast.

 • Reply Plien 9 maart 2016 at 19:18

  Ps… ja zo ervaren sommige mensen het. Dementie verloopt per persoon anders. Maar ik weet uit werkervaring dat door sommigen zo worden ervaren.

 • Reply Literasa 11 maart 2016 at 12:39

  Ik heb me een tijdje geleden dezelfde editie aangeschaft en ik kan niet wachten om eraan te beginnen! Trieste verhalen zijn vaak mooi en aangrijpend, daar hoef je je niet schuldig over te voelen..

  • Reply Marloes 13 maart 2016 at 15:46

   Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt!

  Ik wil wel reageren