Over lezen

Ssst… niet verder vertellen, ik ben een binge lezer

Bekentenissen van een boekblogger: binge lezen… én binge kijker én binge luisteraar. Herken je dat? Een serie, maakt niet uit of het een boek of op tv is, moet ik gewoon uitlezen, uitkijken of uitluisteren, liefst in een zo kort mogelijk tijdsbestek.

Vroeger

Ik deed het als jong meisje al, toen het begrip binge lezen nog helemaal niet bestond (bestaat het nu eigenlijk wel?). De Pitty-boekjes (Enid Blyton) las ik liefst allemaal achter elkaar, net als die over Bianca (Yvonne Bril). Ik leende bij de bieb meerdere boeken tegelijk uit dezelfde serie (dat doe ik trouwens nog steeds) en las ze achter elkaar door alsof het één boek was in plaats van drie, vijf of meer.

Harry Potter

Over de zeven delen van Harry Potter doe ik een dikke week, maar dan doe ik ook vrijwel niets anders. Ik lees geen krant, ik kijk geen tv, doe niet aan sport, ik lees over Zweinstein, dreuzels en zwerkbal en ben intens gelukkig. Als ik het einde van deel zeven zie naderen doe ik nog een armzalige poging langzamer te lezen, wat natuurlijk faliekant mislukt. Na zo’n week ben ik altijd reuzedruk met alle klusjes die zijn blijven liggen.

Tv-series

En ik heb het dus niet alleen met boeken, uit zelfbescherming heb ik nog geen Netflix, want ik weet hoe dat gaat… Sex and the City, Borgen en Outlander binge keek ik allemaal en ik vind dat zo zonde van mijn tijd. Dus dan maar geen tv-series, lezen is natuurlijk sowieso veel leuker. 😉

Luisterboeken

Ook bij luisterboeken geldt dat ze zo snel mogelijk ‘uit’ moeten, en dan hoeft het niet eens een serie te zijn. Lezen gaat bij mij sneller dan luisteren, dus soms heb ik echt de neiging om toch het boek te lenen. Maar dan bedenk ik me: tijdens het luisteren kan ik ook was opvouwen, haken, naar de trein lopen en heel veel andere dingen die niet gaan met een boek in je hand, dus dan neem ik het binge luisteren maar weer voor lief. (Op dit moment heb ik ook een binge luisterperiode, deel 1 en 2 van de Reiziger-serie van Diana Gabaldon, zó verslavend).

6x waarom ik een niet-binge-lezer/kijker/luisteraar zou willen zijn:

 1. omdat ik dan ook aan andere dingen dan lezen/kijken/luisteren toekom
 2. omdat ik me dan niet schuldig hoef te voelen omdat ik weer een hele dag heb verlezen
 3. omdat ik dan niet zo ongeduldig hoef te wachten op een nog te verschijnen volgende deel
 4. omdat ik dan op ieder gewenst moment een serie kan gaan herlezen (nu denk ik nog weleens dat ik er beter niet aan kan beginnen, omdat het helemaal niet uitkomt om me te verliezen in een binge-sessie)
 5. omdat het voor mijn vriend veel gezelliger is als ik niet ieder vrij momentje in mijn serie duik
 6. en het allerbelangrijkst: omdat ik dan zoveel langer van een serie kan genieten!

Ben jij ook een bingelezer, of herken je jezelf hier totaal niet in?

Previous Post Next Post

10 Reacties

 • Reply Lalagè (@Lalage_) 5 maart 2016 at 08:51

  Ik wacht juist altijd een tijdje met het vervolg, omdat het anders teveel van hetzelfde wordt en dat vind ik saai 😉 Het ligt er wel een beetje aan wat voor serie het is: bij 1q84 van Murakami moet je bijvoorbeeld niet te lang wachten, want dan ben je de details alweer vergeten en die kunnen juist essentieel zijn voor het verhaal. Maar Verslingerd, het vervolg op Verkikkerd van Lisette Jonkman, had ik expres bewaard tot een tijdstip waarop ik het in één klap zou kunnen uitlezen. Want die boeken lezen zo fijn dat ik dan inderdaad niets anders wil dan doorlezen.

  • Reply Marloes 6 maart 2016 at 13:13

   Oh die heb ik nog niet gelezen, zijn ze echt zo leuk?

 • Reply Lizesboeken 5 maart 2016 at 16:12

  Nee, ik ben absoluut geen bingelezer. Ik kan mij niet lang concentreren op hetzelfde dus ik wissel regelmatig af in wat ik doe.

 • Reply Literasa 6 maart 2016 at 08:37

  Ik was vroeger een binge-lezer. Als kind heb je zo weinig verplichtingen, dat het ideaal is om aan één stuk te lezen. Nu doe gaat dat veel minder…

  • Reply Marloes 6 maart 2016 at 13:15

   Wat was dat fijn hè als kind, gewoon een hele dag lezen omdat het kon… nu is het inderdaad moeilijker, maar soms lukt het me toch en dan is het dubbelgenieten.

 • Reply Anna Maria Boland 6 maart 2016 at 09:12

  Ik ben een totale bingepersoon. Daarbij moet ik de boeken, die op een of andere manier met elkaar verbonden zijn, op volgorde lezen. Liefst zou ik ook de boeken van een schrijver ook op volgorde lezen, maar dat is vaak niet mogelijk.

  • Reply Marloes 6 maart 2016 at 13:17

   Gelukkig heb ik dat niet… dat van alle boeken van een schrijver op volgorde lezen bedoel ik. Dat maakt zou het allemaal wel heel ingewikkeld maken. Maar ik heb soms wel dat ik alle boeken van een schrijver wil lezen, van Garcia Marquez bijvoorbeeld of Murakami. Maar daar houd ik geen speciale volgorde bij aan.

 • Reply Marcia 6 maart 2016 at 15:50

  Heel herkenbaar dit! Ik lees het liefst een complete serie aan één stuk door. En dan heb ik inderdaad geen tijd voor andere dingen, boodschappen doen lijkt dan enorm onbelangrijk tot het moment dat ik opeens toch wel een beetje trek begin te krijgen..

 • Reply zwartraafje 8 maart 2016 at 21:59

  Vroeger deed ik dit eigenlijk heel vaak. Dan keek ik bijvoorbeeld alle afleveringen van Friends vooraleer ik naar een andere serie keek. Of ik las iedere keer alle boeken van Harry Potter achter elkaar. De laatste tijd komt het er echt niet meer van. Eigenlijk kom ik zelfs niet meer aan herlezen toe laat staan aan binge-reading.

  • Reply Marloes 13 maart 2016 at 15:51

   Ik doe het gewoon… zeker dat herlezen, daar geniet ik te veel van om het te laten. Dan maar minder nieuwe boeken.

  Ik wil wel reageren