Non-fictie, Review

Stil | Susan Cain | Review

Bladzijde 26, zin 1: “Door vast te houden aan haar eigen, vriendelijke manier van doen had Laura nieuwe klandizie voor haar kantoor binnengehaald en voor zichzelf het aanbod van een andere baan.”

Stil | Susan Cain
Op het werk ging het onlangs over het verschil tussen extraverte en introverte persoonlijkheden. Een collega noemde toen Stil als relevant en herkenbaar. Omdat zij zo enthousiast was nam ik het mee bij de bieb en inmiddels denk ik dat dit zo’n boek is dat ik aan heel veel mensen in mijn omgeving ga aanraden. Aan jullie dus ook, zeker als jezelf van het introverte type bent zal het een feest van herkenning zijn.

Waar gaat Stil over?

Susan Cain schrijft over hoe de Westerse wereld gedomineerd wordt door extraversie en hoe dit het leven van introverte personen beïnvloedt. Ze illustreert het met voorbeelden en wetenschappelijk onderzoek. In feite is het een pleidooi voor introversie. En ze geeft praktische tips over hoe je als introvert staande te houden in de extraverte wereld. Maar ook voor extraverten is het interessant, want ook aan hen geeft ze tips, hoe bijvoorbeeld om te gaan met je introverte kind of medewerker.

Interessant toch? Ze heeft ook een hele leuke Ted-talk, die deelde ik al in mijn bieb-blog, maar ik doe het gewoon nog een keer… je moet hem namelijk echt kijken!

Wat vind ik van Stil?

Heel interessant! En herkenbaar ook. Ik dacht bij het lezen heel vaak “maar… dit gaat over mij!?”. Erg leuk is dat, vooral omdat Susan Cain ontzettend positief is over introvertheid en dat ook weet te onderbouwen. Maar ook omdat herkenning natuurlijk altijd fijn is, het gevoel dat je niet alleen bent. En het gevoel dat het dus niet aan jou ligt of aan jou heeft gelegen. Ik werd er blij van en heb het met veel plezier gelezen.

Je moet het ook lezen omdat het hele interessante inzichten geeft. Dat in een groep brainstormen helemaal niet tot goede ideeën hoeft te leiden bijvoorbeeld. Dat groepsdynamiek zelfs een obstakel vormt voor creatief denken en alleen werken vaak de echt goede ideeën oplevert.

Veel meer introverten dan je denkt

Maar ook dat een derde tot de helft van je collega’s waarschijnlijk introvert is, ook al zou je dat niet altijd denken. En dat niet iedereen dol is op kantoortuinen en luidruchtige teamfeestjes en dat dit dus niet erg is, dat dit geen tekortkoming is van diegene, maar dat hij of zij gewoon anders is. Sociaal zijn kan ook in klein comité. Sterker nog, er is geen verband tussen sociaal zijn en extravert of introvert zijn.

Ik vind het interessant om de wereld eens vanuit dit standpunt te bekijken en het helpt me ook. Het gevoel dat ik het recht heb om mezelf te zijn is onbetaalbaar.

Ben jij introvert of extravert? En herken je iets van dit verhaal?

Tot slot:

Boek 11/104 #boekperweek #hrc

Volgende review (as dinsdag): Geen gewoon Indisch meisje | Marion Bloem #flowboekenchallenge

Stil | Susan Cain


Stil – De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen (Quiet – The power of introverts in a world that just can’t stop talking)
Susan Cain (Vertaling: Jan Willem Reitsma)
De Arbeiderspers, 2012
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

7 Reacties

 • Reply Lalagè (@Lalage_) 11 februari 2016 at 21:35

  Ik ben zo’n extraverte kletskous, daarom reageer ik hier ook 😉 Het lijkt me een erg leerzaam boek. Als extraverten kunnen we vast veel leren van introverten, maar we geven ze vaak de kans niet, dus dan is een boek een goed middel.

  • Reply Marloes 14 februari 2016 at 16:43

   Precies, toch denk ik dat het vooral door introverten gelezen wordt. Ik denk dat een extravert veel minder die behoefte voelt, maar het is zeker een leerzaam boek. Voor allebei de persoonlijkheidstypen.

 • Reply Monique 12 februari 2016 at 10:24

  Heel erg leuk, die TEDtalk van Susan Cain. Wat een leuk, humoristisch mens.

  • Reply Marloes 14 februari 2016 at 16:41

   Leuk hè? Vond ik ook! Helemaal geen prototype introvert, gewoon leuk, sprankelend en vol humor.

 • Reply Margriet 21 februari 2016 at 10:39

  Je blog gelezen, filmpje gekeken en het boek besteld bij de bieb.
  Ik ben benieuwd!

  • Reply Marloes 22 februari 2016 at 19:34

   Leuk! J is het nu ook aan het lezen en hij vindt het in ieder geval interessant. Hopelijk jij ook!

 • Reply Stil – Susan Cain | Lalagè leest 6 juni 2017 at 07:06

  […] ook wat Marloes (bladzijde 26) over dit boek […]

 • Ik wil wel reageren