Review

Review: Pogingen iets van het leven te maken | Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar

Pogingen iets van het leven te maken | Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaarac

Bladzijde 26, zin 1: “Mensen met flinke aanvullende pensioenen en vutters krijgen voortaan minder maar hebben nog steeds meer.”

Eigenlijk had ik jullie vanavond een review van Rose van Rosita Steenbeek beloofd, maar zij moet nog maar eventjes wachten, ik heb haar nog niet uit. En dat kwam omdat ik ook in dit boekje begonnen was en dat las toch wel erg gezellig weg, daarom eerst een review van het geheime dagboek van Hendrik Groen.

Waar gaat het over?

Hendrik Groen woont in een verzorgingstehuis in Amsterdam. In 2013 houdt hij een dagboek bij van zijn belevenissen. Hij vertelt over de gesprekken in de conversatiezaal, het activiteitenclubje dat hij opricht met een aantal gelijkgestemden, de cultuur binnen het huis en al het andere dat hij tegenkomt. Dat kan heel treurig worden, maar ik vertel je vast niets nieuws als ik zeg dat hij heel grappig is en dat ik regelmatig zat te grinniken.

Wat vind ik ervan?

Ik vond dit echt een leuk boek, het is buitengewoon grappig geschreven en op zijn tijd is het zelfs ontroerend. Maar het is vooral ook een lekker makkelijk te lezen boek, over een onderwerp dat voor iedereen waarschijnlijk wel herkenbaar is, oudjes in een bejaardentehuis.

In dit geheime dagboek heeft meneer Groen vrijwel iedere dag iets geschreven. Het zijn eigenlijk altijd korte stukjes over wat hij de dag ervoor heeft meegemaakt. Soms gaat het over zijn vrienden, soms herken je de actualiteit van toen en soms gaat het over het dagelijks leven in een bejaardentehuis. En dat laatste is bij vlagen ongelooflijk. Heerlijk die dommige conversaties van die oudjes over helemaal niets en dat droge commentaar van meneer Groen er dan bij. Er valt echt heel veel te gniffelen.

Hij schrijft met veel gevoel voor humor, maar je proeft ook een tikje onzekerheid. Eigenlijk heel charmant. En heel levensecht. Ik ben dus best heel benieuwd wie er achter dit pseudoniem schuilgaat. Mijn wilde gok: Jan Mulder.

Wie denk jij dat dit boek geschreven heeft? 

Tot slot:

Boek 13/104 #boekperweek #hrc
Boek 6/57 #allesuitdekast

Volgende review: Rose | Rosita Steenbeek

Pogingen iets van het leven te maken | Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaarac
Pogingen iets van het leven te maken

Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar
Meulenhoff Boekerij bv 2014
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

6 Reacties

 • Reply Marcia 24 februari 2016 at 14:30

  Dit boek staat al een tijdje op me te wachten en ik ben er super nieuwsgierig naar. Ik hoop trouwens wel dat er ooit bekend wordt wie deze boeken schrijft 🙂

  • Reply Marloes 27 februari 2016 at 18:18

   Ik ook, ik ben echt heel benieuwd!

 • Reply Margriet 24 februari 2016 at 19:48

  Klinkt leuk! Ik reserveer hem bij de bieb. 😊

  • Reply Marloes 27 februari 2016 at 18:18

   Je vindt hem vast leuk!

 • Reply Margriet 5 april 2016 at 21:23

  Wat een heerlijk boek! Nou ja deel 2 dan. Zolang er leven is. In mijn zoektocht ben ik alleen dit boek van Hendrik Groen tegen gekomen. Heel vaak zitten grinniken (raar woord trouwens). Herkenbaar, humoristisch en soms ontroerend. Vergelijkbaar met het 1e deel denk ik. Die ga ik binnenkort ook maar eens lezen.

  En mocht ik de 85 halen dan wil ook zo’n Omanido-clubje! Doe jij mee?

  • Reply Marloes 6 april 2016 at 20:09

   Ha, ik wist wel dat jij dit leuk zou vinden 🙂 Enne, ja hoor, ik doe mee!

  Ik wil wel reageren