Review

Jamrachs menagerie | Carol Birch | Review

Bladzijde 26, zin 1: De geur was hier nog sterker, een welig mengsel van verrotting, ingewanden, bloed en pis, en iets anders, wat ik niet kon thuisbrengen, een naamloze wildedierenlucht.

Jamrachs menagerie | Carole Birch

Mooie cover hè? Ook dit boek kocht ik tweedehands op Hartjesdag afgelopen jaar, deze keer staat er geen boodschap in, dus ook geen fantasieën over de vorige eigenaar. Er staat wel een dikke aanbeveling op de kaft en dat trok me over de streep. Dat, en de vele sterren op de kaft… het ziet er zo sprookjesachtig uit.

Waar gaat Jamrachs menagerie over?

Het verhaal begint in Londen, 1857. Jaffy is acht en op straat onderweg als hij ineens oog in oog staat met een tijger. Zonder vrees aait hij het beest over zijn neus, en daarmee verandert hij zijn hele leven. Hij gaat werken bij Jamrach, die handelt in wilde dieren. Na een paar jaar stapt hij, samen met zijn vriend Tim die ook bij Jamrach werkt, aan boord van een walvisjager om op walvissen te jagen, maar vooral om op zoek te gaan naar een mysterieuze draak. Een rijke klant van Jamrach heeft veel over voor dit exotische dier. Onderweg raken beide jongens in menig avontuur verzeild, tot een schipbreuk aan toe. Ze komen voor onmogelijke keuzes te staan en zijn na de reis nooit meer dezelfde.

Wat vind ik ervan?

Een boeiend verhaal dat ik met plezier en soms ook met afgrijzen gelezen heb. Dat laatste omdat het bijna onvoorstelbaar is wat Jaffy meemaakt. De keuze waar hij uiteindelijk voor komt te staan, gun je werkelijk je ergste vijand nog niet. Maar het is ook een verhaal van vriendschap, liefde en saamhorigheid. Het is spannend, origineel en vol vaart. Ook biedt het een fascinerend inkijkje in het Londen van die tijd en is het bij vlagen erg grappig.

Birch heeft een fijne schrijfstijl. Maar of het die nominatie nou waard is? Daarover twijfel ik. Het boek heeft me niet omver geblazen en dat verwacht ik dan toch een beetje.

Zijn jouw verwachtingen ook extra hoog gespannen als je zo’n aanbeveling op de cover aantreft?

Tot slot:

Boek 9/104 #boekperweek
Boek 3/57 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): Het labyrint | Sigge Eklund #allesuitdekast

Jamrachs menagerie | Carole BirchJamrachs Menagerie
Carole Birch (Vertaling: Peter Abelsen)
Prometheus, 2012
♥♥♥

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren