Review

En de liefde | Douglas Kennedy | Review

Bladzijde 26, zin 1: “Ja, mama heeft me over de scheiding verteld.”

En de liefde | Douglas Kennedy
Afgelopen jaar op Hartjesdag kocht ik En de liefde. De mooie titel en de ietwat mysterieuze cover wisten me toen te verleiden. Wat ik ook wel bijzonder vind is dat er een boodschap op het voorblad staat, “Ik hou van je. Met veel liefs. xxx.” Ik vraag me af wat voor verhaal daarachter schuilgaat, is de liefde voorbij? Of was deze niet wederzijds. Was het een boek van een man of een vrouw? Wat voor liefde was het, vriendschap of romance? Ik ben echt benieuwd naar dit bonusverhaal bij dit
prachtige liefdesverhaal.

Waar gaat En de liefde over?

De moeder van Kate is overleden. Op de begrafenis is een mysterieuze vrouw aanwezig die naderhand contact probeert te leggen met Kate. Die is daar niet van gediend en probeert dat duidelijk te maken, maar dan vertelt de vrouw haar verhaal. En het verhaal van Kate’s vader, want Jack Malone bleek de grote liefde van de mysterieuze Sara. Een liefde waar Kate nooit van heeft geweten, maar die haar leven ingrijpend heeft beïnvloed.

Wat vind ik ervan?

Ik vond het een prachtig verhaal. Liefde op het eerste gezicht, een ongelukkig huwelijk, zelfstandigheid, pech, toeval, geluk, verdriet, trots, teleurstelling, onrecht, twijfel, liefde, alles zat erin. Ik vond Sara ook erg sympathiek en stoer, echt een voorbeeld.

En wat een tijdsbeeld schetst Adams. Het was mij totaal onbekend dat er na de Tweede Wereldoorlog in Amerika sprake was van een zwarte lijst, dat mensen die ooit sympathie hadden gehad voor het communisme daarop aangesproken werden en dat ze daardoor diep in de problemen kwamen. Maar ook hoe er met homofilie werd omgegaan, ik vind het onbegrijpelijk, maar weet natuurlijk ook wel dat het in Nederland lang niet veel anders was en dat het soms misschien nog wel zo is. Heel confronterend en goed beschreven. Het voegt echt iets toe aan het verhaal en doet absoluut niet geforceerd aan.

Ik ben blij dat ik dit boek zich in mijn kast bevind, het mag ook nog een tijdje blijven want het raakte me.

Schrijf jij weleens iets in een boek dat je cadeau doet? En zou je zo’n cadeaugekregen boek ooit wegdoen?

Tot slot:

Boek 7/104 #boekperweek
Boek 2/52 #allesuitdekast

Volgende review (as donderdag): Jamrachs Menagerie | Carole Birch #allesuitdekast

En de liefde | Douglas Kennedy
En de liefde (The pursuit of happiness)
Douglas Kennedy (Vertaling: Mireille Vroege)
De Boekerij, 2001
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Lalagè (@Lalage_) 3 februari 2016 at 08:33

    Bedoel je nou dat dit een tweedehands boek is waarin voorin zo’n boodschap staat? Ik zou zo’n boek niet snel weg doen… maar misschien was de eigenaar vergeten dat dit erin stond 😉 Het spreek wel tot de verbeelding.

    • Reply Marloes 3 februari 2016 at 16:51

      Inderdaad. Een tweedehandsboek met boodschap voorin, ik zou het ook niet zomaar wegdoen geloof ik. Maar het kan zijn dat de eigenaar het vergeten is… nou ja, het heeft nu een mooi plekje bij mij in de kast en ik heb er even lekker op los kunnen fantaseren :).

    Ik wil wel reageren