Over lezen

Flaptekst: 6x waarom ik die wél lees

Flow kalender 2016

“Mijn tip: lees nooit de achterkant van een boek. Er wordt altijd te veel gezegd, waardoor je onbewust toch gaat zitten wachten op wat er al weggegeven is. Of waardoor je al weet dat er een wending gaat komen. En soms slaat de achterflap überhaupt de plank mis. Ik ben ermee gestopt en lezen is weer veel leuker geworden”. Jocelyn de Kwant, projectredacteur Flow, Flow 365-dagenkalender 2016, 11 februari.

Toen ik dit vanmorgen las, bedacht ik meteen dat ik hier over wilde bloggen. Ik schreef immers gisteren nog dat je op de e-reader geen flaptekst kunt lezen en dat ik dus niet kon spieken waar het boek over ging voor ik begon te lezen.

Blurb

Ik lees eigenlijk altijd de achterflaptekst van een boek. Ik vind het zelfs wat onhandig als er geen blurb op staat of enkel aanbevelingen die verder niets over de inhoud zeggen (soms zelfs over een ander boek van de schrijver). Maar er is natuurlijk ook wat te zeggen om geen achterflapteksten te lezen, want het klopt wel wat ze zegt. Vaak staat er eigenlijk net te veel, of klopt het juist helemaal niet met de inhoud zoals ik die ervaar. En toch ga ik er niet mee stoppen, want:

6x waarom ik wél de flaptekst lees:

 1. Om te bepalen of ik zin in een boek heb
 2. Om te bevestigen dat ik het boek inderdaad al eens heb gelezen
 3. Om te kijken waar het verhaal naartoe gaat als ik me in de eerste hoofdstukken wat verloren voel
 4. Om te gluren of ik nog een interessante hoofdpersoon of wending mag verwachten
 5. Om te kijken of er nou echt staat wat er staat, omdat het boek over iets heel anders lijkt te gaan
 6. Om te kijken wat anderen van het boek vonden en daar wel of niet mee eens te zijn (in het geval van quotes)

En jij, lees jij wel of niet wat er op de achterkant van je boek staat? 

Previous Post Next Post

9 Reacties

 • Reply Literasa 10 februari 2016 at 23:05

  Ik kan me ook niet inbeelden een boek te lezen zonder de achterflap gezien te hebben! Hoewel zo’n flaptekst ook misleidend kan zijn.

  • Reply Marloes 11 februari 2016 at 20:02

   Dat laatste is zeker waar. Er zijn boeken waar ik echt vol ongeloof naar de achterkant heb zitten kijken, zover lag het uiteen.

 • Reply zwartraafje 11 februari 2016 at 10:13

  Vroeger deed ik dit altijd. Het was immers datgene dat me deed besluiten of ik een boek wel/niet wilde lezen. De laatste tijd merk ik echter dat ik bij toegestuurde boeken de achterflap niet meer lees. Sommige uitgeverijen geven immers al heel veel weg in die samenvatting en ik vind het wel leuk wanneer een boek me kan verrassen.

  • Reply Marloes 11 februari 2016 at 20:03

   En als je in een boekwinkel rondloopt? Lees je ze dan wel? Dan ben je immers nog aan het kiezen.

   • Reply zwartraafje 11 februari 2016 at 22:03

    Ja, dan wel hoor. Die flaptekst moet me toch echt wel aanspreken vooraleer ik een boek wil aanschaffen. In de bibliotheek zou ik het wel durven om zo ‘in het wilde weg’ iets uit te proberen.

 • Reply Anna Maria Boland 11 februari 2016 at 10:32

  Ik kan me niet anders voorstellen dan lezen wat er op de achterkant staat. Hoe zou ik anders een boek kunnen kiezen? Niet alleen in een boekenwinkel of de biebliotheek, maar ook als ik iets van mijn eigen boekekast haal. Ik moet even kijken of dit boek, een boek is waar ik op dat moment zin in heb. 🙂

  • Reply Marloes 11 februari 2016 at 20:05

   Ik kijk daar ook naar… maar soms staat er geen flaptekst op en intrigeert de titel en/of cover me zo dat ik toch voor de bijl ga. En dan is de verrassing ook wel weer leuk!

 • Reply Marcia 11 februari 2016 at 16:50

  Ik lees meestal de eerste twee zinnen, maar niet de hele flaptekst. Als de cover en het thema me aantrekt, laat ik me liever verrassen. Ik heb ooit weleens gehad dat ik op de achterkant een enorme spoiler las – deze gebeurtenis vond pas plaats halverwege het boek – en toen was het verhaal voor mij verpest. Daarom probeer ik altijd zo min mogelijk te lezen van de flaptekst en probeer ik de cover het werk te laten doen 😉

  • Reply Marloes 11 februari 2016 at 20:06

   Dat is ook een goede truc, alleen de eerste zinnen. Covers vind ik trouwens ook lang niet altijd representatief voor de inhoud hoor en zelfs titels, zeker vertaalde, willen nog weleens misleiden. Ach, eigenlijk is het credo gewoon: lezen, zoveel je kunt!

  Ik wil wel reageren