Review

De Grijze Jager 1 t/m 12 | John Flanagan | Review

Superleuk die Grijze Jagers! Ik ontdekte ze vorig jaar, als luisterboeken welteverstaan. De fantastische luisterbieb-app van de bibliotheek bood deze serie aan en omdat ik nieuwsgierig was, downloadde ik deel 1 en was blij verrast. Vervolgens luisterde ik ook alle andere delen, tot twee keer toe zelfs… ja, ik weet het, soms heb ik rare trekjes. (Inmiddels zijn de boeken trouwens ook beschikbaar in Storytel, mijn nieuwe favo luisterapp).

De Grijze Jager | John Flanagan | deel 1 t/m 4 | Bladzijde26.nl Waar gaat De Grijze Jager over?

Het verhaal speelt zich af in een soort middeleeuwse setting in het fictieve land Araluen, dat sterk gebaseerd is op het huidige Groot-Britannië. Will is de hoofdpersoon, we volgen hem vanaf zijn 15e, als hij in de leer gaat bij grijze jager Halt. Grijze jagers vormen een exclusief gezelschap binnen Araluen, een soort eliteclub van spionnen, heel handig met pijl en boog, en met veel strategisch inzicht.

Vriendschap

Will heeft talent en samen met Halt en zijn vrienden Arnout, Gillan, Evanlyn en Alice beleeft hij veel spannende avonturen. In ieder boek komt wel een veldslag voor en ze reizen ook heel wat af. (Oja, ik spel de namen trouwens verkeerd, dank Fee voor de tip. Dat krijg je met luisterboeken: Arnaut, Gilan en Allys).

De Grijze Jager | John Flanagan | deel 5 t/m 8 | Bladzijde26.nlWat vind ik ervan?

Het is natuurlijk geen literatuur, maar het is wel ontzettend vermakelijk. Ik heb echt genoten van de verhalen. Ze zijn spannend en makkelijk te verteren. Prima geschikt om met een half oor te luisteren tijdens het was opvouwen of in de trein. Flanagan schroomt de herhaling niet en hij heeft een prettig gevoel voor humor. Bovendien ben ik wel gecharmeerd van alle moralen die hij in de boeken verstopt heeft, stiekem ben ik gewoon een Disney-adept.

Voor jongens én meisjes

Schijnbaar schreef Flanagan de boeken om zijn zoon aan het lezen te krijgen en te overtuigen dat de held niet altijd groot en sterk hoeft te zijn. Als extraatje geeft hij de meiden ook best een stevige rol. Leuk! Hoewel er nogal wat doden vallen in de boeken en er flink gevochten wordt, stoorde dat me niet. Het past gewoon goed in het verhaal. De middeleeuwse setting draagt daar zeker aan bij. Wel grappig is dat de boeken ook heel preuts zijn, veel meer dan een dikke kus kan er niet af. Ach, dat is weer eens wat anders. 😉

De Grijze Jager | John Flanagan | deel 9 t/m 12 | Bladzijde26.nlOok leuk: De Grijze Jager fandag

Rondom De Grijze Jager-boeken is van alles ontstaan, zo zijn er bijvoorbeeld speciale Grijze Jager-dagen. Niets voor mij, maar ik kan me voorstellen dat zoiets leuk is als je kinderen hebt. Zeker als ze deze boeken graag lezen. Je vindt er meer over op de speciale Grijze Jagersite van de uitgever. 

Lees jij nog wel eens jeugdboeken?

De Grijze Jager-serie | John Flanagan


De Grijze Jager (Ranger’s Apprentice)

John Flanagan (Vertaling: Laurent Corneille)
Gottmer Uitgevers Groep
♥♥♥

Inmiddels (sept 2019) zijn ook deel 13 & 14 in deze serie verschenen. De Clan van de Rode Vos & Het duel van Araluen. Benieuwd of deze nieuwe delen mij ook weer weten te bekoren? Je leest het hier.

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Fee herremans 24 april 2017 at 18:24

    De boeken zijn echt super goed!!!!
    Ps; het is Arnaut, Gilan en Allys.

  • Reply jasper visser 5 oktober 2018 at 10:29

    fet leuke boeken hoop dat er meer komen

  • Ik wil wel reageren