Review

Review: Met het bloed van mijn hart I & II | Diana Gabaldon

Een twee-in-één-review deze keer, ze horen immers bij elkaar: Met het bloed van mijn hart I en II. Sterker nog, van origine is het één boek. Deel 8 van de Reiziger-serie van Diana Gabaldon, de boekenserie waarop de televisieserie Outlander is gebaseerd. Ik aasde er al een tijdje op maar ze waren nooit allebei tegelijk aanwezig in de bieb. Maar nu had ik geluk en wat een timing ook, door de kerstdagen had ik ook alle tijd om te lezen! En ook deze keer heb ik genoten van de avonturen van Claire en Jamie Fraser.

Deel I, bladzijde 26, zin 1: “Of vergis ik me nu?”

Deel II, bladzijde 26, zin 1: “Ik haastte me achter Germain aan met mijn dokterstas vol klokkende flessen om mijn schouder, een klein kistje extra instrumenten en hechtdraad onder mijn arm, Clarence’ teugels in mijn hand en een hoofd dat zo tolde dat ik amper zag waar ik liep.”

Met het bloed van mijn hart - deel I & II | Diana Gabaldon | Bladzijde26.nl

Waar gaat Met het bloed van mijn hart over?

Tsja, ik kan natuurlijk niet vertellen waar dit boek over gaat, want dan zou deze review een hele lading spoilers bevatten en dat wil ik liever niet. Dus daarom alleen het basisidee. In 1945 is Claire is op huwelijksreis in Schotland als ze de stenen van Craigh na Dun bezoekt. Zij vormen een soort gat in de tijd, Claire valt erdoor en komt terecht in 1743, middenin een schermutseling tussen Schotse Highlanders en Engelse soldaten.

De Highlanders nemen haar mee en terwijl ze duizend plannen verzint om te ontsnappen, integreert ze, zo goed en zo kwaad als het gaat, in het Schotse leven van die tijd. Haar medische kennis (tijdens de oorlogsjaren was ze verpleegster) komt hierbij goed van pas. En Jamie Fraser natuurlijk, met wie ze wel moet trouwen om haar leven te redden, maar die de liefde van haar leven blijkt.

Wat vind ik ervan?

Tijdreizigersdilemma

Dat ik zo heb uitgekeken naar deel acht zegt denk ik al genoeg, ik vind deze serie fantastisch! Het zijn natuurlijk in de eerste plaats historische romans, maar tegelijkertijd is er het tijdreizigersdilemma. Je weet als je terug in de tijd reist, dat er in de toekomst afschuwelijke dingen gaan gebeuren. Maar je weet niet of je er iets aan kunt doen, of dat jouw aanwezigheid alleen al verschil maakt en wat dat dan weer voor gevolgen heeft in de toekomst. Een dilemma dat absoluut voer is voor uren aan overpeinzingen en discussie.

Claire

Interessant is ook hoe Claire haar medische kennis gebruikt om kleine en grote aandoeningen op te lossen. Ze is arts in hart en nieren, en dat geeft het verhaal iets extra’s, iets dat essentieel is bovendien, had ze een ander beroep gehad dan was het verhaal dunner geweest en dat zou jammer zijn. Haar kennis geeft haar een bepaalde onafhankelijkheid, autoriteit en kracht wat haar een fascinerende persoonlijkheid maakt. Ze kruipt nooit in een hoekje weg, maar stapt altijd naar voren. Heerlijk om te lezen vind ik.

Romance

Claire en Jamie hebben er een handje van om aanwezig te zijn op allerlei spannende momenten in de 18e eeuw, daardoor krijg je mooie inkijkjes in de geschiedenis van Schotland en … (dat zou dus een spoiler zijn). Maar het is ook een prachtig liefdesverhaal, de chemie tussen de twee spat van de pagina’s, zonder zoet te zijn. Net zoals op het scherm overigens, de acteurs die Jamie en Claire spelen zijn geweldig goed gecast. De vertelevisiëring is sowieso erg geslaagd wat mij betreft, gelukkig komen er later dit jaar weer nieuwe afleveringen. 🙂

Schrijfstijl

Gabaldon is bovendien een erg goede schrijfster. Vol vaart, grappig en een meester in personages, plotwendingen en cliffhangers. De boeken zijn dan ook razendspannend, je kunt ze gewoon niet wegleggen. Althans, ik kan dat niet, ik wil gewoon zo graag weten wat er verder nog gebeurt.

Als je houdt van historische romans en krachtige vrouwen dan is dit echt een aanrader! Maar je bent wel even zoet, bij elkaar is het volgens mij bijna een meter boek inmiddels en reken maar dat je verslaafd raakt. 😉

Naar welke periode zou jij terug willen tijdreizen? 

Met het bloed van mijn hart - deel I & II | Diana Gabaldon | Bladzijde26.nl

Tot slot:

Boek 68+69/53 (2015) #boekperweek

Volgende review (as dinsdag): De geverfde vogel | Jerzy Kosinski #flowboekenchallenge

Met het bloed van mijn hart I & II ( Written in my own heart’s blood)
Diana Gabaldon (Vertaling: Annemarie Lodewijk e.a.)
Boekerij 2014
♥♥♥♥

 

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Literasa 7 januari 2016 at 15:35

    Ben benieuwd naar de boeken, van de serie ben ik alvast een fan!

  • Ik wil wel reageren