Non-fictie, Review

Big Magic | Creative living beyond fear | Elizabeth Gilbert

Bladzijde 26, zin 1: “I recognize and respect that you are part of this family, and so I will never exclude you from our activities, but still – your suggestions will never be followed.”

Big Magic | Elizabeth Gilbert

Op 21 november was Elizabeth Gilbert te gast in Paradiso, ze gaf een lezing ter ere van Big Magic en werd geïnterviewd door Susan Smit. En ik was erbij! Het was fantastisch! Liz Gilbert is zo’n ongelooflijk sprankelend en grappig mens, daar moet je gewoon wel enthousiast van worden. En dat was en ben ik ook. Gewoon om wie ze is, om wat ze vertelt en hoe ze dat vertelt. Alsof ze je nieuwe beste vriendin is, heerlijk ongedwongen en zonder pretenties.

Waar gaat Big Magic over?

Big Magic is geen roman maar een zelfhulpboek. Het helpt je bij het leiden van een creatief leven, het bevat geen enkel feit en daar is miss Gilbert maar wat trots op. Haar theorie in het heel kort (ik koester geen enkele illusie dat ik hem recht doe): Een creatief leven betekent vooral hard werken, iedere dag opnieuw. Ook als je geen inspiratie of geen zin hebt. Ideeën zijn een soort entiteiten die over onze wereld zwerven op zoek naar iemand die hen wil uitvoeren. Sluit je een akkoord met een idee, dan is het voor jou, maar werk je niet hard genoeg en geef je het onvoldoende aandacht, dan gaat het idee op zoek naar een nieuwe partner.

Net als de oude Grieken gelooft Gilbert dat we een genie kunnen hebben, maar niet kunnen zijn. En ze gelooft ook niet in het archetype van de treurende, zwartgallige artiest, dat is nergens voor nodig vindt ze. ‘Big Magic’ is het moment waarop de inspiratie (het genie/het idee) je vindt en alles vanzelf lijkt te gaan. Dat is alles waard. (Maar mocht het je niet overkomen, niet getreurd, je hebt dan in ieder geval een creatief en nieuwsgierig leven geleid en hoe mooi is dat?)

Wat vind ik ervan?

Ik zei het al, ik krijg er energie van. Hard werken dat kan ik wel, dus dat biedt hoop en anders ben ik in ieder geval lekker bezig. Het idee dat iedereen een genie kan hebben staat me ook wel aan en het idee dat ideeën tussen mensen rondfladderen op zoek naar een partner in crime doet me glimlachen. Ik verheug me nu al op het Big Magic-gevoel, lijkt me heerlijk! Tot die tijd doe ik het met Little Magic-momentjes, die zijn ook al erg fijn.

Het is natuurlijk geen literair hoogstandje dit boek. Sterker nog, ik las een Amerikaanse recensie van een serieuze journalist die het boek de grond inboorde en moest haar op sommige punten toch echt gelijk geven (ik zeg niet welke). Tegelijkertijd vind ik het zo’n inspirerend en hartveroverend verhaal dat het van mij toch vijf hartjes krijgt. Ik heb er inmiddels al twee keer van genoten en ik weet nu al dat ik er nog veel vaker van ga genieten. Het leest zo lekker weg, alsof je ergens lekker met haar zitten kletsen. En ze schrijft echt zoals ze praat, als je daar niet van houdt, blijf dan maar ver van dit boek, maar als je dat wel leuk vind, lezen! Vandaag nog 🙂

Tot slot:

Boek 3/104 #boekperweek #hrc

Volgende review (as donderdag): 100 gelukkige dagen | Fausto Brizzi #allesuitdekast

Big Magic | Elizabeth Gilbert
Big Magic | Creative living beyond fear
Elizabeth Gilbert
Bloomsbury 2015
♥♥♥♥♥

Previous Post Next Post

3 Reacties

  • Reply Anna Maria Boland 26 januari 2016 at 14:12

    Ik vind het ook een geweldig boek. Heb het net terug gekregen en ga ik het weer lezen. Het is wat je zei, je krijgt er energie van. En ik was ook in Paradiso en ik kwam daar naar buiten met heleboel energie. Ik vind Haar geweldig. Ze is direct en eerlijk en daarom is Big Magic ook zo goed.

    • Reply Marloes 26 januari 2016 at 19:18

      Volg je haar ook op FB? Ik ben dat na Paradiso gaan doen, erg leuk ook!

    Ik wil wel reageren