Kookboeken | Reviews

Jamie’s Comfort Food | Jamie Oliver | Review

Jee! Primeur! Mijn allereerste kookboekreview! Ik ben helemaal enthousiast, ik heb echt zin in deze rubriek. Mijn plan is om dit eens per maand te doen, op zondag. Ik wil in ieder geval een gerecht uit het boek gemaakt hebben en liefst twee. De bedoeling is dat ik ook een fotootje maakĀ van het resultaat, maar voor deze keer is dat al meteen mislukt. Beginnersfout zeg maar, ik dacht er pas aan toen het al bijna op was, oeps. šŸ™‚

Net als bij mijn gewone reviews krijgt bladzijde 26 een speciaal plekje, het recept dat op die pagina genoemd wordt, verschijnt altijd bovenaan mijn review.

What else? Oja, waar ga ik op letten. Nou ik heb een heel lijstje: de receptuur (prijs, compleet, correct, makkelijk verkrijgbaar, bereidingstijd), de lay-out, de gerechten, de fotografie, de verhalen (als ze er zijn, hopelijk wel) en de tips. En misschien verzin ik gaandeweg nog wel meer. Maar goed, laat ik niet langer treuzelen en gewoon beginnen!

Jamie's Comfort Food | Jamie Oliver

Recept op Bladzijde 26: Bonen op toast

Jamie Oliver kennen we denk allemaal. De Ć¼berenthousiaste, energieke Britse topkok die alles ‘lovely’ vindt en overal een klein beetje olie of boter bij doet, maar intussen hele andere ideeĆ«n heeft bij een kleinĀ beetjeĀ dan ik. Het is een man die ik oprecht bewonder. Hoe hij zich inzet voor betere voeding op scholen bijvoorbeeld, petje af hoor!

Jamie OliverIk heb dan ook een heel aantal boeken van de man in de kast staan en daar kook ik best regelmatig uit (regelmatig als 4/5 keer per jaar) en ik zap nooit weg als ik hem op televisie tegenkom. Ik krijg energie van zijn programma’s. Zijn instagram is ook leuk om te volgen trouwens, vooral omdat hij zelf zijn posts verzorgt (inclusief spelfouten).

Algemene indruk

Het voelt vertrouwd, veel recepten, mooie foto’s, persoonlijke toelichtingen, stoer en hip opgemaakt en met typische Jamie Oliver gerechtnamen als ‘waanzinnige appeltaart’ en ‘No. 1 kaastosti’. Uiteraard staat er in hoe je zelf pasta maakt (staat volgens mij in al zijn boeken – dat moet je trouwens gewoon eens proberen, is echt heel lekker).

Lay-out & fotografie

Het boek ziet er mooi uit, een heldere, basic lay-out met niet al te veel toeters en bellen. Gezellige foto’s, zowel van het eten als van de kok en zijn vrienden. Rood als accentkleur, mooie typografie. Het past helemaal bij de trends van dit moment. Wel vind ik de indeling niet helemaal logisch, ik vind het wat lastig zoeken omdat voor mijn gevoel alles door elkaar staat. Het verschil tussen ‘good mood food’, ‘guilty pleasures’ en ‘oppeppers’ ontgaat mij een beetje en dat is niet handig. Geef mij maar een ouderwetse vis, vlees, pasta indeling, lekker duidelijk!

Gerechten

Er staan wel veel lekkere gerechten in, maar ik ben dan ook wel van het comfort food. Heerlijk van die grote schalen vol troost en gezelligheid. Zomaar een greep: toad in the hole, machtige Griekse moussaka, gnocchi & pompoensaus, ultieme zwarte dahl en dromerige marshmallow-pavlova.

Jamie's Comfort Food | Jamie Oliver

Toch vond ik het best lastig om iets te kiezen om zelf te maken, veel recepten zijn namelijk voor grotere groepen en dat vertaalt niet altijd even makkelijk terug naar een diner voor twee. En er zijn veel gerechten bij die een behoorlijk lange bereidingstijd hebben en daar ben ik ook niet zo van. Daar verschil ik ook van mening met Jamie O., voor mij is troosteten ook iets wat je snel op tafel zet als je daar behoefte aan hebt en niet iets wat je ruim van tevoren bedenkt te gaan maken.

Verhalen & tips

Fijn aan al Jamie’s boeken vind ik alle korte persoonlijke toevoegingen, vol enthousiasme en soms goede tips. Maar vooral dat hij het heel relaxed maakt, improviseren mag!

Receptuur

Ik zei al dat veel gerechten best een lange bereidingstijd hebben en veel recepten voor grotere aantallen zijn, prima natuurlijk en het staat er ook duidelijk bij (ik haat het als ik er tijdens het koken achter kom dat iets een uur rustig moet sudderen of zo). Ook de ingrediƫnten staan duidelijk vermeld, soms zijn het er wel wat veel, ik kan me voorstellen dat niet iedereen alles in huis heeft of dat je ervoor terug schrikt alles te kopen. Soms telt het namelijk best aardig op. Voor vlees moet je bij Jamie eigenlijk altijd naar de slager, hij heeft altijd net dingen die ze niet bij de supermarkt hebben, maar hij heeft groot gelijk. Vlees van de slager is veel lekkerder.

Het recept is uitgeschreven alsof hij je via de telefoon vertelt hoe je het klaar moet maken, lekker smeuĆÆg en met handige houvastjes. Ik vind het bijvoorbeeld altijd fijn als vermeld wordt of een deksel wel of niet op de pan moet en hoe iets eruit moet zien alvorens je naar de volgende stap gaat. Volgens mij zijn de gerechten ook prima te maken door een beginnende kok, kwestie van goed lezen en doen wat de meester heeft opgeschreven.

Ik kookte: Topquesadillas (blz 146)

Jamie's Comfort Food | Jamie Oliver

Zelf maakte ik de topquesadillas, tortilla’s gevuld met spruitjes en kaas. Een verrassende combi maar erg lekker!Ā Ik ben niet zo’n precieze receptkoker (er gaat bij mij bijna standaard meer groente in), dus ik had er veel meer spruitjes en tijm ingedaan dan zou moeten, maar ook dan smaakte het prima. Ik denk wel dat het wat smeuĆÆger is als de verhouding spruitjes/kaas iets meer in het voordeel van de kaas zou zijn, dus doe ik er de volgende keer gewoon wat meer kaas in. De pecorino uit het recept zou ik danĀ trouwens vervangen door gewone Hollandse geraspte kaas, net zo lekker. Het zag er ook heel leuk uit, jammer dat ik vergeten ben om een foto te maken. Volgende keer beter!

Conclusie Jamie’s Comfort Food

Leuk boek! Maar niet voor bij mij in de kast, daarvoor zou ik er simpelweg te weinig uit koken. Misschien leen ik hem nog wel eens bij de bieb, gewoon ter inspiratie… of als ik veel gasten te eten krijg.

Ben jij ook fan van Jamie? Of heb je een andere favoriet?

Jamie's Comfort Food | Jamie Oliver
Jamie’s Comfort food – Verrukkelijke happy classics (Jamie’s Comfort food – Scrumptious happy classics)

Jamie Oliver (Vertaling: Jaromir Schneider)
Kosmos Uitgevers, 2014

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply zwartraafje 9 november 2015 at 10:25

  Ik heb zijn twee eerste boeken in de kast staan. Enkele andere heb ik wel een geleend bij de bibliotheek. Net als jij hou ik van zijn relaxte houding al valt het wel op dat hij net als Nigella Lawson heel kwistig is met die ‘kleine beetjes’ boter en olie. šŸ™‚

  • Reply Marloes 9 november 2015 at 21:20

   Nigella doet dat inderdaad ook! Ach, het wordt er ook vaak wel lekkerder van, maar gezond is anders. Gelukkig voel ik me bij beiden totaal niet bezwaard als ik de recepten naar eigen inzicht aanpas (lees: de hoeveelheid boter en olie minstens halveer), dus wat mij betreft blijven ze er zo scheutig mee, het klinkt ook altijd wel gezellig vind ik.

 • Reply Lizesboeken 10 november 2015 at 07:49

  Leuk idee om kookboeken te gaan recenseren šŸ™‚
  Ik heb eerlijk gezegd nog nooit iets klaargemaakt van Jamie… De boeken van Pascale Naessens vind ik wel goed.

 • Ik wil wel reageren