Review

De Groep | Mary McCarthy | Review

Bladzijde 26, zin 1: “De meisjes die ze uitkoos voor haar collectie begrepen gewoonlijk niet wat ze in hen zag: ze beseften nederig dat ze heel anders waren dan zij.”

De Groep | Mary McCarthy

“Verplichte lectuur voor elke ambitieuze vrouw” staat er op de cover, een quote van het NRC. Na het boek gelezen te hebben vraag ik me af waarom die quote gekozen is. Dit boek gaat namelijk ook over ambities die niet ingevuld worden en waarom moet je het dan als ambitieuze vrouw lezen… om je voor te bereiden op de teleurstelling die blijkbaar onvermijdelijk gaat komen?

Maar wat stond er eigenlijk in Flow Magazine over De Groep?

Augustus 2013 | Veronie Snijder | Toen: mede-eigenaresse van Boekhandel Kramer in Winterswijk

“Soms laat ik me verleiden door een aanbeveling op de kaft. Op de voorkant van dit boek zegt Sarah Waters: ‘Een briljante roman, open, boeiend en zo scherp als een mes.’ Ik dacht: dat is wat voor mij. En dat klopte: het is een mooi, complex verhaal over negen vrouwen uit New York die in de jaren dertig aan een chique universiteit afstuderen en vol ambities en toekomstdromen zitten.

Ik werd erdoor getroffen dat vrouwen in die tijd eigenlijk met dezelfde problemen en levensvragen worstelden als vrouwen nu. Het laat ook zien hoe vrouwenvriendschappen verschillen van vriendschappen tussen mannen. Mannen zijn loyaler naar elkaar, helpen elkaar hogerop. Vrouwen doen dat minder, ze zijn kritischer op elkaar en houden zich ook veel meer dan mannen bezig met hoe ze overkomen. Dat vind ik jammer en daar probeer ik me in mijn eigen vriendschappen bewust van te zijn.”

Waar gaat De Groep over?

De Groep gaat over negen jaargenoten van een exclusieve universiteit, Vasar. Ze noemen zichzelf de groep en beschouwen zich als vriendinnen. Ze zijn inmiddels klaar met hun opleiding en staan op de drempel van hun leven als moderne jonge vrouw in New York. Let wel, dit boek speelt al in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het leven van een moderne jonge vrouw toen zag er heel anders uit dan het leven van een moderne jonge vrouw nu.

En toch ook weer helemaal niet. Ook toen waren de vrouwen vol dromen, ambitie en naïviteit, en ook toen kwamen die lang niet altijd uit. Dat maakt het verhaal heel herkenbaar. Maar soms ook lees je vol ongeloof verder, wat wisten die meiden toen weinig en wat voegden ze zich toch naar de man.

Wat vind ik ervan?

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Het is een leuk verhaal, met scherp beschreven personages en hele rake formuleringen. Natuurlijk het is hier en daar ook best ouderwets en elitair, de dames roken allemaal, ze drinken cocktails voor het avondeten en zijn lid van een club. Daarnaast dragen ze bont, roddelen ze en durven ze soms zelfs te denken aan seks (zolang ze er maar niet over hoeven te praten). Maar het zijn ook maar heel gewone meiden die verliefd worden op de verkeerde man, mislukken in hun eerste baan, worstelen met hun eerste kind of met hun ouders.

Dat tijdloze is knap. Net als dat het verhaal geen zoete chicklit is. Het gaat over jonge vrouwen, het is best grappig, maar het is zeer zeker geen chicklit. Daarvoor is de schrijfstijl te rauw, zijn de verhaallijnen te hard en mist ook het sprookjeselement. Het leven van de groep is geen sprookje, verre van. Maar dat leest eigenlijk wel zo prettig.

Tot slot:

Boek 64/53 #boekperweek
Boek 13/102 #flowboekenchallenge

Volgende review (as dinsdag): Big Magic – creative living beyond fear | Elizabeth Gilbert

De Groep | Mary McCarthy

De groep (The group)
Mary McCarthy (Vertaling: J.F. Kliphuis en R.W.M. Kliphuis)
De Arbeiderspers 2012 (1963)
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Literasa 18 november 2015 at 12:26

    Klinkt goed!

  • Reply Lizesboeken 19 november 2015 at 14:20

    Dit lijkt mij wel een goed boek.

  • Ik wil wel reageren