Review

Review: Het dertiende verhaal | Diane Setterfield

Bladzijde 26, zin 1:”Karel de Grote? dacht ik dan.”

Het dertiende verhaal | Diane Setterfield

Wat ben ik toch blij met mijn #flowboekenchallenge! Dit was weer zo’n boek dat er in de bibliotheek helemaal niet aantrekkelijk uitzag (voornamelijk door de slordige plastificering van de kaft), maar dat me uiteindelijk heel goed beviel. Meteen vanaf bladzijde 1 ook, dit is echt zo’n boek dat je liefst in een ruk uitleest!

Maar wat stond er eigenlijk in Flow Magazine over dit boek?

Juli 2013 | Sharon Perlee | Toen: mede-eigenaresse van de Java Bookshop in Amsterdam

“Voordat Sanne en ik met de winkel begonnen, hadden we veel gesprekken over wat wij goede boeken vinden. Dat is heel persoonlijk, maar we moesten wel een beetje op dezelfde golflengte zitten om samen een collectie op te kunnen bouwen. Dit was een van de eerste boeken waarmee we elkaar vonden. Het dertiende verhaal heeft alles wat wij zoeken in een boek: dat je er echt helemaal ingezogen wordt en echt ín het verhaal kunt zijn. Setterfield krijgt dat voor elkaar met veel beeldende beschrijvingen, spanning en goed uitgewerkte personages. Haar boek gaat over een beroemde schrijfster op leeftijd, die in interviews nooit de waarheid heeft gesproken over haar leven. Nu de dood nadert, wil ze haar ware geschiedenis laten opschrijven door de dochter van een boekhandelaar. Het deed me qua sfeer denken aan Engelse klassiekers als Wuthering heights  van Emily Brontë. Als je erin begint, kun je niet meer stoppen. “

Woeste hoogten heb ik zelf nog nooit gelezen, maar ik heb vroeger tijdens Engelse les op de middelbare school wel een verfilming gezien. Ik denk zelf dat de schrijfster zich heeft laten inspireren door dit boek, zeker voor de locatie van de woning van de beroemde schrijfster. Ik vraag me zelfs af of de vertaalster een woordspeling over het hoofd heeft gezien, als Margaret de eerste keer naar dat huis reist vraagt ze namelijk aan de chauffeur “Zijn we nu op woeste grond?” En dat deed mij onmiddelijk denken aan Woeste hoogten. Als ik ooit een Engelse variant tegenkom ga ik het checken, voor nu blijven het vermoedens. Verder heb ik trouwens niets aan te merken op de vertaling, het is puur dit zinnetje.

Waar gaat het over?

Vida Winter is een beroemde schrijfster met tig titels op haar naam en de reputatie dat ze nooit de waarheid vertelt over haar eigen leven. Heel mysterieus. Maar ze is oud en zwak en besluit dat ze toch een keer de waarheid wil vertellen en wel aan Margaret Lea, amateurbiografe en dochter van een handelaar in antieke boeken. In de afgelegen woning van de schrijfster luistert Margaret naar het verhaal van Vida en gaat er helemaal in op. Tegelijkertijd weet ze dat Vida al honderden verhalen heeft vertelt over haar leven. Dus hoe weet ze wat echt is gebeurd en wat Vida verzint?

Wat vind ik ervan?

Heerlijk! Het is precies zoals Sharon zegt, je wordt helemaal in dit boek gezogen. Ik houd van boeken die gaan over boekenwurmen als wij en vind het leuk als er met titels gestrooid wordt (helemaal leuk als ik ze dan ook nog gelezen heb) en hoewel ik niets heb met antieke boeken klinkt het winkeltje van Margaret’s vader wel erg fijn. Ook de bibliotheek van Vida is wat mij betreft om jaloers op te zijn, daar zou ik best een kijkje in willen nemen.

Het “echte” levensverhaal van Vida is vol geheimzinnigheden en twists. Steeds wordt er weer een tipje van die sluier opgelicht, maar tegelijk ook weer een nieuw mysterie toegevoegd. Ik werd echt steeds benieuwder! Setterfield schrijft fijn, actief en vol vaart. Ook vond ik het prettig dat je in feite twee verhalen in één leest, het levensverhaal van de schrijfster en het verhaal van de biografe. Ik houd daar altijd wel van, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen even goed werkt.

Als je houd van de sfeer van klassiekers als Jane Eyre en Woeste hoogten, een flinke dosis mysterie, tweelingen, oude landhuizen én bovendien graag leest over medeboekenwurmen, dan zou ik je dit boek zeker aanraden.

Heb jij iets met antieke boeken of eerste drukken?

Tot slot:

Boek 60/53 #boekperweek
Boek 11/102 #flowboekenchallenge

Volgende review (as donderdag): Ooit zal ik je weer zien | Ellen Lina

Het dertiende verhaal | Diane Setterfield
Het dertiende verhaal (The thirteenth tale)
Diane Setterfield (Vertaling: Mariëtte van Gelder)
Uitgeverij Mouria 2006
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply Lizesboeken 22 oktober 2015 at 13:58

  Jij hebt mij wel erg benieuwd gemaakt naar dit boek en toch twijfel ik…

 • Reply Martine 24 oktober 2015 at 12:08

  Hoi Marloes,

  Sinds een paar maanden heb ik je boekenblog ontdekt en lees je posts altijd met veel plezier! Nu werd het toch wel tijd om eens te reageren.😊
  Ik heb destijds (zo’n 7 jaar geleden) ook erg van „Het dertiende verhaal” genoten. Van de plot is niet heel veel blijven hangen, maar ik weet nog wel dat het een aparte, mysterieuze sfeer had met verrassende wendingen.
  Een paar jaar geleden is trouwens de tweedelige verfilming van dit boek op BBC uitgezonden. Volgens mij werd het boek (voor zover ik me kan herinneren) niet heel precies gevolgd, maar ik vond het wel heel fijn om naar te kijken. Spannend en met prima acteerwerk.
  O, ja. De niet-bibliotheek versie is wel heel mooi hoor. Die staat hier namelijk in de kast (met prachtige gouden reliëfletters😉).

  • Reply Marloes 26 oktober 2015 at 20:38

   Wat leuk dat je zo’n trouwe volger bent! En wat leuk dat je nu reageert (en meteen ook zo uitgebreid). Ik had er geen idee van dat dit boek verfilmd is, maar als ik het eens voorbij zie komen ga ik zeker kijken. Ben wel benieuwd hoe ze dat dan doen en verfilmingen van de BBC zijn meestal niet te versmaden. Die gouden reliëfletters klinken ook goed trouwens. 😉

  Ik wil wel reageren