Review

Review: Kom hier dat ik u kus | Griet Op de Beeck

Bladzijde 26, zin 1: “‘We gaan ze aan de arme mensen geven,’ zegt tante Roos, alsof dat het beter zou maken, ‘behalve de spullen die mij of tante Emma nog goed zouden staan, misschien.”

Kom hier dat ik u kus | Griet Op de Beeck | Bladzijde26
Zo’n prachtige titel! Dit boek moest ik gewoon lezen, ook als het geen boek van de maand was geworden bij DWDD was het op mijn e-reader terechtgekomen, met als bonus bovendien een mooie cover. En je ziet het waarschijnlijk al aan de vijf(!) hartjes in het plaatje, ik vond het een heerlijk boek!

Waar gaat het over?

Mona verliest al jong haar moeder. Dit boek vertelt in drie tijdsperioden over haar leven, altijd vanuit haar eigen perspectief. Eerst als jong meisje, net na haar moeders overlijden. Ze is vol verwarring over haar gevoelens voor haar moeder, maar wordt al spoedig geconfronteerd met een nieuwe ‘mama’. Vervolgens als vierentwintigjarige, wanneer ze haar vriend leert kennen. En tot slot als vijfendertigjarige, als haar vader in het ziekenhuis ligt en het gezinsleven, liefde en gevoelens nog altijd complex blijken te zijn, voor haar, maar ook voor haar dierbaren.

Wat vind ik ervan?

Dit was het eerste boek op mijn e-reader waarin ik zinnen wilde markeren, ik genoot er zo van. Vooral van haar opsommingen in Amélie-stijl, heel fijn om te lezen vond ik die, maar die zijn echt te lang om te citeren.

De mooiste zin is misschien deze:

“Verdriet is niet deelbaar, dat denk ik, omdat woorden niet genoeg zijn, omdat armen die omarmen het gevoel niet wegnemen, omdat begrijpen, echt begrijpen, simpelweg niet bestaat, zelfs niet tussen zussen die de blikken kennen van hun ouders, en het geluid van harten die aan flarden worden geschoten, en het stikken in de dichte lucht van salons en woonkamers en keukens waar ze met veel woorden zitten te zwijgen tegen mekaar.”

Of deze:

“Ik ga naar hem toe, kruip tegen hem aan, pak hem stevig vast, en heel even laat ik nooit meer los.”

Of deze:

“Ik wou dat ik hem mee kon nemen, naar daar waar levens lang en breed waren, en zonnen glinsterden op zeeën en nachten wonderlijk warm bleven.”

Meteen vanaf de eerste pagina zat ik helemaal in dit boek, maar toen ik de scène op het sloopterrein las, vrij aan het begin van het boek, wist ik dat iets bijzonders in handen had. Ik vond dat zo mooi bedacht en kon het me tegelijkertijd zo goed voorstellen. Ik voelde echt met het meisje mee en dat bleef eigenlijk tijdens het hele boek zo.

Alle gezinsleden doen roerend hun best om de ander te ontzien, maar vooral om iemand te zijn waarvan ze denken dat anderen willen dat ze zijn. Vooral Mona probeert krampachtig aan iedereen om haar heen tegemoet te komen, soms is het bijna pijnlijk om te lezen. “Meid, kies voor jezelf” wilde ik af en toe schreeuwen. Heel herkenbaar ook, want ook ik val weleens in deze kuil.

Het ziekbed van de vader vond ik heel mooi beschreven, al die complexheid tussen de gezinsleden. Hoe ze op elkaar lijken en toch niet. Hoe elk van hun verschillend omgaat met het ziek zijn. De onderlinge spanningen, de worsteling met elkaar niet echt kennen en gekend hebben. Ik kon het bijna voelen.

Kortom een heerlijk boek, waar ik echt van heb genoten! Prachtig taalgebruik (en niet alleen door het Vlaams), goed opgebouwd en een mooi verhaal. Het raakt me.

Onderstreep jij mooie zinnen?

Challenge-updates:

Boek 53/53 #boekperweek Het is volbracht!

Volgende review (as dinsdag): Eilanders | Susan Fletcher

Kom hier dat ik u kus | Griet Op de Beeck | Bladzijde26
Kom hier dat ik u kus
Griet Op de Beeck
Prometheus
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

8 Reacties

 • Reply Jolien 24 september 2015 at 10:34

  Klinkt als een heel mooi boek!

 • Reply Lizesboeken 25 september 2015 at 09:49

  Dit boek wil ik zo graag lezen! Griet is (verre) familie van mijn beste vriendin 😉 en ja hoor, ik onderstreep ook mooie zinnen of duid ze op een andere manier aan.

  • Reply Marloes | Bladzijde26 25 september 2015 at 18:17

   Gewoon doen, het is echt heel mooi!

   En leuk dat jij ook onderstreept, ik doe het normaal eigenlijk nooit (maar ja, ik lees dan ook vooral bibliotheekboeken), maar hier ‘moest’ ik wel!

 • Reply #Boekperweek – Het is volbracht! | Bladzijde26 25 september 2015 at 10:07

  […] Boek 1/53: De lijst van meneer Rosenblum | Natasha Solomons Boek 53/53: Kom hier dat ik u kus | Griet op de Beeck […]

 • Reply Van 26 tot 26 – September! | Bladzijde26 26 september 2015 at 14:29

  […] Griet op de Beeck / Kom hier dat ik u kus  ♥♥♥♥♥ […]

 • Reply Literasa 27 september 2015 at 21:10

  Ik vond dit ook een heel mooi boek! Maar haar debuut ‘Vele hemels boven de zevende’ vond ik nog beter 😉

  • Reply Marloes | Bladzijde26 27 september 2015 at 21:46

   Dat heeft ook al zo’n mooie titel! Hij staat al op mijn noglezenlijst en wat jij nu zegt is zeer veelbelovend ;-).

  Ik wil wel reageren