Review

Review: Al wat schittert | Eleanor Catton

Bladzijde 26, zin 1: “Er verdronken evenveel mensen als er veilig aan land kwamen.”

Al wat schittert | Eleanor Catton | Bladzijde26

Sinds Van 26 tot 26: April! stond dit open op mijn e-reader, dat wil zeggen het was in principe mijn treinboek… Dat werkte duidelijk niet, want ik kwam maar niet verder. Het is ook echt wel een pil, 798 pagina’s. Het werd dus mijn ultieme leesdoel voor onze Tenerife-trip. Ik begon in het vliegtuig, las verder aan het zwembad en uit op het balkon. Want, zoals wel vaker het geval is, het bleek een boek te zijn dat je het best in een zo kort mogelijke tijd kan lezen.

Waar gaat het over?

Het speelt in Nieuw-Zeeland tijdens de goudzoekerstijd (1866). De jonge advocaat Moody arriveert per schip in Hokitika. In de gelagkamer van zijn hotel treft hij een vreemd gezelschap  aan dat iets verborgen lijkt te willen houden. Hij raakt in gesprek met één van de heren en nadat alle twaalf zijn verhaal hebben gehoord, hoort hij ook wat hen bezig houdt.

Het blijkt een vreemde en complexe serie van onopgeloste gebeurtenissen, waarin opium, goud, moord, prostitutie, waarzeggerij en politiek een rol spelen. Alle twaalf mannen plus nog een heel aantal anderen lijken er een aandeel te hebben. De mysteriën rondom de zelfmoordpoging van een hoertje, de dood van een alcoholist en de verdwijning van een jonge goudzoeker zijn op fantastische wijze opgebouwd en verweven. Ze weten tot het laatst te verrassen.

Wat vind ik ervan?

Het duurde dus even – want dit is gewoon geen boek voor in de trein – maar toen het me eenmaal in zijn greep had moest ik wel doorlezen. Het zit zo goed in elkaar. Het maakte me zo benieuwd naar het hoe, wat, wie, wanneer en waarom dat ik bleef lezen. Bovendien zijn de personages kleurrijk en gevarieerd, en zijn de beschrijvingen van locaties en gebeurtenissen doorspekt met details. Dat maakt dat het verhaal wat traag op gang komt, maar draagt ook bij aan de beelden die zich vormen in je gedachten. Het maakt dat je Hokitika en haar bewoners echt voor je gaat zien, althans dat gebeurde bij mij.

Het ontbreken van een echte hoofdpersoon maakt wel dat het soms lastig is je te identificeren met het verhaal. Moody speelt weliswaar een centrale rol, maar is meer een soort haakje waaraan het verhaal is opgehangen dan dat hij er echt een rol in heeft, zeker in het begin.

Ook astronomie is een thema in het boek en dat uit zich onder andere in de intelligente opbouw. Personages zijn gekoppeld aan het stellaire en planetaire stelsel, elk van de twaalf delen heeft een andere hoofdpersoon en elk deel is half zo lang als het voorgaande deel. Daar is duidelijk heel veel aandacht aan besteed. Ik ben er zelf niet zo in thuis, maar ik kan me goed voorstellen dat dit nog iets extra’s kan toevoegen.

Kortom, wat mij betreft won dit boek niet voor niets de 2013 Man Booker Prize. Het is goed geschreven en heeft een buitengewoon intelligente plot. Maar het is wel een boek waar je aandacht aan moet geven en je hoofd bij moet houden. Houd daar dus rekening mee als je erin wilt beginnen, voor een vakantie is het echter perfect!

Lees jij een boek zo snel mogelijk uit of spreid je het over een langere periode?

Challenge-updates:

Boek 52/53 #boekperweek

Volgende review (as donderdag): Kom hier dat ik u kus | Griet op de Beeck

Al wat schittert | Eleanor Catton | Bladzijde26
Al wat schittert (The luminaries)
Eleanor Catton (Vertaling: Gerda Baardman en Jan de Nijs)
Ambo | Anthos Uitgevers 2014
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

7 Reacties

 • Reply Lalagè 22 september 2015 at 18:31

  Bij sommige boeken werkt het inderdaad beter om ze snel te lezen en niet als ’treinboek’, al zijn er ook boeken die ik juist meeneem in de trein om mezelf te dwingen het uit te lezen. Het blijft toch een beetje zoeken wat werkt. Goed dat je dit in je bespreking zet, dan kan ik er rekening mee houden.

 • Reply lethe 23 september 2015 at 01:23

  Wat een toepasselijk citaat voor deze tijden… :/

  • Reply Marloes | Bladzijde26 23 september 2015 at 08:56

   Inderdaad ja, zo had ik het nog helemaal niet bekeken. Totaal andere context dat dan weer wel.

 • Reply tessaheitmeijer 23 september 2015 at 16:51

  Klinkt goed! Dit boek staat echt al eeuwen bij me op de ereader maar ik begin er steeds maar niet aan. Ooit heb ik de tijd ervoor, je recensie heeft me iig enthousiast gemaakt 🙂

 • Reply Van 26 tot 26 – September! | Bladzijde26 26 september 2015 at 14:29

  […] Eleanor Catton / Al wat schittert ♥♥♥♥ […]

 • Ik wil wel reageren