Over lezen

Ik doe mee met Ik lees Frans van Literasa

logo Ik lees Frans 2015
Over impulsief gesproken! In een opwelling besloot ik mee te doen aan de uitdaging van Literasa om in september Frans te lezen (het mag ook in het Nederlands). In mijn blogideeënlijst had ik ook zoiets staan dus leuk!

J’adore Français! Al van jongs af aan ben ik verliefd op deze taal, zo mooi, zo sierlijk en zo rijk. Het klinkt gewoon altijd mooier in het Frans, zelfs als ze Engels praten (of juist zeker als ze Engels praten). Op de middelbare school was het mijn favoriete vak en gelukkig trof ik het enorm met mijn docenten, allemaal minstens zo dol op de taal als ik. Ik heb zelfs overwogen Frans te gaan studeren, maar wilde niet voor de klas staan en vertaler leek me eenzaam beroep dus koos ik voor iets anders, maar wel met Frans!

Say something sexy in French

Ik weet niet meer waar ik dit plaatje vandaan heb, het zit al tijden in mijn Evernote – excuus dus voor het ontbreken van de credits.

Tijdens mijn HBO heb ik twee keer in Frankrijk gewoond, voor mijn stage in Parijs (!) en voor een uitwisseling en afstudeerstage in Lyon. Die tweede keer heb ik ook echt Frans geleerd… een fantastische tijd was dat.

Les Misérables

Zodoende heb ik ook echt wel het nodige in het Frans gelezen, onder andere Bridget Jones en Harry Potter 🙂 maar ook Amélie Nothomb en Marc Levy. Ik heb me ook al een aantal keer door het eerste derde van Les Miserables geslagen. Omdat dit boek dikker is dan de bijbel en niet zo heel makkelijk heb ik het nog nooit tot een eind volbracht, ooit gaat dat me lukken, maar dat is niet deze maand.

Toevallig had ik als nachtkastjeboek Tot ziens, meneer Friant van Philippe Claudel uitgezocht (toch een soort telepathie?) en nog voor onze vakantie heb ik in de e-bieb gezocht naar andere Franse titels op mijn noglezenlijst. Dat waren er helaas niet veel, twee slechts en één (Het grote avontuur van Alain Fournier) kreeg ik niet gedownload. Het andere boekje bleek een sprookje van George Sand (De onnozele hals).

Lief Parijs museum

Musee de la Vie Romantique | Bladzijde26Leuk omdat ik in Parijs niet ver van het Musée de la Vie Romantique woonde. Ik bezocht het ooit op één van zwerftochten door die fantastische stad. Het bleek een schattig museum met een hele fijne theetuin. Vol met memorabilia van onder andere George Sand, al wist ik toen nog helemaal niet wie ze was (en dat ze een vrouw was ontdekte ik ook daar), maar ik genoot van de intieme sfeer. Jaren later heb ik J er ook nog eens mee naartoe genomen, het is zo’n lieflijk en verrassend plekje, niet al te toeristisch en een beetje verstopt.

Pile à lire

Dus vandaar mijn deelname aan Ik lees Frans, op mijn pile à lire inmiddels:

 • Tot ziens, meneer Friant | Philippe Claudel
 • De onnozele hals | George Sand
 • Het grote avontuur | Alain Fournier
 • Nostalgie van het geluk | Amélie Nothomb
Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply Literasa 19 september 2015 at 22:44

  Génial, fijn om zo’n enthousiaste reactie te lezen! Je hebt er echt een paar goede boeken uitgekozen! En dat museum in Parijs heb ik nog niet bezocht, daar moet dringend verandering in komen 😉

 • Reply tessaheitmeijer 23 september 2015 at 16:54

  Wat een leuke bloguitdaging, mag ik je De voorlezer van 6:27 van Jean-Paul Didierlaurent aanraden? Zo’n schattig, aandoenlijk, lief Frans boek!

 • Ik wil wel reageren