Weekendwijsheid

Weekendwijsheid | Haruki Murakami

If you only read the books everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking. Haruki MurakamiDit weekend een quote van één van mijn favoriete schrijvers, de Japanner Haruki Murakami. Op het eerste gezicht dacht ik “eens”, maar nu zit ik er al een tijdje over na te denken en ik twijfel.

Ik denk namelijk dat iedereen iets anders uit een boek haalt, niemand leest ooit precies hetzelfde boek (zie mijn post met de quote van Edmund Wilson). Bovendien ben ik ervan overtuigd dat je denken door oneindig veel meer factoren gevormd wordt dan door welke boeken je leest. Alhoewel die natuurlijk wel een aanzienlijke bijdrage leveren. Tenminste als je veel leest.

Het zou wel een interessant experiment zijn om twee mensen gedurende hun leven dezelfde boeken te laten lezen en dan op een gegeven moment te onderzoeken hoe ze in het leven staan en of dat overeen komt.

Toch denk ik dat je door boeken te lezen die niet iedereen leest je denken kunt veruniekificeren (nee, dat is inderdaad geen Nederlands – maar er bestaat volgens mij geen goed woord voor “iets unieker maken”). Je wordt sterker uitgedaagd je eigen mening te vormen en wellicht ook om je keuze te verdedigen. Dat is altijd goed wat mij betreft, dat zet je brein aan het werk.

Ander fijn pluspunt van boeken lezen die niemand leest: je kan iemand nog eens een originele leestip geven 🙂

Wat is jouw favo boek dat bijna niemand gelezen heeft? Het mijne: Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey.

Previous Post Next Post

6 Reacties

 • Reply Sue (@Boekenz) 16 augustus 2015 at 15:37

  In mijn omgeving had bijna niemand Luz van Elsa Osorio gelezen. Echt een prachtig boek vol sfeer en gevoel. Ik vind het ook leuk om minder bekende boeken te lezen, juist zodat ik zelf onbevooroordeeld een boek kan lezen en kennis kan maken met het verhaal.

  • Reply Marloes 17 augustus 2015 at 12:48

   Oh, die staat op mijn #flowboekenchallenge-lijst, ben heel benieuwd!

   Ik ben het met je eens dat het fijn is om een boek onbevooroordeeld te lezen, bovendien wordt je soms dubbel verrast als je geen verwachtingen hebt.

   Ander pluspuntje, je leest nog eens iets anders op de boekblogs dan alle hypes…

 • Reply Lalagè 18 augustus 2015 at 14:51

  Interessant stukje. Luz heb ik toevallig wel gelezen, als dwarsligger. Dat is inderdaad een erg indrukwekkend boek. Ik lees vrij vaak boeken die niet zo bekend zijn, bijvoorbeeld voor mijn leesreis om de wereld. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld Tsomo’s karma, een prachtig boek uit Bhutan. Verder staat hier in de kast nog een boek waarvan ik niet snap dat het geen bestseller is geworden. Ik heb me voorgenomen om het nog eens te lezen om er dan over te bloggen. Wie weet wat er dan nog kan gebeuren…

  • Reply Marloes 18 augustus 2015 at 16:49

   Nu ben ik natuurlijk heel nieuwsgierig naar dat laatste boek dat je noemt! Vertel, vertel…

   Zo’n leesreis om de wereld vind ik ook een mooi initiatief, en inderdaad dan lees je vaak andere boeken dan de geijkte, juist leuk, er is zoveel moois geschreven dat het verdiend om gelezen te worden. Tsomo’s karma klinkt ook prachtig, die gaat op de noglezenlijst, thanks!

 • Reply Lizesboeken 18 augustus 2015 at 15:30

  Ik hou er persoonlijk wel van om minder bekende boeken te lezen en die dan te verkennen om het zo te zeggen. Mijn mama heeft meegeholpen aan de “Het neusgatenperspectief” en “Ca va Poff” van Paul Antipoff. Ik heb beide boeken graag gelezen en wil ze herlezen maar volgens mij zijn deze nog niet zo bekend.

  • Reply Marloes 18 augustus 2015 at 16:54

   Van die schrijver heb ik inderdaad nog nooit gehoord. Ik heb hem even opgezocht, maar hij schrijft ook geen boeken die ik zomaar uit zou kiezen. Misschien zou ik dat juist wel eens moeten doen… Ik zet deze man op mijn noglezenlijst, uit nieuwsgierigheid.

  Ik wil wel reageren