Weekendwijsheid

Weekendwijsheid | JK Rowling

The stories we love best will live in us forever. JK Rowling | Bladzijde26

Gelukkig wel!

Soms vraag ik me wel eens af waar mijn geheugen het allemaal laat, al die boeken die ik in mijn leven las, en ik ben nog maar 34. Ik was er vroeg bij met zelf lezen dus er zal zich bijna 30 jaar aan boeken in mijn hoofd bevinden. Natuurlijk las ik niet ieder jaar zo veel als nu (ik ben al bij 66) maar 1200 boeken heb ik toch echt al wel gelezen. Wauw wat een ongelooflijk aantal! Ik ben uitgegaan van ongeveer 30 boeken per jaar voor de eerste 20 jaar en 50 voor de laatste 10 jaar, volgens mij klopt dat wel ongeveer.

Toch weet ik van heel veel boeken nog dat ik ze ooit las, de verhalen weet ik niet meer allemaal even goed, maar titels, covers en schrijvers wekken toch meestal wel herkenning op. En hoe mooier ik het boek vond, hoe meer ik me inderdaad kan herinneren, grappig dat dat zo werkt. En fijn ook, zo blijven al die mooie verhalen toch een beetje bij je.

Nu ben ik nieuwsgierig (nou ja, dat ben ik eigenlijk altijd), hoeveel boeken denk jij al gelezen te hebben in je leven? En hoeveel leesjaren tel je? 

Fijn weekend!

Previous Post Next Post

4 Reacties

 • Reply Lizesboeken 4 augustus 2015 at 08:00

  Dat is een interessante maar moeilijke vraag (om te beantwoorden). Mijn ouders hebben mij altijd voorgelezen en zolang ik mij herinner lees ik zelf ook graag. Ik heb wel altijd traag gelezen en dat is natuurlijk een nadeel. Ik heb een paar jaar niet of toch véél minder gelezen omdat ik het niet gecombineerd kreeg met school maar ik zou zeggen een ruim gemiddelde van 20 boeken per jaar?

  • Reply Marloes 8 augustus 2015 at 16:31

   Dat is toch een aanzienlijke stapel! Wat boffen wij lezers toch hè? Al die reizen die we ‘per boek’ mogen maken…

 • Reply Lalagè 20 augustus 2015 at 20:01

  De afgelopen zeven jaar heb ik 400 boeken gelezen, wat al heel veel is. Als kind had ik wel periodes dat ik elke week 12 boeken leende in de bieb (het maximum), ik verslond ze werkelijk! Dus het moeten er honderden zijn over mijn hele leven. Grove schatting is zo’n 1300 boeken. Dat zijn wel een paar boekenkasten vol. Ik hoop er nog een heleboel meer te kunnen lezen 🙂

  • Reply Marloes 20 augustus 2015 at 20:28

   Herkenbaar! Ik leende ook altijd de kaartjes van mijn broertje en later van mijn moeder, reuzehandig, zeker in vakantietijd.
   Wauw, veel hè? En wat heerlijk toch dat het nog geen fractie is van wat je allemaal nog kan lezen!

  Ik wil wel reageren