Review

Review: Reiskoorts | Diane Broeckhoven

Bladzijde 26, zin 1: “Toen zeven lange jaren na het drama het nieuwe kind geboren werd, hadden ze langzaam maar zeker hun oude gedaante weer aangenomen.”

Reiskoorts | Diane Broeckhoven | Bladzijde26Na het lezen van De majoor en mevrouw Ali vroeg ik of jullie nog meer boeken kenden waarin ouderen een hoofdrol hebben en na het lezen van Oorlog en terpentijn vroeg ik om Vlaamse literatuurtips. Beide keren werd Diane Broeckhoven genoemd (bedankt Lalagè!) en dus viste ik dit boekje uit de biebkast.

Het is echt maar een dun boekje, 73 pagina’s, een novelle (mooi woord vind ik dat), je hebt het ook in een oogwenk gelezen, maar eigenlijk verdient het meer dan dat.

Waar gaat het over?

In vijf korte hoofdstukken, die ook goed los van elkaar gelezen kunnen worden, schetst Broeckhoven het verhaal van Alice, een oudere dame, nog niet zo lang weduwe, een tikje eenzaam, ze durft steeds minder goed van huis te gaan. Het eerste hoofdstuk gaat over Parijs, de stad waar ze met haar man hun huwelijksreis doorbracht. Alice zou zo graag nog eens teruggaan, maar heeft na de dood van haar echtgenoot besloten niet meer op reis te gaan. Parijs blijft echter aan haar trekken en op een dag trekt ze de stoute schoenen aan en gaat, met de Thalys, in één dag op en neer. Eenmaal aangekomen durft ze niet verder dan Gare du Nord zelf, maar met dat alleen al is ze erg gelukkig.

Wat vind ik ervan?

Een innemend boekje, lief en respectvol geschreven, vol fijne zinnen in een heel klein en dichtbij gehouden verhaal. Het relativeert en doet je kleine dingen waarderen, althans dat deed het voor mij. Bijzonder.

Ik lees eigenlijk maar zelden novelles, waarschijnlijk omdat ik een voorkeur heb voor dikke pillen, maar dit boekje brengt daar misschien wel verandering in. Eigenlijk is het wel een prettige vorm om te lezen, niet te complex en van al het overbodige ontdaan. Ik laat me in ieder geval niet langer weerhouden door de dunte van deze boekvorm.

Gewoon om van te genieten dus, even tussendoor, af en toe een hoofdstuk, om even weer stil te staan bij je eigen zegeningen.

Wat lees jij liever, roman of novelle?

Challenge-updates:

Boek 45/53 #boekperweek

Volgende review (as dinsdag): Stad der Dieven | David Benioff

Reiskoorts: verhaal voor onderweg | Diane van Broeckhoven | The House of Books 2006 | ♥♥♥♥

Previous Post Next Post

3 Reacties

  • Reply Lalagè 27 augustus 2015 at 19:07

    Wat een mooi boekje hè 🙂 Net zoals je je niet moet laten tegenhouden door dikke pillen (waar ik soms wel tegenop kijk) kan je een boek ook niet zomaar afkeuren omdat het te dun is. Ik heb meteen gekeken of er nog meer van deze schrijfster in de bieb was en er zijn nog drie andere boeken te leen, dus we hebben nog wat moois op voorraad 🙂

  • Reply Lizesboeken 30 augustus 2015 at 07:45

    Dit lijkt mij een goed boekje. En novelle vind ik best wel een mooi woord. Misschien zet ik het wel op mijn te lezen lijst.

  • Ik wil wel reageren