6 x ...

Heimwee naar de Tour de France: 6x over wielrennen

tour_de_franceIk schreef het van de week al, na drie weken Tour de France moet ik echt een beetje afkicken. Ik vind het het altijd heerlijk om te volgen, dus zeker als ik thuis ben (en dat ben ik op dit moment nou eenmaal vaak) gaat de televisie ’s middags altijd aan. Meestal doe ik tegelijkertijd nog andere dingen hoor en is het een soort achtergrondvulling, maar als de finale in zicht komt ga ik er echt voor zitten, spannend!

Tourpool

Beetje vreemd misschien? Vast, maar ik vind wielrennen gewoon een erg leuke sport om te kijken omdat het tegelijkertijd een individuele als een teamsport is en ook nog eens tegelijkertijd een fysieke als een tactische sport is. Bovendien zijn geluk en pech ook nooit ver weg en kan het weer ook een behoorlijke invloed hebben. Met een groep vrienden doen we ook ieder jaar weer een Tourpool en dat voegt ook nog wel een dosis extra spanning toe!

Maar goed, om mijn afkickverschijnselen tegen te gaan zou ik natuurlijk heel goed één van deze zes boeken kunnen lezen (en misschien zit er ook voor jullie wel iets bij):

Cat | Freya North | Bladzijde26
1. Cat | Freya North

Dit is het eerste boek dat ik las van Freya North en inmiddels is zij één van mijn favoriete chicklit-schrijfsters. Cat geeft een fantastisch inkijkje in de wereld van lycra en bollentruien, vol humor en romantiek.

Cat is sportjournaliste en krijgt de kans om de Tour de France te verslaan voor een Engels wielertijdschrift. Haar relatie is net uit en dit is waar ze altijd van gedroomd heeft, dus wat een kans! Maar het is natuurlijk allemaal niet zo makkelijk, het tourwereldje is een harde mannenwereld en het is allemaal heel anders dan ze zich had voorgesteld.

Maar er is ook die leuke teamarts van die sympathieke Amerikaanse wielerploeg en die sexy Italiaanse renner, en ook haar nieuwe collega’s Josh en Alex vallen eigenlijk best mee. Wie weet wordt het toch nog leuk?!

Ventoux |Bert Wagendorp | Bladzijde26
2. Ventoux | Bert Wagendorp

In dit lijstje mag dit boek natuurlijk niet ontbreken, ik las het vorig jaar toen ik kernjurylid was voor de NS Publieksprijs en schreef toen natuurlijk ook een review. Het was mijn favoriete boek, maar helaas won het niet. Toch is het zeker een aanrader, ook als je niet van fietsen houdt. Het gaat namelijk vooral over vriendschap en over verstreken tijd en wat dat met vriendschap doet. Erg fijn om te lezen!

Hoe ik nimmer de ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won | Ivo Victoria | Bladzijde26
3. Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) | Ivo Victoria

Dit boek las ik een paar jaar geleden, vooral vanwege die fantastische titel. Het gaat over een jongen die liegt tegen zijn beste vriend en hoe hij daar als volwassene op terug kijkt. Op zich een interessant onderwerp, maar ik was toen toch niet heel erg onder de indruk van het verhaal: “Begint veelbelovend maar blijkt saai en weinig verheffend.” Au!

Maar met die mooie titel verdient dit boek hoe dan ook een plaatsje in deze lijst en wie weet denk jij er wel heel anders over, smaken verschillen.

De Renner
4. De renner | Tim Krabbé

Dit boekje heb ik nog steeds niet gelezen, J kreeg het voor zijn verjaardag, maar nadat hij het las leende hij het direct uit aan een vriend en het kwam pas vorige week weer terug. Binnenkort zal ik er wel eens induiken want ik ben eigenlijk wel benieuwd naar deze klassieker.

Het gaat over zijn deelname aan de Ronde van de Mont Aigoual, blijkbaar een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk. Het lijkt me perfect leesvoer om mijn heimwee naar de Tour mee te stillen.

Update: inmiddels staat mijn review online.

Draag nooit een gele trui | Alex van der Hulst | Bladzijde26
5. Draag nooit een gele trui | Alex van der Hulst

Over dit boek werd in de aanloop naar de Tour de France veel geschreven, het is blijkbaar een soort handboek voor de hobbywielrenner met allerlei do’s en don’ts. Het lijkt mij een erg grappig boek en ik zie het nog wel in onze boekenkast verschijnen, ten slotte deel ik die met zo’n hobbywielrenner 😉

Vrouw & Fiets | Nynke de Jong & Marijn de Vries | Bladzijde26
6. Vrouw en fiets | Nynke de Jong & Marijn de Vries

En dan zet ik dit boek er naast! Ik fiets dan wel niet, maar dit lijkt me wel een heel leuk boek geschreven door twee stoere meiden. Marijn was één van de wegkapiteins bij Studio Tour en als je Nynke nog niet volgt op Twitter moet je dat zeker gaan doen. Zo grappig! Je kent haar misschien van de radioshow van Claudia de Breij. Maar een handboek voor de fietsende vrouw dus – misschien overtuigt het me wel om toch op die fiets te stappen?

Hebben jullie ook heimwee naar de Tour? Of herken je het van bijvoorbeeld Wimbledon of de Olympische Spelen?

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply amberlinde 3 augustus 2015 at 19:39

  Ik heb helemaal niet zoveel met wielrennen, maar toch was ik erg benieuwd naar Ventoux. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar de film al wel gezien! Die vond ik erg fijn al vond ik de ontknoping een beetje plotseling en snel. Maar ik heb gehoord dat het boek wat dat betreft beter is, dus die wil ik nog graaf eens lezen 😉

 • Reply Inge 8 augustus 2015 at 17:02

  Ik vind het heerlijk om naar de Tour te kijken, ik associeer het echt met zomer! Dit jaar las ik iedere dag een verhaal van Tim Krabbé uit zijn wielverhalen. Leuk voor liefhebbers. ‘De renner’ moet ik ook nog altijd lezen…

  • Reply Marloes 8 augustus 2015 at 17:54

   Dat heb ik ook, bij de zomer hoort de Tour de France en bij de winter het EK Allround…

   Jouw idee om iedere dag een wielerverhaal te lezen vind ik ook leuk, dat ga ik proberen te onthouden voor volgend jaar!

  Ik wil wel reageren