Weekendwijsheid

Weekendwijsheid | C.S. Lewis

Clearly one must read every good book at least once every ten years. C.S. LewisHartgrondig eens! Goede boeken verdienen het herlezen te worden. Omdat je de tweede, derde of vierde keer andere dingen ontdekt en andere dingen ervaart. Omdat je ouder geworden bent en meer hebt meegemaakt. Maar ook omdat je de plot al kent, en dus meer rust kan nemen om te genieten van mooie zinnen. 

Ik lees boeken graag opnieuw, sommigen zelfs ieder jaar, de meesten iets minder vaak. Op mijn nachtkastje ligt altijd een boek dat ik al eerder las. Ik ben dan minder geneigd om door te lezen terwijl ik eigenlijk zou moeten slapen en ik leg zo’n al gelezen boek makkelijker midden op een pagina weg. Ik lees in bed namelijk vooral om nog even te genieten van mooie zinnen en niet om me te verliezen in een verhaal. Nu ligt Eten, bidden en beminnen van Elizabeth Gilbert weer op mijn nachtkastje, omdat het me altijd inspireert. Vorige week was het nog Kapitein Corelli’s mandoline van Louis de Bernières. Heerlijk boek, ik schrijf er binnenkort nog wel een review over.

Het vaakst las ik denk ik de Harry Potter-serie, die komen ieder jaar voorbij en toen ik een jaartje in Lyon woonde (in 2001/2002) heb ik ze volgens mij minimaal vijf keer gelezen. Ook heel vaak herlezen: Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey, geschreven door Mary Ann Shaffer & Annie Barrows. Zo’n zalig boek, als je het nog niet kent, vind het ergens, het is fantastisch!

Van de week schreef ik al over het aanleggen van een ‘nogherlezenlijst’. Ik heb daar nog eens over nagedacht, maar liever zorg ik dat alle boeken die ik nog eens wil herlezen een plekje krijgen in mijn boekenkast. Mijn nogherlezenlijst wordt dus een verlanglijst met daarop alle boeken waar ik van genoot en nog eens wil genieten. Hoe fijn om mijn boekenkast daarmee te vullen!

Ik vroeg het van de week ook al, maar ik vraag het gewoon nog eens, ben jij een herlezer? 

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Lizesboeken 22 juli 2015 at 11:12

    Ik ben helemaal geen herlezer. Ik lees zo traag en er bestaan zoveel mooie boeken dus ik heb echt geen tijd om te herlezen. Als ik een boek herlees of een film herbekijk weet ik al snel hoe het weer verder ging en dan verslapt mijn aandacht ook.

    • Reply Marloes 22 juli 2015 at 14:02

      Er zijn inderdaad wel heel heel veel mooie boeken, kan me voorstellen dat je ervoor kiest alleen nieuwe boeken te lezen. Zeker als je langzaam leest. Blijf blij dat ik een snelle lezer ben!

    Ik wil wel reageren