Weekendwijsheid

Weekendwijsheid | J.W. Eagan

Never judge a book by its movie. J.W. EganOmdat ik van de week in mijn mailbox een uitnodiging vond om te stemmen voor de Parel voor de beste boekverfilming vond ik deze quote wel van toepassing vandaag. De Parel is een initatief van CPNB, De Telegraaf en Film by the SEA en stemmen kan hier.

Ik stem overigens niet mee, ik heb geen van de films gezien dus ik kan er niet over oordelen. Ik ben niet zo’n filmkijker, ik lees écht liever een boek. Boekverfilmingen vind ik al helemaal een moeilijk verhaal. Aan de ene kant ben ik altijd ontzettend nieuwsgierig naar hoe het is gedaan en aan de andere kant vind ik het altijd erg jammer als personages niet kloppen met mijn eigen beeldvorming.

Neem Harry Potter, ik was supernieuwsgierig naar de films en heb er ook echt van genoten, maar ik blijf het jammer vinden dat mijn Harry en Hermelien er totaal anders uitzagen. Ik zag Hermelien bijvoorbeeld altijd voor me met een enorme ragebol, een soort warrige afro en dat viel zo tegen, haar haren waren zo gewoon :(. Ook kan ik maar niet wennen aan die schoolkostuums, die stropdassen! Als er weer eens een boek verfilmd is kijk ik dus meestal gewoon niet en lees in plaats daarvan het boek. Dan kan ik toch meepraten en tegelijkertijd mijn eigen fantasie de vrije loop laten. Best of both worlds!

Leuk weetje over deze quote is trouwens dat het totaal onduidelijk is wie J.W. Eagan eigenlijk is. Ik googelde even of ik de quote en de naam correct had en toen stuitte ik op deze blogpost van iemand die blijkbaar nieuwsgierig was wie J.W. Eagan dan wel was. In het kort, hij denkt dat de quote, die voor het eerst verscheen in een Reader’s Digest, eigenlijk is van een inwoner van Eagan met de initialen J.W. Dit zou je namelijk kunnen schrijven als “J.W., Eagan”, hij denkt dat de komma ergens in het proces verdwenen is. Grappig verhaal toch?

Hoe denk jij over boekverfilmingen? 

Previous Post Next Post

5 Reacties

 • Reply amberlinde 4 juli 2015 at 12:03

  Oh, grappige uitspraak. Ik herken het ook wel een beetje, zeker ook met Harry Potter. Probleem is gewoon een beetje dat veel boeken zich gewoon niet lenen voor een verfilming – in ieder geval geen vrij getrouwe verfilming. Ik hou wel van films, maar ik geloof niet dat ik mij er altijd bewust van ben dat er een boek vooraf is gegaan. Waar ik trouwens echt enorm huiverig voor ben zijn de boeken die ná een film worden uitgegeven. Ik geloof niet dat die ooit goed kunnen zijn ..

  • Reply Marloes 18 juli 2015 at 14:41

   Beetje laat met m’n reactie, sorry! Ben het wel met je eens, in een boek is immers vaak zoveel meer ruimte voor plot en karakters dan in een film. Helemaal eens trouwens met de boek-na-film-boeken, heb me daar in een ver verleden wel eens aan gewaagd maar dat was echt geen succes. Dan lees ik liever een echt script. Alhoewel, Kenau van Tessa de Loo vond ik best aardig, maar dat is misschien omdat dit geschreven werd door een “echte” schrijfster.

   • Reply amberlinde 18 juli 2015 at 14:52

    Oh, die heb ik niet gelezen! Maar dat zal inderdaad wel schelen. Ik ben bijvoorbeeld ook erg benieuwd wat J. K. Rowling gaat maken van de nieuwe Fantastic beasts and where to find them films … Juist omdat er geen boek van is en zij het script schrijft, denk ik dat de films erg goed kunnen uitvallen! Maar ik dwaal af ;-)! Oh ja, de ergste verfilming die ik heb gezien en die mij nog steeds bijstaat is denk ik Crusade In Jeans, de “verfilming” van Kruistocht in Spijkerbroek.

    • Reply Marloes 18 juli 2015 at 15:01

     Daar ben ik ook benieuwd naar, die Fantastic beasts-films dan… die Crusade in Jeans heb ik gelukkig nooit gezien en dat laat ik ook graag zo.

     • amberlinde 18 juli 2015 at 15:02

      Haha, zeker, absoluut geen aanrader voor Thea Beckman fans! Net als die ándere Nederlandse verfilming van De Scheepsjongens van Bontekoe. Iets minder tenenkrommend maar nog steeds geen succes …

  Ik wil wel reageren