Review

Review: Revolutionary Road | Richard Yates

Bladzijde 26, zin 1: ” ‘Tsja,’ zei hij dus maar.”

Revolutionary Road | Richard Yates | Bladzijde26Een boek waarvan de cover vol staat met quotes als “Magistraal debuut” en “Een van de klassieken van de hele westerse literatuur”. Dat beloofde dus wat. De editie die ik leende bij de bieb had bovendien een speciaal geschreven voorwoord van Thomas Verbogt en ook dat was veelbelovend. Toch ben ik nu al een paar dagen aan het dubben over wat ik nu eigenlijk vind van dit boek, ik vond het wat tegenvallen en toch ook weer niet.

Maar wat stond er eigenlijk in Flow Magazine over dit boek?
Augustus 2010 | Annemarieke Piers | Uitgeverij Snor

“Een prachtig boek over een jong stel met torenhoge verwachtingen en dromen die ze uiteindelijk niet realiseren. Treurig mooi beschreven hoe het leven je tussen de vingers door kan glippen. Zo’n boek bevestigt voor mij maar weer eens hoe belangrijk het is om iets te doen waar je in gelooft.”

Annemarieke slaat hiermee de spijker op zijn kop. Dit is precies waar dit boek over gaat en als ik deze quote zo lees dan zou ik het boek ook zo weer opnieuw uit de kast pakken om te lezen. Misschien moet ik dat over een tijdje gewoon nog eens doen, kijken wat ik er dan van vind.

Waar gaat het over?
Revolutionary Road speelt eind jaren vijftig van de vorige eeuw, Frank en April wonen met hun twee kinderen in een buitenwijk. April wilde ooit actrice worden, maar is thuis met de kinderen, Frank heeft een saaie kantoorbaan. Ze hebben het goed, maar toch zijn ze verre van tevreden met hun leven en reageren dat af op elkaar.

Wat vind ik ervan?
Tsja, dat weet ik dus niet goed. Het verhaal boeide me, het trok me erin en ik merkte dat ik soms zuchtte om weer een rare actie van een van de twee en ook geneigd was om op ze te mopperen. Dat past bij het boek, het is niet vrolijk, niet gemakkelijk. Er wordt heel veel geruzied en beide doen ze onbegrijpelijke dingen, je zou ze met de koppen tegen elkaar willen slaan. Toch blijf je hopen dat het goedkomt, al is het maar voor de kinderen. Dat vind ik knap, net als die mooie treurigheid die Annemarieke beschrijft, dat zit echt in het verhaal. Het geeft een boeiend beeld van een heel gewoon leven, dat je zomaar zou kunnen verplaatsen naar nu, want het is helaas een verhaal van alle tijden.

Ik miste wel een beetje mijn mooie zinnen. Dit boek gaat vooral over de karakters en de dialogen, de schrijfstijl is to-the-point, de dialogen zijn levendig, de typeringen raak. Maar het deed me niet glimlachen om een mooie vondst van de schrijver.

Toch geef ik dit boek het voordeel van de twijfel, wie weet pak ik het ooit zelfs nog eens op om nogmaals te lezen. Ik kan het je aanraden als je houdt van verhalen over de worsteling die een relatie soms kan zijn, waarbij je en passant een mooi tijdsbeeld meekrijgt.

Zag jij toevallig de film van Sam Mendes, met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio? Wat vond je daarvan?

Challenge-updates:
Boek 36/53 #boekperweek
Boek 05/102 #flowboekenchallenge

Volgende review (as donderdag): De majoor en mevrouw Ali | Helen Simonson

Revolutionary Road | Richard Yates (Vertaling: Marijke Emeis)| De Arbeiderspers 2009 | ♥♥♥♥

Previous Post Next Post

5 Reacties

 • Reply Lalagè 29 juli 2015 at 10:06

  Volgens mij is dit boek op mijn leeslijst beland nadat ik de film had gezien, die ik wel goed vond (als ik het mij juist herinner…)

  • Reply Lalagè 29 juli 2015 at 10:06

   Ik ben wel benieuwd wat je van de vertaling vond. Normaal lees ik liever Engels, maar in de bieb hebben ze alleen de vertaling.

   • Reply Marloes 29 juli 2015 at 12:07

    Ik heb me niet gestoord aan de vertaling of zo, maar zolang ik de originele tekst niet gelezen heb kan ik die natuurlijk ook niet echt beoordelen. Maar er stonden wat mij betreft in ieder geval geen gekke dingen in, de zinnen lopen ook gewoon lekker. Lijkt me dus geen bezwaar. Anders is dit boek misschien wel voor een klein bedrag op de e-reader te krijgen, de rechten zijn volgens mij al lang verlopen.

 • Reply Van 26 tot 26 – Juli! | Bladzijde26 29 juli 2015 at 20:14

  […] staat op volgorde van waardering, alleen van de eerste vier schreef ik een review: 1, 2, 3 en 4. Mocht je nieuwsgierig zijn naar wat ik vond van één van de anderen, laat het me weten, ik vertel […]

 • Reply amberlinde 30 juli 2015 at 21:51

  Tsja, misschien heb je een dergelijk dubbel gevoel wel vaker als het gaat om een boek dat over een naar onderwerp gaat? Ik in ieder geval wel. Dat voel ik mij altijd een beetje verscheurd: enerzijds vind ik het goed geschreven, grijpt het mij aan, doet het wat met mij – en daar ben ik naar op zoek in een goed boek. Anderzijds gebeuren en verschrikkelijke dingen, of doen de personen misschien juist wel niets terwijl jij ze door elkaar zou willen rammelen. Misschien is zo’n dubbel gevoel wel juist wat sommige schrijvers willen oproepen? Het lijkt mij een goed boek; hij komt in ieder geval op mijn TBR lijstje! Ik heb de film overigens niets gezien – maar misschien is dat wel leuk voor jou om een pages-to-the-screen blog post over te schrijven :-)?

 • Ik wil wel reageren