Review

Review: Oorlog en terpentijn | Stefan Hertmans

Bladzijde 26, zin 1: “Maar de tijd drong meer dan ooit, en ergens had zich in mijn hoofd vastgezet dat ik dit werk moest afronden vóór de eeuwherdenking van de grote oorlog, zijn oorlog.”

Oorlog en Terpentijn / Stefan Hertmans

Dit boek kreeg J voor zijn verjaardag afgelopen maart en hoewel ik eigenlijk met mezelf de afspraak heb gemaakt dat ik zijn boeken pas mag lezen nadat hij ze las, maakte ik voor dit boek toch een uitzondering. Die titel maakte me gewoon té nieuwsgierig! Leuke bijkomstigheid, ik was naderhand blijkbaar zo overtuigend dat hij het nu eindelijk zelf aan het lezen is :).

Waar gaat het over?
Dit boek gaat over Urbain Martiens, grootvader van Stefan Hertmans, het is deels biografisch, deels autobiografisch. Zijn grootvader heeft hem namelijk twee cahiers nagelaten met zijn levensverhaal en Hertmans verweeft zijn eigen herinneringen heel knap met het verhaal van zijn grootvader.

Die werd in 1891 geboren en groeide op in een arm gezin in Gent. Zijn vader werkte als kerkenschilder, zijn moeder was thuis. Hijzelf ging al op jonge leeftijd aan de slag bij een ijzergieterij, maar hield, net als zijn vader, vooral van schilderen. Uiteindelijk ging hij in dienst en vocht hij tijdens de Eerste Wereldoorlog mee in het Belgische leger. Oorlog en terpentijn vertelt eerst het verhaal van een gezin dat worstelt om de eindjes aan elkaar te knopen, dan het verhaal van een jonge man die worstelt met de verschrikkingen aan het front en ten slotte het verhaal van een onverwachts huwelijk.

Wat vind ik ervan?
Ik vond dit een bijzonder boek, mooi en heel boeiend. Hertmans heeft een prachtige schrijfstijl en ik houd van het Vlaamse taalgebruik, het lijkt soms wel of zij alleen onze mooiste woorden toepassen (terpentijn in plaats van terpentine). Hoewel het boek in feite een (auto)biografie is voelt het geen moment als een “en toen, en toen”-verhaal. Ik denk dat het feit dat Hertmans vooraleerst schrijver is maakt dat dit boek het juweel werd dat het is.

De IJsvogels - Emilie Claus

De IJsvogels – Emilie Claus

Erg leuk vond ik het dat Hertmans zijn verhaal illustreert met afbeeldingen, ik heb vaak de neiging om een schilderij dat genoemd wordt in een boek meteen te willen googelen en ik vond het erg fijn dat hij dit al voor me gedaan had. Dan blijf je toch beter in het verhaal zitten dan wanneer je de iPad erbij moet pakken. Op dit schilderij van De IJsvogels van Emile Claus werd ik op slag verliefd, zo sprookjesachtig!

Ook de mix van de familiegeschiedenis met het oorlogsverhaal was precies goed. Het verhaal van de familie Martiens is bijzonder genoeg. Hertmans’ overgrootvader verdient een magere kost met het maken van prachtige schilderingen in kerken en kloosters. Helaas overlijdt hij op vrij jonge leeftijd, waarna zijn vrouw er met de vijf kinderen alleen voorstaat. Bovendien is ook het verhaal van Urbain’s leven na de WOI bijzonder, het is dus veel meer dan een oorlogsverhaal.

En dan is er nog de mix van geschiedenis en heden. Hertmans gaat op zoek naar locaties die een rol speelden in het leven van zijn grootvader en vervlecht zijn eigen herinneringen met het in de cahiers opgetekende verhaal. Zijn herinneringen krijgen op deze manier extra betekenis, maar ook het verhaal van grootvader krijgt extra context. Dat vind ik heel knap gedaan.

Kortom, dit is zeker een aanrader voor als je houdt van familiegeschiedenissen die spelen aan het begin van de vorige eeuw. Maar ook als je meer wilt lezen over die Grote Oorlog die 101 jaar geleden begon is dit boek zeer de moeite waard.

Geniet jij ook altijd zo van Vlaams? En welk ander boek van een Vlaamse schrijver zou je me aanraden?

Challenge-updates:
Boek 32/53 #boekperweek
Boek 05/30 #alleboekenuitdekast

Oorlog en terpentijn | Stefan Hertmans | De Bezige Bij | 2014 | ♥♥♥♥

Previous Post Next Post

6 Reacties

 • Reply amberlinde 3 juli 2015 at 09:51

  Fijne review! Ik zag dit boek ook al liggen bij de boekhandel en ik was al nieuwsgierig of het wat was. Klinkt goed en ik zou ook wel weer graag een Nederlandstalig boek lezen – da’s al zo lang geleden!

 • Reply Sue 3 juli 2015 at 20:55

  Oorlog en terpentijn ligt bij mij al een poosje ongelezen in de kast. Op de een of andere manier trekt het boek wel maar ook weer niet. Gewoon lezen dus begrijp ik uit jouw review!

  • Reply Marloes 18 juli 2015 at 14:38

   Beetje laat met mijn reactie, sorry! Maar inderdaad gewoon lezen, ik vond het erg mooi.

 • Reply Lalagè 5 juli 2015 at 20:20

  Dit boek moet ik ook echt eens lezen, het heeft al zoveel positieve reacties opgeroepen! Bovendien probeer ik wat meer Vlaams te lezen (al lukt dat nog niet zo). Tot nu toe heb ik erg genoten van Griet op de Beeck, Ann de Craemer en Diane Broeckhoven.

  • Reply Marloes 18 juli 2015 at 14:43

   Beetje late reactie, sorry! Dank voor je tips, ze gaan op mijn lijst, Griet op de Beeck stond daar uiteraard al op (zo’n heerlijke titel), ben benieuwd naar de anderen!

 • Reply Review: Reiskoorts | Diane Broeckhoven | Bladzijde26 27 augustus 2015 at 10:12

  […] vroeg ik of jullie nog meer boeken kenden waarin ouderen een hoofdrol hebben en na het lezen van Oorlog en terpentijn vroeg ik om Vlaamse literatuurtips. Beide keren werd Diane Broeckhoven genoemd (bedankt Lalagè!) […]

 • Ik wil wel reageren