Review

Review: We zullen niet te pletter slaan | Nina Polak

We zullen niet te pletter slaan | Nina Polak | Bladzijde26.nl

Deze mooie recensie van Tessa maakte dat ik dit boek graag wilde lezen en wederom heeft ze me beslist niet teleurgesteld met haar dringende leesadvies. Wat een fantastisch schrijftalent is Nina Polak, je zou er jaloers van worden.

Bladzijde 26, zin 1: “Hij zal het niet erg vinden, maar ze huivert van haar eigen glibberigheid.”

Waar gaat We zullen niet te pletter slaan over?

Broer Schard en zus Anna, beiden begin 20, zoeken hun weg in de liefde. Ze zijn in een wat ongewoon gezin opgegroeid, ze hebben namelijk twee moeders die niet meer bij elkaar zijn. De scheiding heeft zijn sporen nagelaten, bij de moeders, maar ook bij Schard en Anna.

Asexuele Anna, illustrator van kinderboeken, houdt hartstochtelijk van haar beste vriend Manu, helaas voor haar is hij homoseksueel. Ze weet wel dat het geen zin heeft, dat hij nooit op die manier van haar zou houden, maar toch. Als Manu haar weer eens teleurstelt doet ze iets ongewoons, ze belt Aisling, die ze twee keer eerder ontmoette en die overduidelijk met haar flirtte.

Waar Anna zich normaalgesproken vooral afwachtend opstelt, is haar broer Schard het tegenovergestelde, hij gaat er helemaal voor, iedere keer opnieuw. Hij komt net terug van een niet zo gelukkig verlopen reis naar India en zoekt zijn heil bij zijn zusje. Zijn reis, zijn geliefde achterna, bleek niet het romantische avontuur waarop hij had gehoopt en hij zoekt nu naar een manier om haar (maar misschien ook zichzelf) te overtuigen dat zijn bedoelingen echt wel goed en oprecht zijn.

Tegelijkertijd zoeken ze beiden een manier om met de nieuwe situatie in hun gezin (moeder Marie heeft inmiddels een nieuwe vriend) en met elkaar om te gaan.

Wat vind ik ervan?

Wat een heerlijk boek is dit. Zo ontzettend fijn geschreven, met zoveel fantasie en zo’n rijke woordenschat. Ze heeft zelfs een heel aantal prachtige woorden toegevoegd aan de Nederlandse taal, want wat dachten jullie van: sloerieus, zielschuddend, vetrichel, vermicellivoorkomen en pixelpop? Dat is toch genieten?

Ook de liefdesgeschiedenis van Benya en Marie (de moeders) vond ik prachtig beschreven, heel lief en warm. En de openingszin, die moet ik gewoon even quoten, die kwam meteen goed binnen:

“Hun moeder verliet hun moeder op de dag dat de nieuwe keuken arriveerde.”

Echt een boek voor liefhebbers van mooie zinnen en mooie woorden dus, terwijl het toch heel vlot en prettig leest. Ook het verhaal vond ik fijn en origineel. Ik ben bang dat mijn samenvatting wat tekort schiet, ik heb het boek al teruggebracht naar de bieb en dat schrijft toch wat lastig (note to self: lezen, reviewen en dan pas retour bieb). Maar je kunt natuurlijk altijd even gluren bij Tessa’s recensie, want die heeft het perfect samengevat.

Intussen hoop ik dat Nina Polak een snelle schrijfster is en dat haar volgende boek niet lang op zich laat wachten, want ik wil heel graag nog heel veel meer van haar lezen. (10.10.18: Inmiddels is het er: Gebrek is een groot woord) Hopelijk verzint ze dan nog veel meer van die verrukkelijke woorden.

Welk is eigenlijk jouw favoriet? Sloerieus, zielschuddend, vetrichel, vermicellivoorkomen of pixelpop?

Tot slot:

Boek 31/53 #boekperweek

We zullen niet te pletter slaan
Nina Polak
Prometheus, 2014

Van dezelfde schrijver: Gebrek is een groot woord

Previous Post Next Post

6 Reacties

 • Reply tessaheitmeijer 26 juni 2015 at 16:27

  Wauw, wat een heerlijk enthousiaste recensie, en bedankt voor mijn credits 🙂
  Inderdaad, wat zitten er mooie zinnen in en wat een fraaie woorden! Nu ik ze teruglees denk ik: oh jaa, is ook zo! Echt leuk om op zo’n manier weer even herinneringen op te halen. Zalig boek!

  • Reply Marloes 26 juni 2015 at 20:51

   Over enthousiasme gesproken 😉 Heerlijk hè? Zo’n fijn boek, daar word ik echt zo blij van!

 • Reply Van 26 tot 26 – Juni! | Bladzijde26 26 juni 2015 at 20:50

  […] Nina Polak / We zullen niet te pletter slaan  ♥♥♥♥ […]

 • Reply Lizesboeken 28 juni 2015 at 07:13

  Wat een mooie recensie! Dit lijkt mij een goed boek.

 • Reply #Boekperweek – Het is volbracht! | Bladzijde26 25 september 2015 at 10:07

  […] lezen heb ik namelijk 53 boeken besproken op Bladzijde26. (Het 53ste boek dat ik in 2015 las was We zullen niet te pletter slaan van Nina Polak en dat was al in […]

 • Ik wil wel reageren