Over lezen

E-book vs boek | Wat kies jij?

e-book vs boek 400px

Ik ben nieuwsgierig! Ga jij voor papier? Of lees je alleen nog digitaal? Of allebei?

Ik houd van papieren boeken, ze hebben iets magisch, ieder boek voelt als een cadeautje. Ik dacht dus dat zo’n e-reader niets voor mij zou zijn. Zo kil. Prima voor als ik met het vliegtuig op vakantie zou gaan omdat ik anders failliet ga aan bagagekosten (in mijn koffer gaat namelijk minimaal 1 boek per dag), maar niet voor dagelijks gebruik. Maar dat had ik mis.


Voors

Een e-reader is veel meer dan gemak op vakantie, het is een boekenkast in tasformaat. Ik neem mijn e-reader overal mee naar toe, zelfs als ik ga statten (blijft een raar woord als je het zo ziet). Als ik ergens moet wachten of een zonnig terrasje naar me lonkt heb ik een hele kast boeken om te lezen.

Dik vs dunHet grootste voordeel vind ik echter het gewicht. Ik ben dol op dikke boeken, maar vind het tijdens een lange leessessie soms vervelend om zo’n pil vast te houden. Met de e-reader heb ik daar helemaal geen last meer van, ik houd zelfs een hand over om een chocolaatje aan te snoepen 😉

Ik heb het trouwens wel over een echte e-reader, dus geen tablet. Dat heb ik ook wel eens geprobeerd, maar dat is nog steeds zwaar en bovendien vermoeiend voor je ogen.

Tegens

Zijn er dan geen nadelen? Jawel, maar volgens mij maar drie. Als eerste kan je een e-book niet uitlenen. Een mooi boek lenen aan een vriendin, collega of je moeder is er dus niet meer bij. Dat vind ik persoonlijk erg jammer, hopelijk verzinnen ze daar ooit nog iets op. Met mijn moeder deel ik trouwens nog wel boeken, dan log ik met mijn e-reader in op haar Bol-account om een boek te downloaden en andersom. Omdat we een echt boek ook zouden delen voel ik me daar niet al te schuldig over.

Daarnaast spiek ik tijdens het lezen graag op de achterkant naar wat de uitgever ook al weer over het boek zei, dat geeft me wat houvast als ik niet meteen in een verhaal word gezogen. En dat gaat bij een e-book dus niet, geen ramp, maar als we het dan over nadelen hebben, dan is dit er eentje. Een piepkleintje dat wel.

eBook in kast

En tenslotte staat een e-book natuurlijk niet mooi in de kast, dus ben ik geneigd om van de mooiste digi-boeken ook nog een papieren versie te kopen. Je bent immers een booklover of je bent het niet…

Mijn conclusie

Lezen doe ik dus het liefst op een e-reader, vooral omdat het zo’n licht apparaatje is, maar als ik moet kiezen dan ga ik toch voor het echte boek. Een echt boek voelt als een cadeautje, je kan er steeds stiekem even naar kijken en het staat zo mooi in de kast. Het liefst had ik dus van ieder boek twee versies, één om te lezen en één om naar te kijken.

En jij? Papier of digitaal? En in beide gevallen, hoe kom je aan nieuwe boeken?

Previous Post Next Post

15 Reacties

 • Reply Lalagè 17 juni 2015 at 21:47

  Ik lees wel steeds meer digitaal, nu ik een e-reader heb waarmee ik ook e-books van de bieb kan lenen. Dat is ideaal voor onderweg en in het geval van erg dikke boeken. Maar het is ook erg fijn om in de bieb of een boekhandel rond te snuffelen en een mooi boek tegen te komen. Dus ik denk dat ik uiteindelijk op 50/50 uitkom, zodat ik nog een fijne stapel boeken naast mijn leesstoel heb liggen voor thuis en dan onderweg lekker licht digitaal kan lezen.

  • Reply Marloes 18 juni 2015 at 07:56

   Eens, het snuffelen in boekwinkel en bieb zou ik zeker niet op willen geven, veel te leuk!

 • Reply Kim 18 juni 2015 at 10:20

  Mmmmmm, Marloes: verrader 😉 Nee grapje hoor. Ik snap alle voordelen van een e-reader, maar toch…. een echt boek in je handen, de geur, hoe het papier aanvoelt, de mooie kaft en dan na een tijdje een kapotgelezen exemplaar met eventueel krabbels met gedachten….. Ik ben nog niet om, maar ik lees ook niet half zoveel als jij doet dus wie weet.
  In ieder geval weer een leuke blog!

  • Reply Marloes 18 juni 2015 at 11:37

   Thanks Kim! Ik snap jou ook hoor, had ook niet gedacht dat ik het zo fijn zou vinden, maar het leest gewoon lekker. Ik krabbel of onderstreep ook niet dat scheelt misschien, maar zo’n kapotgelezen exemplaar heeft inderdaad wel extra charme. Lastig hoor!

   • Reply Lalagè 18 juni 2015 at 18:16

    Op de e-reader kan je ook onderstrepen en krabbelen! Maar dan wordt het highlighten en notities opslaan 😉

    • Reply Marloes 19 juni 2015 at 17:18

     Dat is waar. Maar ik vind mijn e-reader eigenlijk alleen fijn in gebruik als hij niets meer hoeft te doen dan de bladzijdes omslaan. Zodra het ingewikkelder wordt dan dat wordt hij zo traag dat ik op hem ga mopperen omdat ik te ongeduldig ben. Maar misschien wordt het gewoon tijd voor een nieuwe 😉

 • Reply amberlinde 18 juni 2015 at 17:03

  Ik heb een e-reader (een Kobo Aura) en die werkt erg fijn. Ik vind het vooral erg fijn om ‘m snel in mijn tas mee te nemen, want ik heb er een hekel aan als ik grote zware boeken moet meesjouwen die dan ook nog eens kapot gaan in je tas! Ik lees vooral klassiekers op mijn e-reader, Engelse klassiekers om precies te zijn, omdat je die gratis kan downloaden via Project Gutenberg. Daar zit geen auteursrecht meer op, dus da’s lekker goedkoop. Meestal koop ik ze (uiteindelijk) ook in boekvorm, maar een e-reader gebruik ik dan voor op reis en het boek lekker thuis. Ik heb eigenlijk nog nooit echt een ebook gekocht, dus daar heb ik weinig ervaring mee. Ook niet met het probleem van uitlenen dus, want iedereen kan die boeken van Gutenberg downloaden. Tsja, ik denk dat ik mijn e-reader dus specifieker en daarmee anders gebruik dan gebruikelijk is, maar ik ben er erg blij mee!

  • Reply Marloes 19 juni 2015 at 17:14

   Dat is een leuke tip van dat Project Gutenberg, dat ga ik eens opzoeken. Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die na het lezen op de e-reader toch nog een echt boek gaat kopen.

   • Reply amberlinde 20 juni 2015 at 11:12

    Haha, zeker! Een e-reader kan je, zoals je zegt, niet mooi in de kast zetten 😉

 • Reply Plien 19 juni 2015 at 12:11

  Ik lees echte boeken. Ik krijg van tablet of E-reader vermoeiende ogen. En daarnaast is het leuker om te zien hoever je bent met het boek. En voelt gewoon fijn aan. Maar het is wel handig zo tablet of e-reader want toen ik aan mijn pols werd geopereerd was het fijn dat ik toch nog kon lezen. En eigenlijk ook wel als ik reis is eigenlijk e-reader handig maar toch blijf ik stug bij boeken houden. Ik vind gewoon rustiger en prettiger lezen.
  Daarnaast moet ik misschien maar gewoon een goed e-reader of tablet kopen dat het dan minder vermoeiend ogen veroorzaakt.

  • Reply Marloes 19 juni 2015 at 17:12

   Vervelend dat je zulke vermoeide ogen krijgt van lezen op de e-reader of i-pad, dan zou ik inderdaad ook voor een ouderwets boek kiezen.

 • Reply Lizesboeken 20 juni 2015 at 08:24

  Ik heb nu denk ik een jaar ongeveer een e-reader maar ik merk dat ik nog heel veel op papier lees. Ik heb nog zoveel papieren boeken die ik wil uitlezen zodat mijn kast wat minder gevuld is 😉
  Voor de e-reader heb ik een abonnement op Elly’s Choice en de papieren boeken koop ik 2de hands of leen ik tegenwoordig in de bib. Ik ben al ongeveer 8 maanden bezig met een boekenkoopstop en dat gaat redelijk goed.

  • Reply Marloes 20 juni 2015 at 15:54

   Goed bezig met die boekenkoopstop! Jij doet boeken

  • Reply Marloes 20 juni 2015 at 15:56

   Dat ging niet helemaal goed. Jij bent toch degene die boeken weg doet als je ze hebt gelezen? Dan is de bieb inderdaad perfect. Elly’s Choice heb ik ook ontdekt, maar ik weet nog niet goed wat ik van die pakketten vind, ik kijk nog even de kat uit de boom.

   • Reply Lizesboeken 20 juni 2015 at 20:45

    Ja, ik doe inderdaad mijn boeken weg als ik ze gelezen heb dus kan ik ze even goed lenen he. Ik ben nog al een trage lezer en dat is soms wel een nadeel als je boeken van de bib leent.

  Ik wil wel reageren