Flowboekenchallenge, Over lezen

De boeken van mijn leven – vrij naar mijn favoriete rubriek in Flow Magazine

Sinds de allereerste uitgave ben ik fan van Flow Magazine. Ik vind het echt een cadeautje, mooi papier, positieve verhalen, fijne quotes, leuke illustraties, kortom een heel fijn blad. Eén van de leukste rubrieken vind ik “De boeken van mijn leven” waarin steeds iemand anders uit het boekenvak centraal staat en vertelt over vijf boeken die voor hem of haar belangrijk zijn. Ik heb er al heel wat leestips uitgehaald en een heel leuk idee, maar daarover woensdag meer.

Leesplek

De boeken van mijn leven dus. Ik heb er veel over nagedacht de afgelopen weken, welke boeken zou ik noemen als ik aan mijn favoriete rubriek zou deelnemen? Welke boeken hebben echt iets voor mij betekend en doe ik nooit weg, hoeveel opruimgoeroe’s ook roepen dat dat goed voor me zou zijn? Best nog een moeilijke vraag en misschien ook wel een vraag waar ik over een half jaar een heel ander antwoord op geef, maar vandaag zijn dit de boeken van mijn leven:

Boeken van mijn leven: Honderd jaar eenzaamheid | Gabriel Garcia Marquez | Bladzijde26.nlHonderd jaar eenzaamheid | Gabriel García Márquez

Mijn eerste kennismaking met Márquez en ook mijn eerste 100% vrijwillige kennismaking met de wereldliteratuur. Ik weet nog dat ik het kocht, als achttienjarige, in Alkmaar waar ik toen woonde, omdat ik eens iets van een nobelprijswinnaar wilde lezen én omdat de kaft me aansprak. Sindsdien heb ik het heel vaak herlezen, ik geniet er iedere keer weer van, de personages, het verhaal, die prachtige zinnen. Deze man had zo ongelooflijk veel talent. Ik vind al zijn boeken prachtig, maar Honderd jaar eenzaamheid blijft mijn favoriet.

Dit boek maakte bovendien dat ik een ander type boeken ging lezen, minder thrillers en detectives en veel meer romans. Het opende letterlijk mijn ogen voor literatuur en daar ben ik het dankbaar voor. Absoluut een boek van mijn leven.

Eten, bidden en beminnen | Elizabeth Gilbert

Dit boek verdient een plekje op deze lijst omdat het me iedere keer als ik het lees weer inspireert. Het geeft me zo’n ontzettend goed gevoel, alsof alles mogelijk is en al je dromen uitkomen. Eén van mijn favo quotes is

“In the end everything will be ok. If it’s not ok, it’s not the end.” (John Lennon).

Dat is precies het gevoel dat Eten, bidden en beminnen me geeft, het leven eindigt op het juiste moment. Nu ik dit zo tik krijg ik onmiddellijk weer zin om het boek op te pakken en het weer te lezen. Het gaat straks dus meteen op mijn nachtkastje, voor na Kapitein Corelli’s Mandoline“. Heerlijk!

Harry Potter | J.K. Rowling

Harry PotterOok uit mijn Alkmaarse tijd, deel één en twee leende van een schoolvriendin, maar ik kocht al snel mijn eigen exemplaren. Ik weet nog dat ik na een dag lezen in deel drie om zeven uur ’s avonds nog naar de Albert Heijn ben gelopen om deel vier te halen. Ergens midden in de nacht was het alweer uit en moest ik net als iedereen gewoon wachten tot  2003 eindelijk verscheen.

De laatste drie delen heb ik steeds op de dag van verschijnen gekocht en gelezen. Fantastisch! Ik herlees ze nog ieder jaar (daar blogde ik al eens over) en blijf ze geweldig vinden. Het zijn boeken waarvan ik vind dat iedereen ze moet lezen, omdat ze zo goed geschreven zijn en zo spannend dat je ze wel leuk moet vinden.

Bianca-boekjes

Bianca-boekjes | Yvonne Brill

Met deze serie ben ik opgegroeid, ik las ze voor het eerst op de lagere school en daarna ben ik ze gaan verzamelen. Ik heb er 51 en mis er nog maar 9. Als ik eens geld over heb mag ik van mezelf ook die laatste negen bestellen. In deze serie staat Bianca centraal, maar haar vriendinnen zijn nooit ver weg. Met hun paardrijclub beleven ze heel wat avonturen. Hun wereld draait om paarden, vakantie en vriendschap, ze staan altijd voor iedereen klaar. In deel één zijn ze denk een jaar of 10, in deel 60 misschien 20).  Nog steeds lees ik de boekjes af en toe, ik kan ze dromen en ze zijn niet eens echt goed geschreven, maar ze horen kennelijk bij mij.

Heb mij lief | Josie Lloyd en Emlyn Rees

Boeken van mijn leven: Heb mij lief | Josie Lloyd en Emlyn Rees
Toen ik negentien was woonde ik in Parijs, ik liep er stage en leefde mijn droom. Dit boekje kocht ik in die periode, het was mijn eerste aanraking met chicklit en ik heb het werkelijk stukgelezen. In het Frans inderdaad. Ik ken het dan ook vooral als Jamais deux sans toi.

Het gaat over Amy en Jack, allebei 27 en single. Je leest over hun leven, afwisselend vanuit zijn of haar gezichtspunt en het is ontzettend grappig. Hierna las ik Bridget Jones (ook in het Frans), ontdekte ik Jill Mansell en al die andere fijn chicklit-auteurs, maar aan dit boekje kleven speciale herinneringen.

Benieuwd!

Dat waren de boeken van mijn leven. Dit was echt een leuke blog om te schrijven, hopelijk vond jij het leuk om te lezen. Ik ben erg benieuwd welke boeken jij zou kiezen mocht je uitgenodigd worden om in deze rubriek te verschijnen. Ik zou het super vinden als je een reactie achterlaat met daarin de boeken van jouw leven. En natuurlijk ga ik ze allemaal lezen!

Previous Post Next Post

6 Reacties

 • Reply amberlinde 1 juni 2015 at 22:13

  Oh wat een leuke blog post! Zou super leuk zijn om daar een soort serie van te maken … Nice! Honderd jaar eenzaamheid wil ik érg graag lezen. Je bent al de tweede persoon in korte tijd die het mij ‘aanraad’. Misschien een hint :-)? Enne: Harry Potter staat ook zeker in míjn rijtje!!

  • Reply Marloes 2 juni 2015 at 11:49

   Dank je wel! Het idee van een serie speelt ook door mijn hoofd, maar ik heb eerst nog een ander plannetje met deze rubriek. Enne, zo mooi dat Honderd jaar eenzaamheid, zeker doen!

   • Reply amberlinde 3 juni 2015 at 14:15

    He he, ben al op zoek naar een mooie uitgave (lees: even bookdepository en bol.com aan het doorlichten …)

    • Reply Marloes 3 juni 2015 at 20:51

     Ik ben heel benieuwd wat je speurtocht oplevert!

     • amberlinde 4 juni 2015 at 13:32

      Ik heb al een mooie op het oog! Nu nog even wat andere boeken uitlezen eerst, want anders mag het niet van mijzelf 😉

 • Reply Nieuwe boeken voor mijn flowboekenchallenge (en een hele leuke verrassing!) | Bladzijde26 22 juli 2015 at 20:19

  […] jawel, ik trof een nieuwe De boeken van mijn leven aan. Vijf nieuwe titels dus voor mijn lijst, heerlijk! Dit keer is het de keuze van schrijver […]

 • Ik wil wel reageren