6 x ...

6x over vaders – omdat het vandaag vaderdag is

Vaderdag vandaag! Niet dat ik daar iets aan doe, al jaren niet meer, mijn ouders zijn dan namelijk altijd met vakantie. Zodoende krijgt mijn moeder wel een kaartje met moederdag, en pap niet met vaderdag, sorry pap!

6 x boeken over vaders
De afgelopen weken heb ik al heel wat blogs met een vaderdagthema voorbij zien komen, en ik doe gewoon lekker mee in de hype. Meestal gaat het om boeken die je aan een vader cadeau kan doen. Ik kies voor een kleine twist met boeken die over vaders gaan. Op één na las ik ze allemaal en die ene staat al in de kast te wachten.

1. Spijkerschrift | Kader Abdollah

De zoon van een doofstomme man vertelt het door zijn vader in spijkerschrift nagelaten levensverhaal. De vader leefde in de Iraanse bergen, zijn zoon is gevlucht naar Nederland. Het is alweer een aantal jaartjes geleden dat ik het las maar ik vond het toen erg boeiend en bij vlagen ook erg mooi. Over het algemeen kan ik Abdollah’s schrijfstijl wel waarderen. En echt niet alleen omdat het natuurlijk erg knap is om echt goed te kunnen schrijven in een taal die niet je moedertaal is. Hij schrijft heel beeldend, erg mooi.

2. Extreem luid en ongelooflijk dichtbij | Jonathan Safran Foer

Dit is één van mijn favoriete boeken, zo fantasievol! Het gaat over een excentriek negenjarig New Yorks jongetje dat zijn vader verloren heeft op 9/11. Bij de spullen van zijn vader heeft hij een merkwaardige sleutel gevonden die nergens op lijkt te passen. Hij besluit op zoek te gaan naar het bijbehorende sleutelgat. Zijn zoektocht brengt hem door heel New York met allerlei mensen in contact. Heel bijzonder. Het is een tragisch verhaal maar vaak ook grappig. Oscar is een beetje een maf joch en hij ontmoet veel aparte mensen, dat maakt het wel erg leuk om te lezen.

Safran Foer is in staat om zich te verplaatsen in zijn hoofdpersoon en zich ook echt zijn taalgebruik eigen te maken. Dat liet hij al zien in Alles is verlicht en ook in dit boek komt dat mooi naar voren. Dat in combinatie met de manier waarop het boek opgemaakt is (geheel in dienst van het verhaal) maakt dat ik dit echt een uniek boek vind.

3. Kerewin | Kerri Hulme

Dit boek heb ik vanmorgen uitgelezen, de recensie komt dinsdag online, maar ik vond dat het absoluut in dit rijtje thuishoort. Een prachtig verhaal over een kluizenaarster, een jongetje dat niet kan praten en zijn vader.

4. Tonio | A.F.Th. van der Heijden

Nog een lievelingsboek. Dit is een requiemroman over de jong gestorven zoon van de schrijver. Nadat ik het gelezen had schreef ik dit in mijn “aantekeningenboekje” (lees Evernote): “Prachtig! Ontroerend, lief, intens verdrietig en boeiend. Erg erg mooi!” Binnenkort wordt het verfilmd, met Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters in de hoofdrollen. Ik ben benieuwd, maar weet nu al dat ik hem niet ga zien, dit is voor mij een leesboek, geen film.

5.  De vijand van mijn vader | Almudena Grandes

Dit is het enige boek dat ik nog niet gelezen heb. J kreeg het voor zijn verjaardag en ik heb voor mijzelf de regel dat hij zijn boeken eerst zelf leest voordat ik er aan mag beginnen. Helaas leest hij niet veel en ook vrij langzaam dus soms moet ik best een tijdje geduld oefenen. Inmiddels heeft hij dit boek wel gelezen (ik mag dus ook), hij vond het erg mooi. Het gaat over een jongetje in het na-oorlogse Spanje, zoon van een Guardia Civil, dat te maken krijgt met de moeilijke keuze tussen zijn nieuwe vrienden en zijn vader. Ik ben erg benieuwd.

6. 7 dagen, 7 nachten | Jonathan Tropper

Toen ik dit boek meepakte uit de bieb dacht ik eerst dat het het boek was dat bij de film Six days, seven nights hoort. Geen idee waarom, en ook geen idee waarom ik het dan toch meenam, zo goed vond ik die film immers niet. Het verhaal heeft in ieder geval helemaal niets met die film te maken, het gaat namelijk over een jongeman die samen met zijn Joodse familie sjive zit voor zijn overleden vader.

Tropper schrijft met veel scherpe humor over alle perikelen waar de familie tijdens het sjive zitten in verwikkeld raakt. Maar ook de pogingen van de hoofdpersoon om te ontdekken wat hij met zijn leven wil, nu hij erachter is gekomen dat zijn vrouw het doet met zijn baas. Het is een geestig maar ook serieus boek en zeker een aanrader, net als zijn andere boek Leven na Hailey.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd welk boek jij nog toe zou voegen aan dit lijstje? En of je iets van deze lijst al gelezen hebt en zo ja, wat je er dan van vond.

Enne pap, fijne vaderdag!

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Margriet van Sonsbeek 22 juni 2015 at 21:30

    Het is je weer gelukt! Ik zet m’n Mac uit en ga een boek lezen.

  • Ik wil wel reageren